Od malena su nas učili da trebamo „uvući“ trbuh, držati ga čvrstim, ali čemu to vodi? Za mnoge žene, trbuh je zatvoreni dio tijela, njega se steže, sakriva jer je suvremena kultura “naputila” žene, da trbuh mora biti kao kod muškaraca, mišićav, plosnat, jak, onda je “lijep”. Kako daleko od istine! Trbuh u prijevodu s mnogih jezika znači „život“, a i stvarno – svatko od nas počeo je svoj životni put u utrobi, trbuhu svoje majke. Za žene, trbuh nije samo područje na tijelu – to je mjesto moći, izvor njihovog bogatstva i energije, mjesto stvaranja života.

atma.hr – 52
Od malena su nas učili da trebamo „uvući“ trbuh, držati ga čvrstim, ali čemu to vodi?

Za mnoge žene, trbuh je zatvoreni dio tijela, njega se steže, sakriva, jer je suvremena kultura “naputila” žene, da trbuh mora biti kao kod muškaraca, s kockama, plosnat, jak, onda je “lijep”.

Često je područje trbuha ispod pupka zaključana zona, gdje se sakupilo puno puno svega, te kada se počinje raditi s energijom na tom području – otkriva se toliko toga, pa kroz strahove, ljutnju, proživljene emocije dolazimo do potpunog opuštanja i dubokog mira!

Mi malo znamo o tom važnom području ženskog tijela, te često štetimo svom ženskom zdravlju pod utjecajem reklame i stereotipa. Idemo redoslijedom otkriti važnosti ovog dijela našeg tijela.

Trbuh u prijevodu s mnogih jezika znači „život“, a i stvarno – svatko od nas počeo je svoj životni put u utrobi, trbuhu svoje majke. Za žene, trbuh nije samo područje na tijelu – to je mjesto moći, izvor njihovog bogatstva i energije, mjesto stvaranja života (samo zamislite to).

U trbuhu (područje ispod pupka, gdje se nalazi maternica i reproduktivni organi), žena sakuplja energiju, njezina se osnovna snaga nalazi tamo. Energetski je žena stvorena poput posude, njezina glavna energija dolazi iz zemlje, te se skuplja u trbuhu. Akumulirana tamo, energija opskrbljuje cijelo žensko tijelo, čineći ju ženstveno jakom i nevjerojatno privlačnom.

atma.hr – 52
Ako je u trbuhu dovoljno energije, te ona teče pravilno, žena je:

– Ženstvena, nježna, fleksibilna;

– Privlačna, seksualno zdrava; – lako može zanijeti i nositi dijete;

– Lako rađa (bez ozljeda i komplikacija);

– Uvjerena u svoju snagu i mirna;

– Puna života, od nje se doslovno širi energija života koju daje Majka Zemlja;

– Ona dobiva zadovoljstvo od intimnosti s ljudima i seksualne intimnosti;

– Ona osjeća povezanost s elementima prirode, dobiva snagu od njih.

Ali takve žene su iznimke, 80% žena ima blokadu u tijelu u različitim stupnjevima.

Od malena su nas učili da trbuh treba uvući pa ga držati napetim i stisnutim, međutim evo što to prouzrokuje:

– Blokiran je dotok energije višim centrima;

– Nesposobnost za duboko opuštanje;

– Stegnuto plitko disanje, nemogućnost disanja cijelim tijelom;

– Ženske bolesti;

– Teške menstruacije i PMS;

– Akumulacija strahova i briga;

– Nesposobnost dobivanja zadovoljstva;

– Neprihvaćanje svoje prirode;

– Ukočenost, okoštalost, nedostatak fleksibilnosti;

– Napet trbuh – napet život;

– Razvoj muških odlika.

atma.hr – 52
Blokovi u području trbuha se formiraju iz nekoliko razloga.

Glavni među njima – je odnos s majkom. U početku smo bili povezani s majkom kroz trbuh, kroz pupčanu vrpcu. Od mame smo dobivali sve emocije, sve informacije o svijetu.

Ako je majka osjećala strah tijekom cijele trudnoće, ako nije bila spremna imati dijete – dijete će vjerojatno imati to neprihvaćanje sebe, bit će nesposobno uživati ​​i radovati se, jer najvažnija osoba u djetetovom životu – nije mu to dopustila.

Od majke se rađaju mnogi strahovi, kompleksi i blokovi, te su mnoge žene ukočene već od rođenja. Ali od majke možemo dobiti i najviše zadovoljstvo i potpuno prihvaćanje sebe. Ona je izvor života, te je njezin trbuh izvor bogatstva.

Ako je tijekom trudnoće majka bila vesela, sretna, čekala svoju bebu, bila je sretna zbog njenog dolaska, ako ju je branila – dijete  se rađa kao osoba sigurna u sebe, koja prihvaća svoju prirodu i od početka je vrlo opuštena.

Dakle, u svakom slučaju, majka je ta osoba od koje treba započinjati raditi na sebi. Prihvatite  majku – prihvatite život (svoj život i svoju prirodu) – zavolite sebe!

Bilo bi idealno poraditi točno na svom intrauterinarnom životu, pustiti opuštajuću glazbu, zamisliti sebe u utrobi svoje majke, kako ste povezani pupčanom vrpcom, da ste jedna cjelina, vi ste nerazdvojivi, čujete njezino srce, a to je najugodnija glazba za vašu dušu.

Treba zamisliti kako vam se majka veseli (čak i ako to u stvarnosti nije bilo tako).

Meditirajte na pupčanu vrpcu, na najdublju vezu vaših tijela, vaših života.

Prihvatite da ste jedna cjelina. Dišite u istom ritmu, postojite zajedno. Ona vas voli i štiti. Ona hrani vaš život. Mama …

Dišite i osjetite vezu. Moguće je da zaželite plakati, to je u redu, trebate zaplakati – tako odlaze strahovi i ponovno se rađa prisnost.

atma.hr – 52
Ovu meditaciju bi trebalo raditi sve dok ne dođe potpuno prihvaćanje činjenice da ste tjelesno dijete svoje majke, da ste njezina krv i meso, dio nje. To ne samo da će produbiti vaš odnos, nego će donijeti mir i opuštanje.

Također blokada se često formira iz traumatičnih seksualnih iskustava, žena se ukoči i više ne želi pustiti muškarca blizu sebe, ponekad čak i u braku, ona samo trpi i čeka da se seksualna intimnost završi.

Možete ispisati skriptu te veze. Prvo morate napisati na papir traumu, pisati o njoj dok riječi dolaze. A onda taj papir spaliti. I mentalno vizualizirati drugu varijantu tog odnosa, ugodniju, opušteniju.

Također, dobro je sa suprugom napraviti sljedeću seansu:

Žena legne, opušta se, zatvara oči, a suprug joj dlanom miluje trbuh kružnim pokretom u smjeru kazaljke na satu, ponekad malo pritiskajući, a zatim opet lagano. Milovati treba točno područje trbuha koje je blizu prepone. U tantričkim seksualnim praksama, ženu pripremaju za spolni odnos putem masaže trbuha. Prvo se rade vježbe disanja, masaža tijela, masaža područja trbuha blizu prepone, i tek onda se dogodi odnos u kojem žena može osjećati samo istinsko zadovoljstvo.

Jedan je majstor radio s frigidnom ženom koja u 35 godina svoga života nikada nije doživjela užitak od seksualnog odnosa. Naučio je njezinog supruga kako se radi trbušna masaža i nakon nekoliko seansi masaže, žena je po prvi put osjetila ne samo odnos dubokog povjerenja sa svojim suprugom, već i zadovoljstvo intime.

Potrebno je upozoriti da se u trbušnoj zoni akumulira ogromna količina emocija, pozitivnih i negativnih, i da bi se došlo do ugodne senzacije, treba otpustiti sve negativno što se tamo nakupilo. Obično na prvim seansama masaža trbuha, izlaze strahovi kroz suze i kontrakciju mišića.

atma.hr – 52
Strah nas uvijek drži u napetosti, ne dopušta nam da se opustimo. Dakle, prvo ćete otpustiti svoje strahove, zaplakati, onda će doći mir, a iza njega blaženstvo.

Sljedeći uzrok ukočenosti u trbuhu su jaki strahovi i teška emocionalna stanja: gubitak voljene osobe, sukobi u obitelji, ozbiljna razočaranja u životu, stari bijes, ljutnja i stres, te životna ugroženost. Sve se to nakuplja u trbuhu. To se može riještiti kroz praksu pisanja pisama, holotropsko disanje, praksu preporađanja.

Žena bi trebala naučiti opuštati svoj trbuh, prihvaćati ga takvim kakav je.

Laka trudnoća i porod

Mnoge žene dobivaju traume u porodu zbog napetosti u trbuhu i bedrima. Tijekom poroda je važno opustiti trbuh i sve unutarnje organe, da se maksimalno otvori put za dijete, te da mu je lako proći.

Ako je žena prije trudnoće radila trbušnjake, a nije radila vježba rastezanja – postoji velika opasnost od ozljeda i strija.

Pravilan protok energije

Kada je trbuh opušten, energija slobodno teče prema gore, opskrbljuje cijelo žensko tijelo, hrani sve energetske centre.

Baš su zato, u mnogim tradicijama, žene nosile široku odjeću: u Rusiji – sarafan, u Indiji – sari, u Aziji široke suknje – hlače i tunike. U takvoj odjeći energija ne samo da lako ulazi u tijelo, nego se pojačava oblikom kupola kraj stopala.

Duboko disanje

Danas većina žena diše samo površinom pluća, disanje nije duboko i ne opskrbljuje tijelo kisikom u potpunosti.

Ako je trbuh žene opušten, onda ona može disati trbuhom kroz cijelo tijelo. Takvo disanje smiruje, dovodi misli u red, pomlađuje, pokreće energiju u tijelu, pokreće gracioznost i fluidnost.

Seksualnost i privlačnost

Mekan trbuh je vrlo seksualan za muškarce (sjetite se slike „Rođenje Venere“), jer žena je simbol nježnosti, mekoće i podatnosti.

Snažni muškarci vole nježne žene, ne samo u karakteru, nego i izgledom jer vanjština je odraz unutrašnjosti.

Ako vaš muškarac inzistira da imate mišićav trbuh s kockicama, onda on voli muževno jake  žene, te on želi, ili da vi igrate vodeću ulogu i snosite jednaku odgovornost, ili je on previše osjetljiv na društveni utjecaj medija. Ne morate na to reagirati. Morate se prihvatiti, a onda će vas i drugi prihvaćati.

Mekan trbuh ne znači da žene trebaju biti pretile, čak i mršava djevojka može imati opušten i mekan trbuh, on izgleda vrlo ženstveno, s gracioznim oblinama. To je lijepo, privlačno, ženstveno.

Opušten trbuh može  se dobiti  trbušnim plesom, što je dobra vježba za ženu koja će joj pomoći da se osjeća atraktivnijom, ženstvenijom i čarobnijom. Trbušni ples također pomaže ukloniti abdominalne blokove i ukočenost. Obratite pažnju da je to trbušni ples, a ne igra mišića.

atma.hr – 52
Što se ne bi smjelo raditi?

– Nepovoljno je probadati rupu za naušnicu na trbuhu jer to blokira energiju u nižim centrima i ostavlja bez energije gornje čakre;

– Nepovoljno je nositi odjeću koja otkriva područje donjeg trbuha/prepona. U ovom području je puno seksualne energije, a ako žena to područje pokazuje svima, ona se iscrpljuje.

– Nepovoljno je nositi odjeću koja previše steže tijelo, ona stvara napetost u tijelu i energija se kreće u tijelu na muški način te formira muški tip karaktera.

Trbuh je simbol života, kako ćete ga tretirati, kako ćete ga osjećati – takav će biti i vaš život!

econet.ru / Pripremila: Irina Tadej za atma.hr