Strah može biti nevjerojatno snažan. Zbog njega sumnjamo u naše talente, on guši našu kreativnost i ostavlja naše snove neostvarene. Vrlo je teško živjeti sa strahom. No, strah ne možemo pobijediti borbom, ignorirati ili izbjeći. Odgurnuti ga daleko ili se pretvarati da ne postoji znači samo dobiti još više poznatih učinaka straha: ograničenja, izgubljenost i razočaranje u sebe. Jedini održivi i inteligentan način je otpustiti njegovu energiju, to gorivo koje mu daje moć.

Kako to učiniti?

Učinite strah svojim prijateljem! Napravite radikalni preokret i upoznajte svoj strah. Možda zvuči kontradiktorno, ali tako to funkcionira. Protivljenje strahu samo ga osnažuje. Strah koji nije potpuno osviješten, sve više zauzima naš um i preuzima naše tijelo. No, dajući mu svoju pozornost punu ljubavi i otvorenosti, izvlačimo ga iz sjene.

Jednom kada naučimo prepoznati kako strah upravlja našim izborima, možemo drugačije odabrati dopuštajući da nas vodi životnost, entuzijazam, cjelovitost i ljubav. To je kraj malih bića straha i početak pravog življenja. Stoga, upoznajte sva lica straha. Osvijestite kako prepoznati svoje oblake prosudbi koji vas uvjeravaju da niste briljantno i veličanstveno biće. Postanite stručnjak u svom strahu i on će izgubiti svoju moć nad vama.

Tijelo straha

Možda ćete biti skloni osjećaju napetosti, tjeskobe i unutarnjeg nemira. Napravite praksu upoznavanja tih fizičkih senzacija i tada ćete biti u stanju prepoznati sjeme straha. Samo usmjerite pozornost na mjesto gdje najjače osjećate tenziju. Nemojte ga analizirati ili pokušavati maknuti. Samo budite svjesni osjećaja i duboko dišite. Znajte da su to samo fizičke senzacije. Ne trebate stvoriti priču od njih ili temeljem njih donositi odluke. Samo ih osvijestite, promatrajate i zatim nastavite svojim poslom.

Vodite dobru brigu o vašem tijelu straha promatranjem, opuštanjem i treniranjem dubokog disanja. Budite ljubazan domaćin čak i kad vas strah posjeti. Znajte da postoji mjesto esencijalne cjelovitosti u vama koje nikada nije bilo dotaknuto strahom i svoj život možete živjeti iz te pozicije.

atma.hr – 52
Um straha

Misli koje proizlaze iz straha imaju predznak NE. Govore nam što ne možemo, ne trebamo, što nismo sposobni. Uvjeravaju nas daćemo biti procjenjivani, odbijeni ili odbačeni ako izrazimo naše pravo ja. One beskrajno vrte misli brige u našem umu. Zvuči li vam nešto od ovoga poznato:

 • Ne mogu ga/nju razočarati.
 • Možda neću uspjeti.
 • Sumnjam da to mogu učiniti.
 • Možda ću izgubiti.
 • Znam da ću morati jako teško raditi.
 • Znam da će mi to odbiti.
 • Što ako ću biti iskritiziran/a?!
 • Biti ću izvan svoje zone sigurnosti.
 • Što ako to moram dobiti teškom mukom?!
 • Ne znam kako početi.
 • Bojim se, baš se bojim.

Ovakve misli kreiraju poznatu mrežu koja nas ostavlja frustriranima i nesposobnima bilo što promijeniti. No, nijedna od njih nije naš pravi glas. Evo kako misli straha funkcioniraju. One se pretvaraju da znaju što će nam donijeti budućnost, a pretpostavljaju samo negativne rezultate. No, što je prava istina o budućnosti? Mi ne znamo. Ne znamo hoćemo li zaista uspjeti ili ne. Ali naš strah hrani naš um da nećemo i ako vjerujemo tim mislima, nije niti čudo da nas strah na kraju paralizira.

atma.hr – 52
No, što ako je ono što se zapravo događa doista fantastično, izvan naših najluđih snova? Što ako dozvolimo sebi ostati s istinom – da ne znamo što će donijeti budućnost i dopustimo da se život razvija prirodnim putem? I zašto ponovno vjerovati ograničenim mislima s tužnim ishodom koji nisu apsolutna istina?

Pa, što učiniti s mislima staha? Obratite pozornost na vaš um i postanite stručnjak u prepoznavanju vaših misli uzrokovanih stahom. Nemojte im vjerovati, samo ih promatrajte. Shvatite da je prava istina to da ne znate što će donijeti budućnost. Osjetite slobodu od otpuštanja mračne budućnosti koja se još nije ni dogodila. Život je upravo sada, u sadašnjem trenutku prepun mogućnosti. Možete li to osjetiti?

Budite hrabri u djelovanju. Shvatite da je bitno sprijateljiti se sa svojim strahom – osvijestiti kako se strah pokazuje u vašem tijelu, kako strah napada vaš um. Izbor je na vama. Bez staha koji upravlja vama, što stvarno želite? Kako želite da vaš život izgleda? Oslabite moć straha znajući to u potpunosti. Zatim pronađite svoj pravi glas – onaj koji je živ unutar vas, onaj koji ne može biti pogažen bez obzira koliko mislite da vas je strah.

“Cilj života je živjeti, a živjeti znači biti svjestan – radosno, opijeno, mirno, božanski svjestan.” -Henry Miller

quantumzona.com