Art: Cameron Gray / ParableVisions.comGlad, bolest, terorizam, rat, ubojstva, samoubojstva, oluje, poplave, potresi, vulkanske erupcije, zatrovane rijeke i hrana, umiruće drveće. Ovaj planet pokazuje brojne znakove ozbiljne neravnoteže. Međutim, iako je danas u svijetu tjelesna patnja veoma rasprostranjena, teškoće s kojima se suočavamo ustvari nisu materijalne, već duhovne. Ovi su problemi odraz našeg neuspjeha da ispunimo najdublje težnje, da volimo i budemo voljeni.

Za rješenje ovog problema bit će potrebno više od sofisticiranih tehnoloških napora. Možda smo ostvarili veliki znanstveni napredak, ali kao kultura još uvijek vrlo slabo razumijemo ljubav, a još manje cijenimo duhovnu dimenziju života. Borba i razaranje koji nas okružuju ukazuju na hitnu potrebu da se ova situacija popravi. Moramo naučiti kako voljeti sami sebe i druge, kao i naš planet i druga živa bića koja s nama žive.

Krajnje materijalistička orijentacija industrijske kulture dovela nas je u slijepu ulicu. Potrošačko nas je društvo potaklo da se u potpunosti prepustimo željama i da ih pokušamo zadovoljiti u svakoj prilici. Umjesto da razvijemo znanje o sebi samima i da ovladamo sobom, naučili smo tražiti zadovoljstvo izvan sebe, pogrešno vjerujući da će nam takva potraga osigurati sreću. Međutim, otkrivamo da su oni koji posjeduju sve još uvijek vrlo nesretni i da vode očajne, isprazne živote.

Negdje smo ozbiljno pogriješili.

Problem leži u činjenici da smo se posvetili zadovoljavanju požude, a ne izražavanju ljubavi. Iako smo svi mi po prirodi bića puna ljubavi, zaboravili smo svoju pravu prirodu i žrtvovali smo prirođeno pravo zbog privlačne zamjene koja nam ustvari ne donosi radost, već bol.

Bhakti Tirtha Swami, iz knjige “Duhovni Ratnik 2 – Preobrazba požude u ljubav”

Knjigu možete naručiti ovdje.
Prethodna objavaPetarde? NE, hvala!
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 21.12.2016.
Bhakti Tirtha Swami
Bhakti Tirtha Swami (1950 – 2005), duhovni učitelj, diplomirani student psihologije i politike na Princetonu, autor serijala knjiga Duhovni Ratnik, Prosjak, Vodič za doba više svjesnosti, Osvrti na vedska učenja, stručnjak za međunarodne odnose i rješavanje sukoba, duhovni savjetnik mnogih visokih članova Ujedinjenih naroda i svjetskih vođa. Bio je predsjednik studentskog odbora na Princetone Sveučilištu te predsjednik Koalicije trećeg svijeta. U zapadnoj Africi je okrunjen kao tradicionalan vladar, a u SAD-u je bio osnivač i ravnatelj Instituta za primijenjenu duhovnu tehnologiju. Bio je član je Instituta za noetičke znanosti, Centra za informacije obrane, Saveza Ujedinjenih naroda za Ameriku, Zaklade Nacionalnog mirovnog instituta, Društva za budućnost svijeta te Globalnog foruma duhovnih i parlamentarnih vođa.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.