Foto: educateinspirechange.org

U Indiji se nalazi plaža s prekrasnom pričom o nadi za čovječanstvo i morskim kornjačama – Versova Beach u Mumbaiju. Tu je jedan čovjek s misijom, vodeći primjerom, preobrazio ono što je nekad bilo smetlište u netaknutu obalu.

atma.hr – 78
Kroz godine, uz pomoć drugih, rehabilitacija ovog okruženja ustupila je mjesto povratku Olive Ridley kornjača koje su se gnijezdile na plaži.

1 1

Odvjetnik Afroz Shah je čovjek odgovoran za poticanje ove tekuće operacije čišćenja koju su Ujedinjeni narodi čak nazvali: “Najveći projekt čišćenja plaža na svijetu“.

atma.hr – 39

Sve je počelo prije 3 godine. Shah je otišao na plažu i počeo čistiti komunalne toalete i sam skupljati smeće. Htio je pokazati stanovnicima, kojih je  55.000 i koji žive uz plažu što treba učiniti.

2 1

Prvih šest do osam tjedana nitko se nije pridružio. Onda su mi prišla dva muškarca i rekla, vrlo pristojno, “Molim vas, gospodine, možemo li nataknuti vaše rukavice?” Obojica su mi se pridružila. Tada sam znao da će to biti uspjeh.“, kaže Shah.


Widget not in any sidebars

Od tada vodi dobrovoljce i skupa s njima ručno čisti smeće s plaže Versova. Povrh toga, on podučava održivu praksu gospodarenja seljanima i ljudima koji žive u predgrađima duž obale kako bi razumjeli da ne smiju zagađivati, piše Educate inspire change. On i volonteri uklonili su nevjerojatnih 5 milijuna kilograma plastike u 85 tjedana.

3 1

 „Došlo je do gubitka osjećaja pripadnosti. Možete imati zakone, pravila, propise, ali ako zajednica nema osjećaj pripadnosti, možete vidjeti što se događa. ”– Shah

atma.hr – 39

4 1

5

atma.hr – 78
6

S čistim plažama, obala je ponovno postala pogodna za gniježđenje. Građanske inicijative poput ove u Mumbaiju, Indija, ponovno uspostavljaju ravnotežu u prirodi. Sumedha Korgaonkar, koja završava doktorat na kornjačama Olive Ridley na Indijskom institutu za divlje životinje, rekla je:

“Čišćenje plaža sigurno ima pozitivan učinak na gniježđenje kornjača. Mnoge plaže, koje su glavna gnjezdilišta, čiste se prije i tijekom sezone gniježđenja od strane mještana, što povećava šanse za nastanak gnijezda.“

atma.hr – 39

7

Svi njihovi tjedni rada bili su plaćeni kada su mladunci kornjača, prvi put u par desetljeća, ispuzali iz pijeska i počeli se probijati se do oceana. U tjedan dana, barem 80 kornjača Olive Ridley krenulo je u arapsko more iz gnijezda na južnoj strani plaže Versova, a volonteri su preko noći boravili na plaži kako bi ih čuvali od divljih pasa i ptica grabljivica i pobrinuli se da svaka kornjača ode uspješno u vodu.

“Suze su mi bile u očima kad sam ih vidio kako hodaju prema oceanu.” –Shah


Widget not in any sidebars

8

Shah se radovao ovom trenutku otkako su poljoprivrednici na južnom kraju izvijestili da su vidjeli kornjače u pijesku. “U trenutku kad smo dobili tu vijest, znao sam da će se dogoditi nešto veliko”.

9

atma.hr – 78
Novija izvješća kažu da sada imaju blizu 30.000 školske djece na popisu i oko 500 volontera koji redovito čiste vikendom. Sve više ljudi želi pomoći. Svi su inspirirani onim što se ovdje dogodilo. Saznanje da mogu napraviti promjenu, čak i ako pomažu samo jednom tjedno na nekoliko sati, motiviralo je mnoge da se pridruže.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

70 GLAS ŽIVOTINJA

GLAS ŽIVOTINJA

Glas zivotinja

10 univerzalnih pouka kojima nas životinje iscjeljuju

Margrit Coates čudesna je iscjeliteljica i komunikatorica sa životinjama. Svoj je dugogodišnji rad posvetila ne samo liječenju životinja nego i slušanju njihovog glasa. Životinje – sve životinje, i naši dragi ljubimci i one u divljini, i one najmanje i one veličanstvene – sve nas one vole i žele svoju drevnu mudrost podijeliti s nama: možemo uživati u životu kao ravnopravna, svjesna bića čija se energija isprepliće, nadopunjuje i slavi život.

Margrit Coates nam omogućuje da čujemo njihov glas i unesemo u svoj život igru, radost i usklađenost s prirodom. Svi možemo čuti životinje ako ih dobro upoznamo. Ova nam knjiga pokazuje kako.

Cijena: 119 kn - Kupi ovdje