Svi želimo da nam odjeća bude mirisna i čista, ali pružaju li nam uistinu to sva ova hiper reklamirana komercijalna sredstva za pranje rublja? Takvi proizvodi najčešće nisu ni ekološki ni zdravstveno prihvatljivi.

atma.hr – 39

Zašto bi onečišćavali prirodu kada možemo održavati čistoću i svježinu rublja jednostavnim prirodnim sredstvima, kao što su to nekoć radile naše bake? Uobičajeni kupovni deterdženti sadrže tenzide, fosfate i surfaktante koji su puni štetnih tvari. Napraviti svoj prašak za rublje vrlo je jednostavno i zabavno. Probajte!

Spojevi koji služe pri stvaranju pjene kod komercijalnih praškova su veliki onečiščivaći vode. Izbjeljivači  ne uklanjaju mrlje već ih čine nevidljivima te mogu reagirati s drugim kemikalijama i tako izazvati nadraženost pluća, a ostaci izbjeljivača na tkanini nadražuju kožu. Gotovo pedeset posto sadržaja deterdženata su te takozvane tvari za punjenje koje služe samo tome da deterdžent bude sipkiji. Umjetni parfemi koji se dodaju deterdžentima nemaju nikakvu korisnu funkciju osim ugodnog mirisa, koji kod mnogih ljudi mogu izazvati umor i glavobolje.

No u posljednje vrijeme mogu se nabaviti i eko deterdženti bez fosfata (npr Frosch), no još uvijek je to skuplja opcija od ove domaće…

atma.hr – 39

Izrada eko domaćih praškova

Potrebno je samo par sastojaka i malo vremena, a ovaj prašak je uistinu bolji od komercijalnog. Što je najvažnije, njegovim korištenjem nećete ugroziti zdravlje i prirodu.

Nakon što počnete praviti svoje domaće, eko proizvode za čišćenje, higijenu i kozmetiku, više nikad se nećete vratiti na staro.

Pogledajte razne recepte u našoj rubrici “Napravite sami”.

Recept za domaći omekšivač.

Recept za domaći tekući deterdžent za rublje.

Praškasti deterdžent za bijelo rublje na 60-95°C

Recepti su za oko 3 i po kg deterdženta.

Sastojci: 800 g mljevenoga prirodnog jačeg sapuna po vašoj želji (možete kupiti već mljeveni ili sami izribati prvo na veliki ribež pa/ili u blenderu), 1 kg sode za pranje (natrijev karbonat, ne soda bikarbona), 1,2 kg boraksa (natrijev borat ili natrijev tetraborat, borna sol – ne borna kiselina), 50 g sode bikarbone, 20-ak kapi eteričnog ulja po želji (npr. limuna, naranče, lavande, metvice, jasmina, ruže, čajevca…)

Priprema: Pripremite sastojke, stavite ih u veliku posudu od min 5 l te sve dobro promiješajte. Ukapajte u to eterična ulja i još jedanput dobro promiješajte. Spremite u posudu s poklopcem.

Napomene:

Oprez: boraks je otrovan ako se proguta pa oprezno rukujte s njim.

Ovako pripravljeni deterdžent potrajat će minimalno godinu dana ako ga držite na suhom i hladnome mjestu.

Držite ga zatvorenoga kako miris eteričnih ulja ne bi ishlapio.

Dozirajte slično kao kupovni prašak.

atma.hr – 39

Praškasti deterdžent za pranje na 40-60°C

Sastojci: 1,2 kg mljevenoga prirodnog sapuna po želji, 1 kg sode za pranje, 800 g boraksa, 50 g sode bikarbone, 20-ak kapi eteričnog ulja

Priprema: Izvažite sastojke, stavite ih u veliku posudu te dobro promiješajte. Ukapajte eterična ulja i još jedanput dobro promiješajte. Spremite u posudu s poklopcem.

Praškasti deterdžent za osjetljivo rublje na 40°C

Sastojci: 1,2 kg mljevenoga prirodnog sapuna po želji, pola kilograma sode za pranje, 200 g boraksa, 20-ak kapi eteričnog ulja, 150 g sode bikarbone, 150 g soli za čišćenje

Priprema: Izvažite sastojke, stavite ih u veliku posudu (od oko pet litara) te dobro promiješajte. Ukapajte eterična ulja i još jedanput dobro promiješajte. Spremite u posudu s poklopcem.

Pojašnjenja

Boraks

Boraks je prirodni mineral koji je nezamjenjiv u gotovo svim ekološki prihvatljivim deterdžentima. Boraks pospješuje sposobnost čišćenja pojedinog sredstva i nema štetan utjecaj na okoliš kao većina tenzida koji se koriste u sredstvima za pranje i čišćenje. Osim što se koristi u navedene svrhe, tehnički boraks se može koristiti i kao prirodni insekticid, a ujedno se odlikuje i antibakterijskim te fungicidnim svojstvima.

Boraks (bornu sol, ne kiselinu) možete pronaći u ljekarnama.

atma.hr – 39

Soda za čišćenje

Vrlo popularan ekološki sastojak za izradu sredstava za čišćenje. Budući da soda povećava lužnatost vode i smekšava je, koristi se za uklanjanje masnih i ostalih mrlja s odjevnih predmeta, a ujedno se koristi i za uklanjanje kamenca u kupaonicama, toaletima i na ostalim tvrdim površinama, zahvaljujući njenim blagim abrazivnim karakteristikama.