atma.hr – 52
Glad, bolest, terorizam, rat, ubojstva, samoubojstva, oluje, poplave, potresi, vulkanske erupcije, zatrovane rijeke i hrana, umiruće drveće. Ovaj planet pokazuje brojne znakove ozbiljne neravnoteže. Međutim, iako je danas u svijetu tjelesna patnja veoma rasprostranjena, teškoće s kojima se suočavamo ustvari nisu materijalne, već duhovne. Ovi su problemi odraz našeg neuspjeha da ispunimo najdublje težnje, da volimo i budemo voljeni.

Za rješenje ovog problema bit će potrebno više od sofisticiranih tehnoloških napora. Možda smo ostvarili veliki znanstveni napredak, ali kao kultura još uvijek vrlo slabo razumijemo ljubav, a još manje cijenimo duhovnu dimenziju života. Borba i razaranje koji nas okružuju ukazuju na hitnu potrebu da se ova situacija popravi. Moramo naučiti kako voljeti sami sebe i druge, kao i naš planet i druga živa bića koja s nama žive.

Krajnje materijalistička orijentacija industrijske kulture dovela nas je u slijepu ulicu. Potrošačko nas je društvo potaklo da se u potpunosti prepustimo željama i da ih pokušamo zadovoljiti u svakoj prilici. Umjesto da razvijemo znanje o sebi samima i da ovladamo sobom, naučili smo tražiti zadovoljstvo izvan sebe, pogrešno vjerujući da će nam takva potraga osigurati sreću. Međutim, otkrivamo da su oni koji posjeduju sve još uvijek vrlo nesretni i da vode očajne, isprazne živote.

Negdje smo ozbiljno pogriješili.

Problem leži u činjenici da smo se posvetili zadovoljavanju požude, a ne izražavanju ljubavi. Iako smo svi mi po prirodi bića puna ljubavi, zaboravili smo svoju pravu prirodu i žrtvovali smo prirođeno pravo zbog privlačne zamjene koja nam ustvari ne donosi radost, već bol.

Bhakti Tirtha Swami, iz knjige “Duhovni Ratnik 2 – Preobrazba požude u ljubav”

Knjigu možete naručiti ovdje.

atma.hr – 52

Widget not in any sidebars