atma.hr – 52




Kristina Panić izdržala je 72 sata bez hrane i vode, pod vodstvom Victora Truviana, najpoznatijeg svjetskog bretarijanca. Prenosimo njezino dojmljivo iskustvo suočavanja sa samom sobom!

Čitajući i obrazujući se te dolazeći u kontakt s različitim ljudima, postala sam svjesna da je u današnje vrijeme važno redovito primjenjivati post kao model osobne higijene koji nam omogućuje da čujemo, zaista čujemo ono što nam govori tijelo, kojem se danas pridaje toliko pažnje, ali često na nehuman i nasilan način, namećući mu hranu koju treba pojesti, ritam i brzinu kojom se treba kretati kroz život, oblik koji treba imati. Sve to, ne osluškujući povratnu informaciju, ne slušajući kako smo zapravo.

Piše: Kristina Panić / talesofcroatia.com

atma.hr – 52




Pa ipak, kad sam čula za suhi post, bila sam duboko uvjerena da to nije za mene. Činilo mi se nezamislivim izdržati ga u cijelosti i čak 72 sata biti bez ikakve hrane i tekućine! Do tada su svi moji postovi i dijete uredno propadali jer bih u jednom trenutku ipak pokleknula i posegnula za hranom. Bilo je to pravo mučenje. Uzaludno je što sam bila svjesna da je hrana koju unosim u tijelo kompenzacija za ono što mi je u tom trenu nedostajalo: mir, radost, sigurnost, ljubav. No, pomisao da će nas kroz post voditi i Victor Truviano, najpoznatiji svjetski bretarijanac, koji 8 godina živi od energije, zraka i sreće, kako sam kaže, u meni je rodila povjerenje. Za mene je to ujedno predstavljalo veličanstvenu priliku za susret sa sobom što je u konačnosti iznjedrilo odlučnost da se ipak upustim u to iskustvo. Susret same sa sobom izgledao mi je podjednako zastrašujuće i neizvjesno, kao i privlačno i neodoljivo. Jer, nema pića, nema jela, nema priče. Nema nikakvog prikrivanja. Nema ništa osim tebe i tebe. Hoće li to biti randevu ili okršaj?

I tako sam se s grupicom istomišljenika sredinom kolovoza našla na Cresu. Prvi dan smo mogli “normalno” jesti i piti. Potom smo dva dana pili samo po decilitar soka, dva puta dnevno kako bismo se pripremili za suhi post. Suhi post trajao je puna tri dana, nakon kojeg smo četiri dana opet pili po decilitar soka dva puta dnevno. U dane kad smo bili na soku, mogli smo piti i vodu. Victor, koji svojom jedinstvenom pojavom zrači jednostavnošću i toplinom, nam je pokazao kako možemo stvoriti slinu, što je bilo od pomoći u dane suhog posta. Pokazao nam je i vježbe disanja, a za vrijeme kraćih večernjih sastanaka vodili smo razgovore o duhovnosti. Svatko je od nas drukčije reagirao. Neki su se povukli u tišinu, neki nisu prestajali pričati. Neki su imali fizičke bolove, neki više emotivno čišćenje.

Ta tri dana suhog posta provela sam ležeći, poprilično vremena spavajući. Imala sam fizičke bolove, ne tako strašne, no emocije su mi se potpuno uzburkale i sve ono što sam mislila da je riješeno, ponovo je isplivalo na površinu, ostavljajući me začuđenu i bespomoćnu. Posljednji dan procesa mogli smo birati želimo li popiti sok od naranče ili je pojesti. No, čula se za vrijeme procesa toliko istančaju da mi je bilo nezamislivo više ikad išta zagristi, čak i voće. Stoga je moj izbor bio nastaviti piti sok. Tako i sljedeća tri dana, koliko smo ostali na otoku.

Što je zapravo cilj posta? Naše se tijelo čisti od svih otrova, stoga se pušačima preporuča prestati s pušenjem za to vrijeme. Osim toga, dolazi i do resetiranja kompletnog imunološkog sustava te otpuštanja sjećanja na staničnoj razini vezanog uz informacije koje smo primili unoseći hranu i to svakim zalogajem, od prvog unosa majčinog mlijeka, zašto smo jeli baš određenu hranu u određenim situacijama te ponavljali taj obrazac? Sve se to briše i nakon tri dana suhog posta dolazimo u “nulto” stanje. O nama ovisi što ćemo i kako ćemo dalje. Hoćemo li nastaviti kao i do tada pa će ovo biti samo jedna od tehnika, još jedno iskustvo? Ili ćemo stvoriti prostor i dozvoliti da se u nama razvije nešto novo, nešto lijepo?

A što je bilo nakon posta? Trebalo mi je oko tjedan dana da se moje emotivno tijelo smiri. Senzibilnost prema hrani mi se nevjerojatno povećala. Moj unutarnji kompas sada točno zna, osjeća koja je hrana živa i što je dobro da unesem u sebe, a koja je hrana mrtva i u sebi ne nosi nikakvu energiju. To je dovelo do toga da se stanje u našem hladnjaku drastično promijenilo. U njemu je sada uglavnom povrće, koje kupujem na tržnici od dragih bakica. Nema više konzumerističkih kupovina u trgovinama, odnosno ima, ali jako jako rijetko, i to minimalan broj namirnica. Jer biće sada zna i osjeća. Zapravo, znalo je i osjećalo uvijek, no sada sam “oprala uši”? 🙂 Dozvolila sam sebi da ga čujem i osjetim!

Kristina Panić / talesofcroatia.com

Objavljeno u magazinu 100% prirodno, izdanje ožujak 2015.

tales-of-croatia

Tales of Croatia organizira:

Tales of Croatia u nadolazećem periodu organizira nekoliko zanimljivih iskustava duhovnog turizma. Pridružite nam se!

02.-03.06. Zagreb – Radionica: Boje Života

Obojite svoj život bojama, neka vas valovi divnih šarenih energija povedu i inspiriraju! Budite radosni, prepustite se. Ovo nije radionica u kojoj se puno priča, misli, objašnjava. Ovo je radionica u kojoj se igramo, smijemo, plešemo, crtamo, maštamo i najviše od svega – osjećamo – Sebe i Život! I sva ona lica na putu do Sebe bojamo bojama.

Detalje o radionici pogledajte ovdje.

Vidljivo – nevidljivo

Slijeđenjem predivnog kraja, rijeke Kupe i mističnih prostora koji je opisuju, dat ćemo oblik, radom u keramičkoj radionici, onomu što je teško riječima izraziti. Dolazimo slušati i povezati se s različitim tipovima energije koji zajedno čine energetski organizam svijeta Kupe. Riječ je o prirodnoj ljepoti i dolini ogromna potencijala za zdravlje tijela, duše i duha. Prirodna svetišta, stijene, mjesto gdje se srećemo s precima i onima koji dolaze. Buđenje unutarnjega sunca. Sve zajedno 40 je točaka, a na 26 mjesta izrađeni su litopunkturni kameni s kozmogramima. U cijelom prostoru nema velikih, ni većih gradova. Kako je rijeka Kupa prirodna granica Hrvatske i Slovenije, vidjet ćemo i naizmjence boraviti na prostoru obiju država. Zanimljivo je kako su geomantijska istraživanja pokazala paralele u prostoru i neodvojivost prostora. Tako je primjerice srce prostora u Petrini (Slovenija), a njegov drugi dio s kojim čini cjelinu u Brodu na Kupi (Hrvatska). Ovo je organizam, prirodni organizam, pa ga nikakva ljudska granica, ni zakon, ne mogu podijeliti.

Termin:
20. – 27.06.2015.

Za detalje i prijavu pošaljite nam e-mail.

Onkraj osjetila

Cres, sigurno jedan od najdivnijih otoka Jadrana, oduševljava divljinom i predivnim prizorima. Od bjelogoričnih šuma i čarobnih labirinata do strmih hridi i pogleda na morsko bespuće, romantično u suton ili divlje i zastrašujuće u vrijeme olujnih dana. Trenutno ćete otputovati u prošlost hodajući uz mirise raznog mediteranskog bilja.Osim toga voziti se creškim cestama prava je avantura zbog mnogobrojnih ovaca koje odmaraju na toplom asfaltu. Ovce, srne, orlovi, nekad delfini, dio su otočkog folklora. Pitoreskna mjestašca, posebni okusi i mirisi. Možda nije slučajno što je baš Frane Petrić, filozof sa Cresa, napisao poznato utopijsko djelo “Sretan grad”.

Program koji smo za vas pripremili neodoljiva je kombinacija upravo u duhu samog otoka, aktivna u istraživanju divljine no i vrlo blaga u sjedinjavanju s prirodom. Posjetit ćemo neka od najljepših mjesta na otoku, kao gradove Lubenice, Cres, Valun i šumu Tramontanu te uživati u zanimljivim radionicama.

Termini:
04. – 11.07.2015.
10. – 17.10.2015.

Za detalje i prijavu pošaljite nam e-mail.

Tura natura

Oslobodite pustolova u sebi i krenite u avanturu istraživanja najljepših hrvatskih krajolika. U sedam dana provest ćemo vas kroz čudesnu divljinu hrvatskih planina i gora, plavetnilo gorskih jezera i otkriti skrivene čari čak tri nacionalna parka: Plitvičkih jezera, Velebita i Paklenice. Na izvorima mističnog svijeta hrvatskih bajki i legendi, okrijepite dušu i tijelo zvukovima stoljetnih prirodnih instrumenata te izvornim okusima hrvatske gastro tradicije. Zabavite se i ugodite svim čulima kroz nezaboravne doživljaje raftinga, trekkinga, jahanja i kampiranja u nedirnutoj prirodi. Dugovječna i postojana, neotkrivena i divlja, priroda je naš najvjerniji prijatelj koji nas približava sebi, otkrivajući pritom svoju ljepotu i mudrost.

Termini:
17.- 23.07.2015.
22. – 28.08.2015.

Za detalje i prijavu pošaljite nam e-mail.

atma.hr – 52