Teško je definirati očekivanja koja su tihi ubojica svake veze jer to bi značilo da partneri znaju što je smisao veze.

U radu s parovima ili u individualnom radu često primjećujem kao postoji veliki problem definiranja očekivanja. Tako se na partnera vrši projekcija očekivanja da on ostvari očekivanje, iako ne znam definirati što želim. Posljedica je svađa koja se događa na sitnicama.

atma.hr – 52
Primjerice, dijete se lupi na penjalici, a žena kritizira muža kako je držao dijete i okrivljuje ga. Muškarac je uvijek kriv ako bilo što radi s djetetom, a žena a priori sve što radi s djetetom je ok i puno bolje radi od muškarca jer je mama. To su opće prihvaćena pravila. Ispod toga se skriva očekivanje koje je imala od braka, koje nikada nije izgovoreno, a muškarac naravno nije Guru kao niti psihoterapeut da zna čitati misli. Ona mu zamjera, ali ne zna zašto. Malo žena zna da Anima ili nesvjesna žena u muškarca ne voli kritiku i da on čuje samo da nije dobar za ženu, da on nije muškarac za nju. To je iracionalni osjećaj ili negativna Anima koja ga raspaljuje i on tada projicira projekciju na stvarnu ženu.

Teško je definirati očekivanja koja su tihi ubojica svake veze jer to bi značilo da partneri znaju što je smisao veze.

atma.hr – 52
S druge strane, imamo muškarca koji očekuje partnericu – super majku, a opet da je zabavna i otvorena. Muškarac očekuje super Animu ili ženu koja ne postoji. Zato je zaljubljivanje u partnere koji su nedostupni ustvari popularni obrambeni mehanizam od stvarnog odnosa, a opisani su u mnogim antičkim mitovima. Definiranje očekivanja može vezi donijeti puno jasnoće, ali partneri izbjegavaju jasnoću jer tako bi izgubili svoju idealnu projekciju. Ovako igraju igru kritiziranja sve dok se veza ne raspadne, a onda ulaze u drugi odnos i nastavljaju istim putem.

Primjerice, Ana je očekivala romantičnost od svog partnera, ali on je poslovan čovjek i romantičnost koju je pokazivao na početku sada je nestala. Ona nije nestala, već Ana je njegove radnje tumačila kao romantične, ali to su bile naučene radnje, kopiranje iz društva ili filmova. Zamjena sigurnosti i ljubavi ženama se često događa, odnosno, očekivanja nisu jasno rečena i potvrđena, ušlo se u vezu s puno projekcija i magle i na kraju tihi ubojica ili očekivanje je donijelo prekid.

To znači da su veze još na razini u kojoj su Anima i Animus demoni, muškarac i žena projiciraju ideale i ne dotiču ovu razinu postojanja u kojoj mogu razgovarati slobodno o svojim očekivanjima. Takvo razotkrivanje parovima može donijeti jasnoću, ali i ova lako definicija odnosa za veliku većinu je preteška. Ovu vježbu očekivanja možete provesti na cijeli svoj život i pronaći ćete da jako teško definirate ono što pokreće vašu dušu.

Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut
http://vedski-jyotish.net/

Teško je definirati očekivanja koja su tihi ubojica svake veze jer to bi značilo da partneri znaju što je smisao veze.

Prethodna objava10 ponašanja intuitivne osobe – Mnogi ljudi OVO teško razumiju!
Slijedeća objavaTri navike koje mijenjaju energiju i život
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.