Što EFT ne može?


Widget not in any sidebars

EFT (Emotional Freedom Techniques/Tehnike emocionalne slobode/Tapkanje) često puta prezentirana je kao „one minute wonder“. No, ona u pravilu to nije. Postoje situacije u kojima se tapka na ovisnost o pušenju cigareta, napravi par krugova osnovnog recepta (objašnjenje osnovnog recepta u tekstu ovdje) i oslobodi se poroka za uvijek. No, za većinu na taj način ne dolazi do značajnog pomaka ili se dogodi trenutni gubitak želje za cigaretom te se ubrzo vrati na staro. Tada se dođe do zaključka da EFT ne pomaže ili da nije za nekoga. No, činjenica je da i kao sve u životu, što lakši slučaj tako i brži rezultati. Ako postoji emocionalna pozadina ovisnosti o cigareti, tj. njome se umiruju emocije vezane za određene događaje u prošlosti, EFT može značajno pomoći. Za značajniju pomoć s EFT-om potrebno je bolje poznavanje svih tehnika EFT-a koje uključuju detektivski posao (objašnjen u tekstu ovdje) i  kopanje dublje (objašnjeno u tekstu ovdje).

Ako imate slomljenu nogu, potrebna vam je operacija nakon prometne nesreće, sportske ozljede ili imate kroničnu/terminalnu bolest potrebno je otići po pomoć ili savjet doktora. Tapkanjem se neće namjestiti kost, no riješiti će se emocionalna pozadina koja koči brži i potpuni oporavak. Na primjer emocije koje stoje na putu potpunom iscjeljenju slomljene kosti mogu biti vezane za ono što se dogodilo neposredno prije ozljede, za vrijeme i nakon. Recimo da ste slomili nogu žureći na posao koji ste kasnili. To jutro posvađali ste se s mužem oko vođenja djeteta u vrtić, takvi nervozni ste pali. Hitna nije odmah došla, što je dovelo do kasnijeg namještanja kosti, a time i veće boli. Taj dan ste imali i važan sastanak s novim klijentima, koji je propao, a i doktor vam je rekao da nakon ozljede takvog tipa teško ćete se vratiti rutini vježbanja koju ste do sada prakticirali. Kada se malo razmisli, velika količina negativnih emocija vezana je za tu ozljedu, na primjer od ljutnje prema mužu, doktorima, ljutnje prema samome sebi zbog nespretnosti, srama jer vam noge nisu bile depilirane, tuge jer se više ne može vježbati kao prije do frustracije zbog gubitka potencijalnog klijenta. Sve navedeno može kočiti ka bržem oporavku ili potpunom ozdravljenju.

Iako postoje brojni članci u kojima se piše o uspjehu EFT-a s opsesivno kompulzivnim sindromom, posttraumatskim stresnim poremećajem i raznim drugim emocionalnim i fizičkim problemi još uvijek ne postoji prijavljen slučaj izlječenja autizma. EFT s autističnom djecom doveo je u nekim primjerima do rezultata kao što su manje agresivnih reakcija, no autizam je i dalje prisutan.


Widget not in any sidebars

Najčešće greške pri uporabi EFT-a

Najčešća greška je rad na specifičnim emocijama kao što su tuga, ljutnja, krivnja ili strah, a ne na specifičnim događajima kao što je –  U sedmom razredu osnovne škole mama me ošamarila pred prijateljicama. Neki EFT-ovci su to zamijenili pa idu za specifičnim emocijama, a ne za specifičnim događajima. Iako će to pružiti određeno olakšanje, za potpunu emocionalnu slobodu najčešće neće uspjeti iz dva razloga, a to su:

Specifični događaji iz prošlosti su pozadina emocionalnim, fizičkim i ostalih problemima vezanih za motivaciju, izvedbu, kreativnost te životnu ispunjenost i sreću. Dakle emocije su te koje proizlaze iz specifičnih događaja na čijem radu je baza kvalitetnog EFT-a.

Ne postoji takva pojava kao što je specifična emocija. Često koristimo termine – ljutnja, strah i tuga kao da su zasebne emocije, ali zapravo su generalizirane etikete. Na primjer ako pogledamo iza tuge za voljenom osobom koje je umrla može se nalaziti krivnja zbog nečeg što niste učinili za tu osobu, usamljenost što te osobe više nema, ljutnja jer se razboljela ili strah da vas više nitko neće voljeti kao ta osoba. Isto tako krivnja može biti definirana kao strah od toga da budete otkriveni, a ljutnja strah od povrijeđenosti.

EFT je najefikasniji kad su razotkriveni pravi uzroci negativnim emocijama. U terminima EFT-a to su specifični događaji iz prošlosti koji su osnova problema. Za dobar rad s EFT-om ključno je biti točan, tj. specifičan tako da se problem razbije na što manje dijelove te se na svakom radi zasebno.

Ana Pintar, www.freya-eft.com.hr

atma.hr – 39