Dostupna je tijekom cijele godine, pristupačna je, hranjiva, zdrava i odličnog okusa. Sve to ju čini jednom od najpopularnijih vrsta voća.

Naranča je citrusno voće okruglog oblika, grublje narančaste kore i sočnog narančastog mesa. Okus naranče može biti sladak, gorak ili kiseo, ovisno o vrsti naranče. Također se razlikuje i debljina vanjske kore i unutarnjeg bijelog dijela (albedo) koji razdvaja kriške naranče. Najslađe vrste naranče su valencija, jaffa i navel te su najbolji izbor za izradu sokova.

Istoj porodici pripadaju mandarine (tanka kora), klementine (tanka kora i bez sjemenki), tandžerine (crveno narančasta mandarina), mineola (nastala križanjem grejpa i tandžerine), crvena naranča (crvena boja i gorak okus) i još mnoge druge, ali manje poznate.

Nutritivna vrijednost

Naranče su odličan izvor vitamina C i flavonoida. Jedna naranča (130g) sadrži gotovo 100% preporučene dnevne vrijednosti unosa vitamina C.

Naranča je dobar izvor vlakana. U što većoj mjeri jedite i albedo (bijeli unutarnji dio) jer obiluje flavonoidima i drugim antikancerogenim spojevima.

U naranči ćete pronaći puno vitamina A, B, amino kislelina, beta karotena, pektina, kalija, folne kiseline, kalcija, cinka, željeza, mangana, fosfora i natrija.

Prednosti za zdravlje

Naranča sadrži čak 170 različitih fitonutrijenata i više od 60 različitih flavonoida, od kojih mnogi imaju protuupalna, antikancerogena i antioksidativna svojstva. Ovi spojevi će spriječiti nastanak krvnih ugrušaka.

Kombinacija antioksidansa i flavonoida naranču čini jednom od najzdravijih vrsta voća.

Arteroskleroza

Redoviti unos vitamina C smanjuje rizik od zadebljanja arterija.

Rak

Naranča sadrži spoj koji se zove liminoid, a smanjue rizik od nastanka raka usta, kože, pluća, dojke, želuca i debelog crijeva. Vitamin C, kojeg ćete u naranči pronaći u izobilju, ima snažno antioksidativno djelovanje, što smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu.

Kolesterol

Ispod narančine kore se nalazi sinofrin, sastojak koji smanjuje proizvodnju kolesterola u jetri, a antioksidansi  istovremeno smanjuje i razina lošeg (LDL) kolesterola u krvi.

Zatvor

Iako je naranča kiselkastog okusa, ona zapravo ima alkalno djelovanje, pa će potaknuti rad probavnog sustava i osloboditi vas od zatvora.

Srce

Flavonoidi i vitamin C štite zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.

Visok krvni tlak

Istraživanja su pokazala da narančini flavonoid hesperidin može znatno smanjiti visoki krvni tlak.

Imunitet

Vitamin C će potaknuti bijele krvne stanice da se bore protiv infekcija te će na taj način prirodnim putem ojačati imunološki sustav.

Bubrežni kamenac

Svakodnevna konzumacija soka od naranče značajno smanjuje rizik od nastanka bubrežnih kamenaca uzrokovanih kalcijevim oksalatima.

Koža

Antioksidansi će zaštititi kožu od djelovanja slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja kože i prijevremeno starenje.

Čir na želucu

Vitamin C će smanjiti rizik od nastanka čira na želucu i raka želuca.

Virusne infekcije

Obilje polifenola će zaštititi tijelo od nastanka raznih virusnih infekcija.

Savjeti za konzumaciju

Odaberite naranče koje su teške i čija je kora čvrsta. To pokazuje da su pune soka. Lakše voće ima više kože, a njihovo meso nije tako sočno.

Naranča je odličan izbor za grickanje. Samo ju ogulite i uživajte.

Kako biste iscijedili što više soka, naranče cijedite tek kada neko vrijeme odstoje na sobnoj temperaturi. Dlanom ih pritišćite od radnu površinu jer će te na taj način dobiti još više soka.

Vitamin C brzo gubi svoja svojstva ako je duže vrijeme izložen zraku, tako da naranču pojedite brzo nakon što ju ogulite. Isto vrijedi i za sok.

Naranče na sobnoj temperaturi mogu trajati i do 2 tjedna. Nemojte ih držati u vrećicama kako biste spriječili stvaranje vlage koja je optimalan uvjet za nastanak plijesni.

Oprez

Nema sumnje da naranče imaju mnoge zdravstvene prednosti, ali zapamtite da ih trebate jesti u umjerenim količinama. Pretjerano konzumiranje bilo kojeg citrusnog voća može smanjiti djelovanje kalcija i uzrokovati propadanje kostiju i zubi.

Narančinu kožu jedite samo ako je naranča iz organskog uzgoja, ali nemojte pretjerivati jer kora sadrži neke vrste ulja koja mogu smanjiti djelovanje vitamina A.

http://www.centar-zdravlja.net/zdrava-prehrana/srce/268/naranca-u-sluzbi-vaseg-zdravlja/3477/