Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korjenju. Koristi se već tisućama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Ova biljka je podrijetlom iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoci. Đumbir je vrlo popularan u kuhinji zbog svog posebnog ljutkastog okusa, što je upravo zasluga eteričnih ulja, koje sadrži korijen đumbira. Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen, u obliku sirupa ili tinkture u trgovinama zdrave hrane i supermarketima.

Ovaj nevjerojatan začin ima brojne dobrobiti za zdravlje: 

  1. Đumbir je karminativ (ublažava želučane tegobe i nadutost) i zbog toga se može koristiti za želučane probleme.
  2. Korištenje đumbira stimulira sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu.
  3. Brojna istraživanja potvrđuju da đumbir olakšava mučninu, posebice morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu uslijed kemoterapije.
  4. Đumbir posjeduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripe i prehlade.
  5. Đumbir je također anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija.
  6. Đumbir ima anti-upalna svojstva, zbog kojih se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva. Kemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprečavanju procesa biosinteza prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale.  Korijen đumbira se pokazao visoko efektivnim lijekom protiv artritisa. Rezultati liječenja sa đumbirom premašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.
  7. Đumbir sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve. Drevni Grci nakon većeg obroka često su jeli đumbir, da bih olakšali proces varenja.
  8. Zahvaljujući tome, da đumbir potiče sekreciju mukusa, on sprečava nastanak čira – oštećenja sluznice želuca.
  9. Potvrđeno je da đumbir smanjuje razinu kolesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.
  10. Đumbir se koristi za liječenje želučanih bolesti poput dispepsije i kolika. U zemljama trećeg svijeta đumbir se koristi za liječenje dijareje.

alternativa-za-vas.com

Đumbir s medom ‘diže iz mrtvih’

atma.hr – 52
Nedavno se Facebookom širio ovaj savjet te smo ga odlučili i ovdje podijeliti s vama…

“Dobijem prije par dana od jedne osobe iz Sarajeva recept na bazi đumbira i meda i evo me među “normalnima” bez bolova. Žena je imala karcinom endokrinih žlijezda i bila je na aparatima 18 dana. Prošla je bez operacija i kemoterapije… Puca od zdravlja. Savjest mi nalaže da ovo podijelim sa svima koji imaju nekog kome je potrebna pomoć .

Dva veća korijena đumbira se očiste i izribaju na najsitnije (može i električna sjeckalica) i pomiješa se s 1/2 kg domaćeg meda, konzumirati ga 3-4 puta na dan.

Koristiti plastičnu ili keramičku žličicu, nikako metalnu. Prvi učinci se osjećaju nakon dva do tri dana … ovo diže iz mrtvih !!!”