Foto: pixabay.com

Ako vas život navodi na drukčije puteve i često mislite da oskudijevate u sreći, varate se. Možda ste baš vješto, prstom sudbine, zaobišli nešto mnogo gore što vas je moglo zateći prividno spremne. Možda se baš sve odvija onako kako i treba, jer poneke lekcije biramo nesvjesno, misleći da će nam pomoći, a dogodi se baš ono suprotno.

atma.hr – 78
Ponekad, postoje drugi načini da nam se ispune poneke želje. Ponekad, to nimalo ne nalikuje onome zamišljenome, a put kojim smo planirali koračati najednom postaje odveć udaljeno odredište, namijenjeno nekome drugome.

I to je sasvim u redu, kad shvatimo jednu stvar. Ono što mislimo da želimo i da će nas istinski istaknuti i izgraditi, ne mora nužno biti ono najbolje i najpovoljnije za naš rast, baš naprotiv. Može se u konačnici prikazati kao nedovoljno dobra opcija, jednom kad shvatimo zašto se sve to tako dogodilo i što smo sve pritom dobili.

Dakle, ponekad se treba prepustiti i kormilu sudbine, kad se zateknemo na neplaniranom puteljku, ne očajavati nego prigrliti situaciju i pokušati shvatiti zašto baš tako i zašto sad.

Kako učimo i koračamo dalje, doći ćemo do željenog odgovora na to zašto. Shvatit ćemo, da ono što smo mislili da si želimo, ne bi bilo dobro za naš daljnji napredak i daljnje ciljeve. Život je tražio način da nam to pokaže, tako što nas je odveo u neplanirano i ono neistraženo, kako bismo u svim nedaćama i prilagodbama izašli još jači, puno jači nego što bismo bili da smo dobili samo ono željeno, unaprijed pomno planirano.

I  koliko god mi planirali i slijedili neke obrasce ponašanja, ideale, korake, ne znači da su oni naše konačno odredište, da se nećemo putem poskliznuti i promijeniti smjer. Ne znači da možemo unaprijed saznati ono nepredvidljivo i djelovati kontra toga, kako bismo ipak došli do cilja.

atma.hr – 39

Dogodi se vrlo često baš ono suprotno, kako bi probudilo borca u nama, otkrilo nam neke nove nijanse duše, promijenilo iz temelja ono što jesmo, kako bismo shvatili da se mijenjati moramo.

Bez mijenjanja sebe na bolje, bez usvajanja novih lekcija, novih obrazaca ponašanja, ne možemo rasti. Ne možemo dopustiti sebi da otkrijemo sve svoje slojeve, da prigrlimo sve ono što smo bili i otvorimo ruke za sve ono što ćemo jednog dana biti.

Ako vas život navodi na drukčije puteve i često mislite da oskudijevate u sreći, varate se. Možda ste baš vješto, prstom sudbine, zaobišli nešto mnogo gore što vas je moglo zateći prividno spremne. Možda se baš sve odvija onako kako i treba, jer poneke lekcije biramo nesvjesno, misleći da će nam pomoći, a dogodi se baš ono suprotno.

Ponekad, moramo priznati sebi da ne znamo više od Njega, da ipak neki viši planovi postoje, a taj smisao vidjet ćemo tek kad zaokružimo našu priču u jednu cjelinu. Shvatit ćemo, svaki moment koji smo proživjeli, kreirali i priželjkivali, pomno je odabran i razrađen do krajnjih sitnica, kako bi nama donio potrebne lekcije.

Zato, mnoge stvari koje nam se putem događaju ne moraju nužno biti u  onakvom obliku kakvom smo ih zamišljali, nego u obliku onoga za čime duša vapi, kako bismo naučili bitnu lekciju. Tko smo, kako ćemo se snaći na daljnjem putu, hoćemo li se othrvati svim nedaćama i postati još sigurniji u svoj put, to su pitanja na koja ćemo pritom dobiti odgovore.

atma.hr – 78
I ljepota je upravo u tome, što uvijek postoji ono nešto neplanirano, ono nešto što je neizbježno, a prijeko potrebno da bismo ipak postali bolji, jači nego što smo mislili da možemo biti. I premda nismo ni slutili takve zaplete, na nama je da naučimo plivati niz struju, pustiti se u tim momentima životu da nas vodi ondje gdje u određenom trenutku trebamo biti.

To će jednog dana dovesti do onoga gdje želimo biti, samo trenutno nismo u stanju vidjeti širu sliku, i shvatiti da ne znamo sve što mislimo da znamo. Ne očajavajte, ako promijenite smjer, brzo ćete uvidjeti da je to bilo za vaše dobro i nadam se, raširenih ruku prihvatiti nove puteve koji će dovesti do istog cilja.

Taj put nam nije promijenio cilj, samo nas je naveo na lakši i mudriji put do željenog cilja, upamtite.

Marija Lombarović

https://www.facebook.com/Lombarovic/
https://marijalombarovic.wordpress.com/

48 UNIVERZUM TI ČUVA LEĐA

banner za knjige UNIVERZUM TI CUVA LEDA