Foto: pixabay.com

Želite li ublažiti tegobe menopauze, uvrstite nar (šipak) u svoju prehranu tako što ćete ga piti u obliku soka ili uživati u okusu njegovih sočnih, crvenih zrnaca. Konzumacija nara može vam pomoći da u menopauzi spriječite nagle promjene raspoloženja i depresivna stanja, a usto će i smanjiti rizik od raka dojke, srčanih oboljenja te propadanja kostiju.

atma.hr – 78
Žene koje osjećaju tegobe predmenopauze ili postmenopauze, poput promjena raspoloženja, valunga, smanjene gustoće kostiju, svakako bi trebale na dnevnoj bazi piti sok od nara! Ako ste i vi u toj skupini, što češće posegnite za malim crvenim zrnima sočnog nara, bilo da ih konzumirate sirove i cijele ili u obliku soka ili pak ekstrakta.

Nar ili mogranj (lat. Punica granatum), koji se još naziva i „kineskom jabukom“, zasluženo ima zvjezdani status među voćem kada je riječ o ženskom zdravlju i vitalnosti.

Konzumacija nara može vam pomoći da u menopauzi spriječite nagle promjene raspoloženja i depresivna stanja, a usto će i smanjiti rizik od raka dojke, srčanih oboljenja te propadanja kostiju.

Evo kako vam sve nar može pomoći kod tegoba menopauze:

1. Podiže raspoloženje i ublažava depresivna stanja

Japanska istraživanja koja su provedena 2004. godine ukazuju na to da ekstrakt nara može pomoći ženama kod promjena raspoloženja, kao i kod depresije, tako što snižava indikatore depresije.

Konzumirajte nar osobito ako ste skloni negativnim mislima i lošem raspoloženju uzrokovanom hormonskim oscilacijama i promjenama.

atma.hr – 39

2. Smanjuje rizik od karcinoma dojke

Laboratorijske su studije pokazale da biljni pigmenti antocijanidini i flavonoidi te uljne komponente prisutne u naru mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke. Nar prirodno povećava estrogen u tijelu ako su mu razine niske ili blokira stvaranje estrogena ako ga u organizmu već ima previše.

Zahvaljujući toj prirodnoj inteligenciji, biljke su puno bolje i efektnije rješenje za ženske tegobe nego farmaceutski lijekovi. Studija iz 2011., objavljena u časopisu The Journal of Nutritional Biochemistry, pokazala je da ekstrakt nara djeluje snažnije od lijekova estradiola i tamoksifena.

Nar smanjuje rizik od estrogenom uzrokovane pojave raka dojke.

3. Štiti od osteoporoze i ublažava valunge

Tijekom menopauze kod žena se prirodno smanjuje gustoća kostiju te se javlja osteoporoza. Studija iz 2004. godine pokazala je da se smanjena gustoća kostiju može vratiti na prirodnu uz pomoć ekstrakta dobivenog iz soka i sjemenki nara.

Nar također sadrži fitoestrogen 17-alfa-estradiol, koji u kombinaciji s drugim tvarima iz nara djeluje protiv neugodnih valunga i znojenja. Jedno je austrijsko istraživanje pokazalo da su se kod žena koje su svaki dan tijekom tri mjeseca uzimale ulje sjemenki nara valunzi smanjili i ublažili.

atma.hr – 75
4. Snaži srce i smanjuje rizik od koronarne bolesti

Jeste li znali da ženama nakon početka menopauze prijeti veći rizik od koronarnih i srčanih oboljenja? Upravo nar tu priskače u pomoć. Konzumacijom svega jedne čaše soka od nara na dan možete uvelike zaštititi zdravlje svog srca.

Nar pomaže sniziti krvni tlak te smanjiti oksidaciju LDL kolesterola i nakupljanje štetnog plaka u karotidnoj arteriji za 29 posto. Dobra vijest je i ta da sok od nara razrjeđuje krv te na taj način smanjuje rizik od stvaranja opasnih krvnih ugrušaka.

Isto tako, studija iz 2007. pokazala je da se konzumacijom soka od nara tijekom 3 mjeseca može povećati opskrba srca kisikom.

Čaša nara na dan tjera tegobe menopauze van

Konzumirate li 200 ml soka od nara dnevno, opskrbit ćete organizam s čak 40% dnevno preporučenih doza vitamina C, kao i s vitaminima A i E te folnom kiselinom.

Jeste li znali da nar sadrži više antioksidansa nego većina drugog voća, uključujući i brusnice i borovnice i da njima obiluje više nego popularni zeleni čaj i crno vino?

Želite li ublažiti tegobe menopauze, uvrstite nar u svoju prehranu tako što ćete ga piti u obliku soka ili uživati u okusu njegovih sočnih, crvenih zrnaca.

alternativa-za-vas

atma.hr – 78