Izlazak iz sigurnosti dobro poznate okoline te ugodnih životnih okolnosti i zaštićenosti trnovita je, ali neizbježna životna staza.

atma.hr – 52
Orlovi koji žive u Coloradu pri gradnji gnijezda služe se posebnim grančicama graba koje su iznimno čvrste te imaju bodlje. Prelete više od tristo kilometara u potrazi za pravim grančicama koje moraju imati iznimnu čvrstoću te se lako povezivati, kako bi gnijezdo bilo sigurno na nekoj izbočini visoko u kanjonu.

Nakon što izgrade gnijezdo, u njega postavljaju lišće, perje i travu kako bi zaštitili buduće potomstvo od oštrog trnja na grančicama. Za sve ovo budući roditelji ulažu silan trud kako bi omogućili preživljavanje ptića koji će se izleći.

Kako orlići odrastaju počinje međusobna bitka za prostor u gnijezdu, a njihovu potrebu za hranom, koja postaje sve veća, roditelji uskoro više ne mogu zadovoljiti. Stoga instinktivno znaju da njihovo potomstvo, kako bi preživjelo, mora napustiti gnijezdo.

Kako bi ih potaknuli na odlazak iz gnijezda, roditelji orlovi iz njega vade lišće, travu i perje kako bi mladunci osjetili bolne ubode trnja.

Kad osjete ove bolne životne uvjete, orlići su prisiljeni uspeti se na rub gnijezda. Tada ih majka mami da siđu s ruba. Kad počnu strelovito padati prema dnu kanjona, mahnito krenu mahati krilima te zapravo na taj način rade upravo ono što je potrebno – nauče letjeti!

Izlazak iz sigurnosti dobro poznate okoline te ugodnih životnih okolnosti i zaštićenosti trnovita je, ali neizbježna životna staza.

Sanja Vuković Grbac

atma.hr – 52