U vrijeme kada istraživanja pokazuju da se djeca i obitelji loše hrane te da je zdravstveno stanje populacije sve lošije, na hrvatsko je tržište došla stručna ali vrlo zabavna publikacija o biljnoj prehrani za cijelu obitelj. Promocija kuharice/edukacijske knjige Zeleni život vege mama, održana je u baru Botaničar pred više od 100 posjetitelja koji su došli po svoj primjerak.


Widget not in any sidebars

Zeleni život vege mama je riznica znanja o biljnoj prehrani temeljenoj na znanstvenim činjenicama, nadasve jedinstvena jer detaljno obrađuje prehranu svih dobnih skupina, trudnica i dojilja te je prilagođena alergičarima. Knjiga je izdana u vlastitoj naknadi, a većim dijelom je financirana sredstvima prikupljenima kroz vrlo uspješnu crowdfunding kampanju na renomiranom servisu Indiegogo.

Autorice Zelenog života su – vege mame – Ivana Šimić, mag. nutricionizma, i Iva Janeš, mag.oec., osnivačica Facebook grupe Zeleni život vege mama. Navedena grupa ima više od 4300 članova koji na dnevnoj bazi razmjenjuju iskustva, educiraju se i traže provjerene informacije. Susrećući se s mnogo pogrešnih navoda i zastarjelih mišljenja, autorice su razlog za pisanje ove knjige pronašle u želji da pomognu pri učenju osnova o zdravoj prehrani svih dobnih skupina – sakupivši točne, provjerene i relevantne informacije na jednom mjestu.

U predgovoru stoji: ‘Ovo nije „klasična kuharica“. Ova je knjiga zamišljena kao vodič za edukaciju o zdravoj biljnoj prehrani (ali i temelj svake prehrane) za buduće majke, trudnice, dojilje, bebe i djecu no ujedno obuhvaća i svakodnevni život cijele obitelji. Vrlo je praktična za korištenje te sadrži primjere jelovnika i primjere što sve možemo pripremiti s jednom namirnicom u nekoliko recepata. Također, obnavljamo znanje o našim domaćim super namirnicama koje su s vremenom pale u zaborav. Kreirale smo brza zdrava jela, jela za alergičare, jela za putovanja, tradicionalna jela na biljni način. Učimo vas o načinima obrade i skladištenju namirnica, napravili smo školicu zamjene za jaja, izradu biljnog sira te još mnogo toga pod povećalom nutritivnih izračuna.’

„Ono što ovaj priručnik čini jedinstvenim na tržištu je i način na koji su predstavljene informacije – one nisu dosadne i komplicirane. Dapače, svaka je namirnica objašnjena jednostavnim rječnikom – a o sebi govore upravo one same – predstavit će nam se mnogi poput miss Heljde, super junaka Batata, snažnog Kelja, čistačice Tikvice… a gospodinu Kikirikiju, na primjer, nije jasno zašto su neki ljudi alergični na njega pa su u knjizi detaljno obrađeni alergeni, intolerancije no i svi makro i mikro nutrijenti. Ovaj priručnik upravo zato nije namijenjen samo roditeljima, nego dapače i djeci kojoj će ilustracije biti jako zabavne (potvrdila – naša djeca i njihovi prijatelji!) te će to biti prilika da uče o namirnicama i njihovom pravilnom kombiniranju,“ objašnjava autorica Iva Janeš.


Widget not in any sidebars

Kako bi pružili sigurnost i mogućnost istraživanja, jedno od poglavlja je i popis korištene literature, odnosno stručnih publikacija. Dio knjiga bit će doniran liječnicima pedijatrijske medicine, stručnim osobama obrazovnih institucija i nekim ministarstvima. Pri izradi knjige pomogli su upravo doktori koji su također i napisali recenzije.

Knjiga će biti dostupna u slobodnoj prodaji, a trenutno ju je moguće nabaviti putem Facebook stranice Zeleni život vege mama – knjiga. Kao podrška promociji knjige i zdrave biljne prehrane bit će organiziran niz edukativnih radionica i škola kuhanja. U nastavku više iz Predgovora, a u privitku nekoliko primjera stranica te fotografija sa promocije.

Za više informacija – kontakt osoba
Iva Janeš, e-mail: [email protected], mob: 098 781 566

Više iz Predgovora:

Prirodno je i zdravo preispitati svoje odluke, a pogotovo ako su to odluke koje donosimo za svoju djecu. Upravo su te činjenice bile pravi poticaj za pisanje ove knjige. Knjige koja spaja osobna i stručna iskustva nas mama – mame entuzijastkinje po pitanju zdrave biljne prehrane i mame sa stručnim znanjem nutricionizma (znanosti o prehrani). Ipak, nismo bile same. Uz nas su bile mnoge od vas čiji se recepti nalaze na ovim stranicama a podršku i pokoji savjet su dali i liječnici pedijatrijske medicine, ali i drugi cijenjeni „tatamate“ od zanata.

Današnji način života donosi mnoge izazove, posebno za mlade roditelje koji često nemaju podršku okoline, jer se samo jedna ili dvije generacije ispred „zaboravila“ hraniti cjelovitim prirodnim namirnicama. Unatoč velikom napretku društva, nezarazne kronične bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolest srca i krvnih žila te karcinoma uzimaju sve više naših najmilijih u sve ranijoj dobi. Zajednički faktor rizika za ove bolesti je upravo prehrana.
Nedostatak vremena, ali i ideja, izazovi su koje svakodnevno susrećemo. No, dobra vijest je da uz malo organizacije možemo lako i brzo osigurati zdrave i ukusne obroke bez stresa za cijelu obitelj. Često se spominje kako je biljna prehrana isključiva, jer isključuje namirnice životinjskog porijekla, no oni koji su se upustili u takav način prehrane radije je definiraju kao prehranu koja uključuje i podsjeća na puno dostupnih, ali neopravdano zanemarenih namirnica. Konzumacija mahunarki kao i korjenastog povrća konstantno se smanjuje, a svjedoci smo i poražavajuće statistike o konzumaciji voća i povrća kod djece, kako kod nas tako i u svijetu. Ispitivanje prehrambenih navika djece u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi, pokazalo je da 66% učenika i učenica ne jede voće svaki dan, a 76% učenika i učenica ne jede povrće svaki dan.

Upravo je konzumacija voća i povrća povezana s manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti kasnije tijekom života. Rano djetinjstvo predstavlja kritično razdoblje za uspostavljanje prehrambenih navika u djece i obitelj tu ima primarnu ulogu. Roditelji koji počinju s dohranom prvenstveno trebaju imati strpljenje sa sobom i s djetetom.
Upravo mi – roditelji, moramo biti primjer našoj djeci. Često roditelji žele zdravo hraniti dijete, ali nisu spremni mijenjati svoje loše navike. Matematika je jednostavna, ako Vi jedete zdravo i Vaše će dijete slijediti primjer, i dobrobit će se itekako vidjeti. Djeca nas gledaju i uče od nas.

atma.hr – 52
kruh nas svagdasnji za promociju

juha bijelog zeca za promociju