Foto: unsplash.com

Jeste li znali da se na vašim dlanovima nalazi čak 28 akupresurnih točaka? Svaka od tih točaka povezana je s određenim organom u vašem tijelu, a njihovom stimulacijom i masažom, što se postiže i običnim pljeskanjem, možete izravno utjecati na svoje zdravlje. Danas postoji i terapija pljeskanjem, a ova se aktivnost prakticira i u nekim vrstama joge i qi gongu upravo zato što uravnotežuje um. Pljeskanje vas također izvlači iz letargije i pasivnosti te izoštrava vaš fokus. Ono smanjuje pretjeranu aktivnost vašeg uma koji je često opterećen suvišnim mislima.

atma.hr – 78
8 dobrobiti pljeskanja koje će vas oduševiti

Rijetki su trenuci kada odrasli plješću, najčešće je to tijekom proslava i promocija ili nakon odgledane odlične predstave. Pljeskanje je i način na koji iskazujemo podršku drugima. No zaboravili smo koliko taj čin može biti zabavan i oslobađajući.

Sigurno ste primijetili da mala djeca, za razliku od odraslih, plješću često, bez nekog posebnog povoda. Pogledajte samo kako im, dok to čine, cijelo tijelo vibrira od radosti. Djeci je to prirodno stanje, to je izraz životne radosti koja izvire iz njihova bića.

Zašto ne bismo i mi slijedili primjer djece i češće nesputano pljeskali?

Ako se pitate ima li ikakve koristi od toga, iznenadit ćete se kada doznate koliko zdravstvenih dobrobiti ima taj jednostavan i prirodan čin udaranja dlanom o dlan.

Baš kao i osmijeh, pljeskanje ne košta ništa, a budi veselje i u vama i u svima oko vas. Probajte i sami i uvjerite se koliko je ta aktivnost pozitivna i iscjeljujuća!

atma.hr – 39

Pljeskanje kao oblik terapije

Jeste li znali da se na vašim dlanovima nalazi čak 28 akupresurnih točaka? Svaka od tih točaka povezana je s određenim organom u vašem tijelu, a njihovom stimulacijom i masažom, što se postiže i običnim pljeskanjem, možete izravno utjecati na svoje zdravlje.

Pljeskanjem zapravo stimulirate receptore u dlanovima, koji prenose senzacije do vašeg mozga. Danas postoji i terapija pljeskanjem, a ova se aktivnost prakticira i u nekim vrstama joge i qi gongu upravo zato što uravnotežuje um.

Pljeskanje vas također izvlači iz letargije i pasivnosti te izoštrava vaš fokus. Ono smanjuje pretjeranu aktivnost vašeg uma koji je često opterećen suvišnim mislima.

Dobrobiti pljeskanja

1. Jača cijeli vaš imunosni sustav

Osobe koje svakodnevno plješću imaju više snage i vitalnosti te je njihov imunosni sustav snažniji.

Pljeskanje jača vaše bijele krvne stanice, te se povećava vaša otpornost na brojna kronična oboljenja.

atma.hr – 75
2. Poboljšava cirkulaciju

Pljeskanje potiče cirkulaciju te sprečava zastoje u venskoj i arterijskoj cirkulaciji. Također, udaranjem dlana o dlan snizit ćete i loši kolesterol.

Osobito se preporučuje osobama koje puno vremena provode sjedeći u klimatiziranim prostorijama i koje se ne znoje. Pljeskanje će potaknuti njihovu cirkulaciju i čišćenje krvi.

Udaranjem dlana o dlan energizirat ćete svoje tijelo i potaknuti oksigenaciju tkiva i organa.

3. Pomaže osobama koje pate od niskog krvnog tlaka

Ako ste i vi među onima koji često osjećaju slabost i blizinu nesvjestice kao posljedicu niskog krvnog tlaka, možete raditi terapiju pljeskanjem.

Umjesto da sjedite, stanite uspravno, ispružite ruke u zrak pa plješćite barem 5 minuta. To će vam pomoći da normalizirate svoj krvni tlak.

atma.hr – 78
4. Ublažava bolesti srca i pluća te astmu

Budući da pljeskanje potiče protok krvi i kisika prema plućima, ublažava razne tegobe vezane uz srce i pluća. Ova aktivnost stimulira živce koji su povezani sa srcem i plućima.

Pljeskanje zapravo pomaže radu cijelog živčanog sustava. Također, pokazalo se i da ublažava tegobe uzrokovane astmom.

5. Pomaže kod artritisa i gihta

Pljeskanje se pokazalo osobito korisnim kod osoba starije životne dobi koje boluju od artritisa i gihta.

Uz ovu aktivnost njihove su se tegobe znatno smanjile.

Uz pomoć pljeskanja ublažit ćete bolove u zglobovima, vratu i ramenima.

6. Ublažava bolesti vida

K. C. Bhardawaj, 76-godišnji Indijac, tvrdi da je uz pomoć terapije pljeskanjem izliječio svoj glaukom. Nije htio ići na kompliciranu operaciju te je zbog glaukoma već bio počeo gubiti vid na oba oka.

No u to vrijeme je čuo da pljeskanje ima ljekovita svojstva i odlučio ga početi prakticirati. Kako kaže, svaki dan ujutro je pljeskao oko pola sata i nakon godinu dana njegov je glaukom nestao.

atma.hr – 39

7. Pomaže kod probavnih tegoba

Pljeskanje je osobito korisno za sve one osobe koje imaju probavne poremećaje.

Prakticirajući ovu zabavnu metodu mogu s vremenom ublažiti probavne i želučane tegobe poput gastritisa i žgaravice.

8. Izoštrava um u djece i odraslih

Istraživanje provedeno u Izraelu pokazalo je da pjevanje pjesama u kombinaciji s pljeskanjem poboljšava važne vještine kod djece neovisno o dobi. Studija je otkrila i da ta djeca imaju uredniji rukopis te da rijetko griješe u pisanju.

Pljeskanje poboljšava mentalne i motoričke vještine u djece, pokazale su studije. Pokazalo se i da pljeskanje djeluje na mentalne sposobnosti odraslih jer aktivira veći dio mozga.

Kada i kako pljeskati

Pljeskanje je najbolje prakticirati u jutarnjim satima jer se tada postiže maksimum dobrobiti.  Ta aktivnost može trajati od 20 do 30 minuta i tada služi kao prava terapija.

Dok plješćete, pazite da vam šake budu ispružene i ravne kako bi se tijekom pljeskanja dodirivale i površine dlanova i jagodice prstiju. Isto tako, neka cijele vaše ruke budu lagano opuštene.

atma.hr – 75
Prije pljeskanja na dlanove možete nanijeti i malo kokosova ulja ili ulja gorušice, koje će se udaranjem dlana o dlan upiti u vaš organizam. Na stopala možete navući tople čarape, čak i cipele, kako biste spriječili gubitak energije.

Počnite sa 200-300 udaraca dlanom o dlan na dan, a onda s vremenom povećajte broj tako da dostignete 50-100 udaraca u minuti.

Zdrava osoba u jednom danu može izvesti čak 1500 udaraca dlanom o dlan.

alternativa-za-vas

37 DANVANTARI AYURVEDA

banner za knjige danvantari