Možete li zamisliti odlazak u kino ili kućne filmske večeri bez omiljenog dodatka – toplih, pečenih kokica? Od sada u njima možete uživati još više jer znanstvena studija sa Sveučilišta Scranton u Pennsylvaniji je dokazala kako su kokice hranjivije od većine voća i povrća. Jedini uvjet je da ih zdravo pripremite.

Autor: Marta Malenica
Izvor: Naturala.hr

Naime, kokice obiluju antioksidansom polifenolom. Za razliku od većine voća i povrća koji sadrže i preko 90% vode, kokice u svom sastavu imaju samo 4% vode te su polifenoli u njima zastupljeni u većim koncentracijama.

Osim toga, jedna porcija kokica zadovoljava čak 70% dnevnih potreba ljudskog tijela za žitaricama. Većina žitarica prolazi razne prerađivačke postupke u kojima se obogaćuju drugim sastojcima. Kokice su izuzetak – pravi primjer cjelovite žitarice bogate vlaknima.

Najzdraviji dio kokica predstavljaju one ljuskice koje često izbjegavamo jer lako zapinju za zube, čak i u grlu. Međutim, one su najbogatije antioksidansima polifenolima i vlaknima.

Kad pripremate kokice svakako izbjegnite prženje na ulju i maslacu uz dodatak velikih količina soli. Predlažemo da od masnoća koristite „dobra“ biljna ulja i maslace poput kokosovog ulja ili ghee-a, a ako ih želite ispeći na nekom drugom biljnom ulju poput sezamovog, suncokretovog ili maslinovog – osigurajte se da su ulja hladno prešana i nerafinirana.