Kad smo doživjeli lošu situaciju, u svoju memoriju, podsvijest, smo pospremili tu sliku situacije zajedno s emocijama koje smo u tom trenutku proživjeli. Da bismo si olakšali svakodnevicu, potisnuli smo te emocije u podsvijest. Tako da nam ne smetaju svaki dan. Zamislite da ste u toj situaciji bijesni i da vas ta emocija prati svaki dan. Život bi bio nemoguć.

atma.hr – 52
Već neko vrijeme se bavim uklanjanjem loših emocija iz situacija, odnosa i svega gdje se loše emocije mogu naći. Koristim nekoliko tehnika, ovisno o problemu, a jednu sam i osobno posložio. No, želim sada pisati o jednoj moćnoj tehnici koja je u osnovi jednostavna i lagana, a opet…

Uzet ću primjer loše emocije koja se nalazi u situaciji.

Netko nas je u jednoj situaciji povrijedio i nosimo tu povredu cijelo vrijeme. Kad se samo sjetimo te situacije, zadrhti nam glas i počinju se javljati i druge tjelesne reakcije: bolovi u nekim dijelovima tijela, strujanje, pritisak, zavlačenje, trnci i slično. Cijela ta reakcija je vezana uz tu situaciju i javlja se svaki put kad se sjetimo, ili kad doživimo sličnu situaciju.

Ta slična situacija se ponaša kao okidač i u nama se javljaju pokazatelji koji su identični i prethodnoj situaciji.

Što se u stvari dogodilo?

Kad smo doživjeli lošu situaciju, u svoju memoriju, podsvijest, smo pospremili tu sliku situacije zajedno s emocijama koje smo u tom trenutku proživjeli. Da bismo si olakšali svakodnevicu, potisnuli smo te emocije u podsvijest. Tako da nam ne smetaju svaki dan. Zamislite da ste u toj situaciji bijesni i da vas ta emocija prati svaki dan. Život bi bio nemoguć.

atma.hr – 52
Emocije koje su spremljene uz situaciju su ljepljive, magnetične. One se zalijepe za situaciju, i bez njih bi davno zaboravili što se dogodilo. Ali, dok su emocije tu, situacija je jako živa.

Jedan od načina na koji gledam te emocije je da sjedim nasuprot osobi i ne dodirujući je “gledam” gdje se nalaze blokade, jer se emocije pretvore u tijelu u blokade.

Riječ gledam sam stavio u navodnike jer sam trenutno slijepa osoba, a način na koji to gledam je dlan moje desne ruke. Dakle, na dlanu mi se pojavljuju signali koji znače da je blokada u određenom dijelu tijela koje može biti odmah preko puta mene ili bilo gdje na svijetu jer prostor u smislu emocija ne postoji.

I tako je ispred mene na stolici sjedila žena od 50-tak godina. Gledajući energetsko polje, uočio sam na jednom organu tragove nasilja, doduše samo u naznakama, ali ipak su postojali tragovi. Pitao sam je da li zna nešto o tome? “O, da, to je u vezi s događajem koji se zbio kad sam imala oko 3 godine” – odgovorila je.

“I svaki dan se prisjetim te situacije.”

Dakle, potisnuta emocija je bila prisutna 47 godina u tijelu te žene.

Želim reći da pokazatelji u tijelu nisu tako bezazleni.

Što je još gore, te emocije su ljepljive pa privlače slične situacije i emocije sve u želji produženja opstanka.

Dakle, djeluju protiv našeg zdravlja.

E, sad dolazi poanta svega što sam želio reći: već sam naveo da postoji nekoliko tehnika kojim se lako očiste te emocije. Međutim, želim reći samo još da se mogu ukloniti čistim promatranjem.

Promatranje je tako moćna djelatnost da ih očisti lako i bezbolno.

atma.hr – 52
Postupak:

    1. Prisjetimo se neugodne situacije.
    2. Osvjestimo na tijelu pokazatelje prisustva neugodnih emocija. Već sam gore naveo o čemu se radi.
    3. Samo promatramo.
    4. Pokazatelji se malo povećaju i u roku od nekoliko minuta nestanu.
    5. Nestanu i iz podsvijesti i teže se možemo sjetiti dotične situacije.

Što se dogodilo?

Kad su se pokazatelji na tijelu pokazali, to je samo znak da postoje u podsvijesti i naša asocijacija na situaciju ih je dovela na nivo da ih osjetimo. Promatranjem smo osvjestili njih i njihov položaj. Pošto su to samo emocije, pokazatelji misli na tijelu, ne vole kad ih se osvijesti. Počinju se buniti, pa se malo pojačaju, ali našom upornosti promatranja ne mogu pobjeći. Vrlo je važno za to vrijeme ne misliti ništa drugo, već samo promatrati.

Čim se javi razmišljanje, odvede energiju na drugu stranu i emocije se smanjuju, ali se ovaj put bez promatranja vraćaju u podsvijest. Promatranjem ih rastopimo i one više ne postoje. Ne djeluju na naš svakodnevni život, ne privlače situacije i ljude koji imaju sličnosti sa osnovnom situacijom.

U ovom slučaju, promatranje je moć koja uništava emocije da nam ne smetaju. Prosuđivanje ili procjenjivanje tih emocija također smanjuje moć promatranja.

Najčešće su to situacije nastale u djetinjstvu kad su roditelji, u najboljoj namjeri, napravili povredu koju smo nosili duže vremena, ili su to situacije s prijateljima, ili bivšim emocionalnim vezama gdje smo doživjeli neugodnosti. Uklanjanjem tih sjećanja, zaljepljenih emocija za situaciju ili osobu, otvara se novi prostor za primanje lijepih emocija.

Ova tehnika je vrlo jednostavna i primjenjiva na ostale dijelove života: posao, napredak, uspjeh, ambicije i slične.

Želite li se više informirati o načinu djelovanja, možete se javiti na mail [email protected] ili na broj 091 943 12 44

Ivan Modrušan (www.ivanmodrusan.com)