Većini, a posebno mlađim uzrastima, rotkvica nije omiljena namirnica. A ne samo da su ukusne, rotkvice su pune vitamina i minerala. Naš organizam snabdijevaju kalijem, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom. Kako bi duže od dva dana ostale svježe i hrskave stručnjaci savjetuju da ih zajedno sa korijenom stavite u posudu sa vodom i tako držite u frižideru.

Iako je dostupna gotovo cijele godine, rotkvica najviše preplavi tržnice u pretproljetno i proljetno doba. Lako su probavljive, izvrstan su izvor vitamina C, a osiguravaju i prilično obilnu količinu kalija, folata i dijetalnih vlakana. Djeluju i na izlučivanje sluzi iz dišnih organa pa se preporučuju jesti pri prehladi, gripi, dišnim infekcijama i kašlju, a smanjuju i glavobolju. 

Ljekovitost

Uklanjaju probavne smetnje tako što potiču lučenje probavnih sokova i rad crijeva. Posebno se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Rotkvica ima blagotvoran učinak na dišne organe. Posebno se preporuča kod bronhitisa, prehlade, gripe, dišnih infekcija i kašlja. Rotkvica je lako probavljiva namirnica niske energetske vrijednosti koja obiluje vitaminima, mineralima, dijetalnim vlaknima i vodom. Dakle, upravo ona će vam pomoći da organizam očistite od štetnih tvari. Vitamin C, fosfor, cink i neki vitamini B kompleksa kojima obiluje ova namirnica poboljšavaju izgled kože. Sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata poput pčela, stršljena, osa. Ljekovita tekućina također smanjuje bol i oticanje te smiruje pogođeno područje.

Odlične za mršavljenje

Rotkvice izvrsno ispunjavaju želudac i brzo zadovoljavaju glad. A sve to bez puno kalorija. Rotkvice oskudijevaju probavljivim ugljikohidratima, a obiluju voluminoznim sastojcima koji sadrže puno vode. Zato je ovo povrće sjajan odabir za osobe koje žele izgubiti kilogram viška.

Kupovina i čuvanje

Prilikom kupovine, rotkice moraju imati svježe zeleno lišće skorjenčićima na krajevima. Trebate obratiti pažnju i na veličinu rotkvica jer veće rotkice mogu biti stare, vlaknate i šuplje. Da biste ih provjerili, lagano ih pritisnute. Ako su čvrste, to je siguran znak da su tek ubrane, a ako su meke velika je verovatnoća da su šupljikave i gorke. Savjetuje se da im odrežite zeleno lišće jer ukoliko ga ostavite, ono će prouzrokovati stvaranje vlage koja uništava hranljive sastojke. Rotkvice čuvajte u plastičnoj vrećici u frideru najviše 5-7 dana.

Na 100 g rotkvica sadrži:

Kalorije: 16 kcal
Vitamin C: 14,8 mg
Kalij: 146 mg
Kalcij: 25 mg
Proteini: 0,68 mg
Holesterol: 0 mg
Masti: 0,10 g
Magnezijum: 10 mg
Vlakna: 1,5 g

http://namirnice.ba/magazin/namirnica-izuzetno-korisna-za-jetru-i-zeludac-mnogo-je-razloga-zasto-se-trebamo-radovati-rotkvicama/