pixabay.com

Prakticiranje tehnika koncentracije umiruje um i razvija fokus. Bolji fokus u životu pomaže nam trenirati inače raspršeni um kako bi manifestirali ono što želimo.

atma.hr – 52
Vrijeme, mjesto i sve vanjske impresije su mentalna kreacija, a takva sreća je prolazna i ograničena prirodnim zakonima. Da usvojimo stanje dubokog mira i sreće, prvo se trebamo naučiti umiriti misli, koncentrirati se i zatim otići iza misli.

Koncentracija dolazi nakon što smo svoju pažnju povukli unutra od osjetila i tijela. Označava držanje naše pažnje na određenom objektu oko 12 sekundi. Nakon toga postaje meditacija (2-3 minute).

Ako smo u mogućnosti držati pažnju 12 sekundi onda smo spremni za meditaciju. To zahtjeva strpljenje i redovnu praksu.

Postoje najjednostavnije tehnike poput gledanja u svijeću, promatranje daha ili koncentriranje na mantru.

Uvijek postoji svjesnost o tri stvari: o mislima, o objektu i činu. U najdubljem obliku meditacije ta svjesnost nestaje.

Treće oko

Sjedište koncentracije i uma nalazi se u točki između obrva. Ona je najvažnije točka usmjeravanja pažnje. Njoj predajte sve svoje misli i emocije. To je Božansko oko koje pročišćava i otvara vas za intuiciju i jasnije vizije.

S druge strane  pažnja na tu točku stimulira važne žlijezde u glavi. U njoj se spajaju i tri najvažnija energetska kanala.

Položaji za tehnike koncentracije su isti kao i za meditaciju: na stolici uspravnih leđa ili bilo koji ugodan sjedeći položaj.

atma.hr – 52
Neke od tradicionalnih tehnika

OM izgovaranje: Verbalno, riječima i polako ponavljajte „Om“. Uskoro ćete biti uronjeni u više duhovne vibracije ovog zvuka. Počnite s tri „Om“ i nastavite na 5 minuta neprekidnog mantranja.

Na plamen svijeće: Postavite svijeću tri stope u visini očiju. Prostorija u kojoj se vježba treba biti zatvorena ili da nema vjetra koji ometa. Koncentrirajte se na plamen svijeće i pokušajte ga gledati bez treptaja očiju ili sa što manje. Samo plamen postoji. Nakon jedne do dvije minute zatvorite oči i pokušajte ponovno zamisliti sliku tog plamena svijeće u području trećeg oka, jasno videći točku između obrva kao svjetlost koja se širi. Onda spustite taj plamen u područje svoga srca, desnu stranu srca. Nakon što ta slika potpuno nestane, otvorite oči i ponovite sliku kao da je želite fotografirati. Možete povećavati ovu tehniku na 5, 10 i do 15 minuta.

Na Mjesec: Ovdje nam Mjesec služi kao objekt pažnje. Ova tehnika se preporučuje onim ljudima koji su emotivno osjetljivi. Mjesec vlada znakom Raka i nosi kvalitete elementa vode. Gledajte u Mjesec, u sav njegov sjaj i mliječno svjetlo. Vidite ga kao odraz iznad oceana i ako je moguće koncentrirajte se na njegove kvalitete spokoja, dubine i postojanosti.

Na učitelja, sveca, božanstvo: Za one koji su više skloni duhovnosti možete koristiti sliku nekog sveca kao objekt svoje koncentracije. Ako imate gurua koji vas posebno inspirira, koristite njegovu sliku. To može biti njegovo lice, stopala ili cijela figura. Promatrajte njegovu sliku i osjetite njegove kvalitete i njegovo prosvijetljeno biće puno ljubavi (kao „channeling“). Pretvarajte se kao da ste u njegovoj prisutnosti i velikoj blizini, te kao da imate te iste Božanske kvalitete kao i on.

Na cvijet: Ovo je tehnika koncentracije koja otvara ljepotu duše. Detaljno i pažljivo promatrajte svaki dio predivnog cvijeta: boje, latice, stručak, njegove kvalitete i ljepotu. Zatim, kao da želite fotografirati tu sliku cvijeta, kamera će okinuti i onda tu sliku sprema u kompjuter. Vaše trepavice su kamera, a um je hard disk koji će spremiti sliku. Zatvorite oči i ponovite tu istu sliku zatvorenih očiju. Koncentrirajte se na predio čela koji je kao ekran. Uskoro će i vaši osjećaji biti poput tog cvijeta, koji se otvara i širi u svojoj ljepoti.

Prethodna objavaKako obavezno školstvo i mainstream mediji namjerno zaglupljuju ljude
Slijedeća objavaMože se čovjek umoriti od svega, ali ne smije odustati od svega!
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science