Iako često zaboravljan, jedan od najboljih načina rješavanja nekih zdravstvenih problema tehnika je disanja. Kad se rodimo, pravilno dišemo. Trbušno, duboko; svi organi su nam pravilno opskrbljeni kisikom, imamo više energije pa nije ni čudno što djeca imaju snage za igru, učenje i trčanje cijeli dan. Trbušno se disanje često tokom života zanemari pod utjecajem stresa i načina života, zbog čega posljedice osjetimo u različitim okolnostima.

1. Disanjem protiv anksioznosti

Upravo stres i nervoza povećavaju napetost i anksioznost, koji pak utječu na način na koji dišemo. Disanje se ubrzava; dah postaje kraći i plići, a “plućnim” disanjem, umjesto trbušnim, povećava se razina anksioznosti. Kako bismo smirili centralni živčani sustav koji luči adrenalin i kortizol, hormon stresa, moramo preusmjeriti disanje na trbuh, kako bismo stimulirali vagus, centar parasimpatičkog živčanog sustava i smirili se.

U situacijama kada smo uznemireni trebali bismo imati otprilike 7 dubokih, sporih udisaja u minuti. Udišite na nos, gledajte kako se podiže abdomen i puni kisikom te polako izdišite na usta. Trbušno disanje neko ćete vrijeme morati vježbati, a kad ga savladate više nećete morati o njemu razmišljati, nego ćete spontano udisati i izdisati, opušteni.

2. Disanjem protiv srčanih tegoba

Prekomjerno izlaganje stresu, duže vrijeme dokazano utječe na visok krvni tlak, koji se s vremenom povećava i broj otkucaja srca u minuti što neposredno utječe na pojavu problema sa srcem i krvnim žilama. Ne možemo utjecati na situaciju u kojoj gubimo posao, ne dobivamo plaću, ne možemo utjecati na gužve u prometu u kojima gubimo previše vremena naših života, ali možemo disati tako da ništa od ovoga ne utječe na nas.

Sjednite prekriživši noge (poput indijanaca) i zatvorite oči. Palcem desne ruke zatvorite desnu nosnicu i duboko udišite kroz lijevu šest sekundi. Zatvorite lijevu nosnicu četvrtim prstom desne ruke i otvorite desnu nosnicu i polako izdišite kroz nju šest sekundi. Dok vam je blokirana lijeva nosnica, udahnite na desnu šest sekundi, zatim zatvorite desnu i otvorivši lijevu izdišite na nju šest sekundi. Cijeli ovaj proces disanja izvodite u trajanju od dvije minute. Vježbajte svaki dan nekoliko puta kako biste se ispraksirali u ovoj joga tehnici disanja.

3. Pomoć pri respiratornim alergijama

Pomoć pri raznim sezonskim respiratornim alergijama također možete dobiti uz pravilno disanje. Pjevušenje nalik zujanju otvara ušća, koja povezuju sinuse sa nosnim šupljinama, olakšavajući disanje. Udobno se smjestite, duboko udahnite na nos, a izdahnite oslobađajući zvuk nalik zujanju pčele, sličan ravnomjernom pjevušenju. Trebali biste osjetiti vibraciju unutar nosa, u prsištu i u glavi. Trajanje ove vježbe disanja neka bude desetak minuta.

4. Pomoć kod prekomjerne težine

Emocionalni stres najčešći je uzrok debljanja; kad smo pod stresom češće donosimo odluke koje u suprotnom ne bi donijeli, a osim toga lakše posežemo za brzom, nezdravom, kaloričnom hranom. Osim toga, kada smo opušteni i zadovoljni, lakše držimo pod kontrolom svoje ponašanje i odluke, time direktno utječemo na izbor prehrane.Umjereno, usporeno disanje uvelike utječe na obračunavanje sa stresom. Stručnjaci savjetuju da udišete na nos četiri sekunde i zatim izdišete osam sekundi na usta napućena kao kad pijete na slamku.

Također, preporuča se hinduistička metoda ujjayi – udišite na nos šest sekundi, a zatim izdišite na usta šest sekundi, (slično kao kad pušete u zrcalo kako biste ga zamaglili) proizvodeći zvuk “hhhhhh”. Nakon idućeg udaha, pokušajte ponoviti zvuk sa zatvorenim ustima.

Budete li uporni, pravilno će vam disanje zasigurno pomoći, a samim time što ste odvojili dio dana za sebe i vježbanjem disanja za svojevrsnu meditaciju, ne sumnjamo da ćete uspjeti reducirati nakupljeni stres.

Izvor: www.fitness.com.hr