Naše navike, životni stil pa čak i karakter često su proizvod onoga što je skriveno ispod površine, duboko u podsvijesti. No, ono što je našem umu nepoznato i od čega se često brani racionalizacijom i neznanjem, našem je tijelu, začudo, potpuno dostupno! Tijelo je nepristrano i ono što se skriva u podsvijesti može se razotkriti jednostavnim mišićnim testom poznatijim kao Omura test, koji je dobio ime po čuvenom japanskom liječniku kardiologu Yoshiaki Omuri, koji ga je usavršio. Dr. Omura je dugogodišnjim istraživanjima dokazao povezanost između jačine stiska prstiju ruke i cirkulacije krvi u neokorteksu mozga i na osnovu toga razvio priznatu dijagnostičku metodu. Ovaj test nam može dati odgovore na razne probleme, počevši od zdravstvenih pa do problema u odnosima ili poslu… Evo kako ga možete napraviti sami sebi!

atma.hr – 52
“Neizražene emocije nikada neće umrijeti. One su sahranjene žive i pojavit će se kasnije na puno ružnije načine. Ništa nije slučajno, sve ima svoj korijen.” 

Sigmund Freud uspoređivao je svijest i podsvijest sa santom leda. Vršak koji pluta na površini vode samo je mali vidljivi dio onoga što krijemo duboko u sebi i što je nevidljivo, nedostupno i potopljeno ispod površine. Davna iskustva, potisnute i nikad do kraja proživljene emocije, tzv. zabranjeni dijelovi našeg života i iskustva kriju se od naše svijesti – iako iz tog podzemlja umiju potajno upravljati našom svakodnevicom, našom sudbinom. Naše navike, životni stil pa čak i karakter često su proizvod onoga što je skriveno ispod površine.

No, ono što je našem umu nepoznato i od čega se često brani racionalizacijom i neznanjem, našem je tijelu, začudo, potpuno dostupno!

Kada želimo saznati pravu istinu, naše tijelo će katkad dati drukčiji odgovor od uma. Tijelo je nepristrano i ono što se skriva u podsvijesti i po stručnjacima iz oblasti psihoanalize može se razotkriti jednostavnim mišićnim (kineziološkim) testom. U upotrebi je još od Hipokrata, a njime će nam naše tijelo reći istinu o čemu god da ga pitamo.

Klasični kineziološki mišićni test se najprije izvodio tako da klijent ispruži ruku ispred sebe u visini ramena, a ispitivač, odnosno terapeut, provjerava koja je srednja snaga kojom klijent uspijeva zadržati ruku u ravnini s podom dok mu je on potiskuje na dolje. Potom može provjeravati određene tvrdnje pri čemu će, ako je tvrdnja istinita, mišići ostati čvrsti, a ruka ravna, a ako je neistinita, ruka, odnosno snaga mišića, će popustiti.

atma.hr – 52
Taj test je i dalje u uporabi, međutim, posljednjih godina dostupan je još precizniji test koji radi po istom principu, ali se mjeri snaga mišića šake ili prstiju tzv. Omura test. Klijent oblikuje krug, prsten pomoću kažiprsta i palca, uz uputu da ga drži čvrsto, ali bez napora, i pritom se testira snaga i čvrstoća mišića pri određenoj izjavi.

Ovaj je test precizniji jer se mišići šake teže umaraju od mišića ramena i ruke pa će odgovor biti točniji, posebno ako postavljamo puno tvrdnji u nizu “, kaže psihoterapeutkinja dr. Nada Kaiser koja se u svom radu već godinama služi ovom metodom koja joj pomaže da otkrije nesvjesne probleme klijenata. Istodobno joj test pomaže da provjeri je li je došla do ispravnih zaključaka.

Miostatski test koji se izvodi uz pomoć prstiju, poznat je još i kao “O test” ili “Omura test”, prema japanskom liječniku kardiologu Yoshiaki Omüri koji ga je usavršio.

Dr Omura je dugogodišnjim istraživanjima dokazao povezanost između jačine stiska prstiju ruke i cirkulacije krvi u neokorteksu mozga i razvio dijagnostičku metodu. Nazvao ju je „Bi-digitalni O Ring test“ u svrhu medicinske dijagnoze, doziranja lijekova i medicinske terapije. Koristi se preko 50 godina i znanstveno je priznata.

Ovaj test nam također može otkriti zašto imamo probleme u odnosima ili na poslu, a pokazati i odgovara da li nam zaista neki naš izbor (posla, partnera …) ili tek umno smatramo da smo dobro odabrali. Može nam reći od čega se branimo, što uistinu želimo, čak i kad to sebi nismo spremni priznati … Mogućnosti su neograničene.

atma.hr – 52
Miostatski test otkriva ono što amigdala zna

DrOmurasmall

Miostatski ili Omura test je posebno dobar za traženje podsvjesnih stresora i dolazak do cilja, jer su mišići ruku snažno povezani s neuronskom kontrolom i obradom motoričkih i senzornih funkcija u velikom mozgu. Budući da se naši kognitivni i mentalni procesi posebno odvijaju u velikom mozgu, mentalni stres se vrlo brzo odražava u mišićima ruku.

Kako je moguće da naše tijelo zna ono što je umu potpuno nedostupno i nepoznato? Na ovo pitanje postoji nekoliko odgovora. Prvi će zadovoljiti one analitičkog uma, a on kaže kako je ruka jako zastupljena u mozgu i da će registrirati sve ono što se u njemu događa.

Naime, sve informacije koje dobivamo i izvana i iznutra (izvana kad nešto vidimo, čujemo ili doživimo pomoću osjetila ili pak iznutra kad imamo neku senzaciju, sliku ili osjećanje), najprije doživimo u amigdali, dijelu limbičkog sastava mozga koji kontrolira instinktivne i osjetilne reakcije.

Amigdala je u anatomiji je naziv za velik sklop jezgara smješten u vrhu sljepoočnog režnja i služi kao spremište emocionalnog pamćenja. Život bez amigdale lišen je značenja svega što ima obilježje osobnog.

Običnim rječnikom moglo bi se reći da je amigdala centar za emocije. Ako vas netko uzruja, nešto vas izbaci iz takta, netko vas povrijedi, amigdala odmah šalje ostatku mozga uzbunu i vaše srce počinje jače kucati, ruke vam se znoje i vi ste u predstresnom stanju.

atma.hr – 52
Dakle i prije nego što nekom događaju ili doživljaju damo značenje, mi smo ga na nesvjesnoj razini već osjetili. Ta razina iz nas može komunicirati putem tijela, čak i onda kada um nema objašnjenje za tu reakciju tijela.

Međutim, ako uđemo dublje u ovo područje, otkrit ćemo da miostatski test može dati informacije i o onome o čemu nemamo izravnog osobnog iskustva. 

Jedini način na koji je ovo moguće razumjeti jeste dopustiti da postoji jedna nevidljiva, kozmička, na sanskritu Akasha ili eterska razina naše egzistencije u kojoj su sva iskustva i znanja povezana. Naš svjesni um nema pristup tom izvoru, ali naša duša ima, te odande crpi važne informacije.

Pod različitim imenima akašu poznaju gotovo sve tradicije, od istočnjačkih do zapadnih, pa i sama kvantna znanost, a često je nazivaju i astralnom svjetlošću, poljem svjesnosti ili pak prostorom univerzalne duše. Naime, vjeruje se da polje akaše sadrži energetski zapis cijelog Univerzuma, od trenutka njegova postanka sve do danas. Sve što se ikad dogodilo ili će se dogoditi, tvrde duhovni mudraci, zapisano je u ovom golemom polju informacija, svojevrsnom internetu Univerzuma.

U našem su akašičkom zapisu zabilježena sva iskustva kroz koja smo kao duša prošli, sve naše misli, emocije, bilo konstruktivne ili destruktivne, sve odluke koje smo donijeli i akcije koje smo poduzeli, od prve inkarnacije u materiji do danas. Za njegov smo sadržaj sami odgovorni, a ono što smo u njega zapisali je naša karma.

atma.hr – 52
Kako sami napraviti O test

Hands-O Ring Testing

Testirati se O testom možemo i sami, bez pomoći terapeuta. Terapeut testira snagu tako što svojim prstima pokušava rastaviti kažiprst i palac, a i mi sami možemo to učiniti tako što ćemo kažiprstom i palcem jedne ruke napraviti prsten, a kažiprst i palac druge ruke provući kroz taj prsten i njima pokušati rastaviti taj prsten.

Jednostavniji je način da taj prsten pokušamo rastaviti jednim prstom druge ruke. Prije toga moramo utvrditi koja je prosječna snaga kojom stvaramo čvrst prsten. Snaga koja je manja od te, prosječne snage ukazat će na negativni odgovor ili stresnu reakciju na postavljeno pitanje.

Bit ove metode je da ako NE MOŽETE otvoriti prste s lakoćom, onda će određeni izbor o kojem razmišljate; biti koristan za vas i vaše zdravlje. Dakle, vaše tijelo vam kaže DA. Na primjer: Da li da prihvatim ponudu za novi posao? Ako ne možete lako otvoriti prste, vaše tijelo vam kaže DA. A ako se prsti lako otvore i napor ne postoji, onda je ovo pokazatelj da se vaša vitalna energija smanjuje i da je taj izbor štetan za vas. Tako vam tijelo kaže NE.

Važno je znati kako se pri ovom testiranju postavlja pitanje. To zapravo nisu pitanja, nego izjave. Njima testiramo teme, stanja i procese.

atma.hr – 52
Dr Kaiser objašnjava: Na primjer, ako s klijentom radim psihoterapiju, mogu provjeriti jesmo li gotovi s radom ili još nešto treba proraditi. To ukazuje na proces. Kažem: ‘Gotovi smo’ i testiram. Ako je prsten čvrst, to znači da smo stvarno završili, a ako je prsten slab, to znači da treba nastaviti raditi. Još jedan primjer testiranja procesa je kad pokušavam pronaći točnu godinu kada se nešto dogodilo. Ako tražim odgovore ‘da’ ili ‘ne’, prsten će ostati čvrst kad naiđem na pravu godinu, odnosno kad je odgovor potvrdan.

Može se testirati i na suprotan način – traženjem na što se prsten otvara, a to se obično radi za istraživanje stresnih stanja, odnosno emocija. Tada se izjava postavlja ovako: ‘Tražimo stresnu temu.’ To može biti partnerstvo, posao ili neke emocije poput ljutnje, tuge i slično i svaka se od tih tema testira. Ako je tema stresna, odnosno ako je u njoj problem, ona će klijenta učiniti slabim pa će se prsten otvoriti. Sve ovisi o tome kako ćemo postaviti početnu izjavu “, naglašava dr Kaiser.

Ovakav pristup zahtijeva malo vježbanja i fleksibilnosti, učenja kako postaviti pravilnu izjavu, ali svatko se može naučiti služiti njime.

Ovaj test ima dvostruku vrijednost. Osim što vodi terapeuta ili liječnika u pravom smjeru kako pronaći stvarni uzrok problema ili mu ukazuje na pravo rješenje, osobi pomaže otkriti što je to u njegovoj podsvijesti zbog čega stalno nailazi na slične probleme.

Ako osoba uspije uskladiti skrivenu emociju sa svojim racionalnim saznanjem o njoj i njenom značenju, može pokrenuti proces iscjeljenja. Tada će i svaka druga psihoterapijska ili energetska metoda bolje djelovati jer osoba neće ostati samo na razini umnog razumijevanja.

atma.hr – 52
2011-05-18-00-10-37.oringtest

“Ono što je u našoj svijesti je sadržaj koji nam je već prihvatljiv. Kada nešto izvlačimo iz podsvijesti, činimo napor da to prihvatimo i integriramo, dopuštamo nešto što nam je prije bilo zabranjeno. Tako postajemo cjeloviti”, zaključuje dr Kaiser.

Miostatskim testom mogu se testirati vrlo konkretne stvari, na primjer, kod osobe koja je alergična može se tražiti konkretna stvar na koju je alergična, mjesto na komu se ta stvar nalazi… Proces treba započeti tako što se kaže: “Tražimo ono što izaziva alergiju.” Kada traži ono što je izaziva, prsten će ostati čvrst.

Iskustvo je pokazalo kako naša sposobnost da prste držimo čvrsto spojene slabi ako na sebi imamo svilu te ako na ruci imamo sat. Zašto nas baš ove stvari slabe; malo je poznato, ali ih pri testiranju treba izbjegavati.

Mišići, također, mogu biti slabi ako u organizmu nema dovoljno vode pa je hidratacija važna priprema za testiranje. Katkad će nas slabiti stres i neka druga osjećanja. Kad se to dogodi, dovoljno je malo pričekati i opustiti se.

atma.hr – 52
Kritičari ovog testa često ukazuju na moguću subjektivnost terapeuta pa i klijenta, zbog čega se smatralo da se pritiskom kojim se prsten drži ili pak povlači može manipulirati. No, začudo, terapeut ne mora glasno postaviti pitanje – može ga postaviti u sebi i dobit će točan odgovor. Može krenuti jednostavnim, očitim činjenicama i u sebi, na primjer, reći: “Ti si žensko”. Ako je klijent muško, prsten će se uvijek otvoriti, ako je izjava istinita, uvijek će ostati čvrst i to je višestruko dokazano. Iskušajte sami!

Ako radite test bez ičije pomoći – na papirić možete napisati izjave koje odgovaraju istini i one koje ne odgovaraju (na primjer “Ja sam žensko”, “Ja sam muško”, “Zovem se …”, “Nemam djecu”, “Imam četvero djece “…).

Potom preklopite papiriće tako da ne možete vidjeti što na njima piše pa ih pomiješajte i uzmite jedan, držite ga trenutak u ruci i potom testirajte. Ako je odgovor potvrdan, odnosno prsten čvrst, provjerite izjavu na papiriću – odgovarat će istini. Ovaj način, zapravo, pokazuje da živimo u velikom informacijskom polju koje nije ograničeno na klasično umno znanje.

atma.hr – 52
Zaključak

Sve što se događa u našem životu, pohranjeno je u našoj podsvijesti. U njoj se nalazi sve što smo ikada proživjeli, ono što je naša prava istina, uzroci i posljedice, što je za nas loše ili dobro. Kad smo suočeni s nekim problemom, kada iskušavamo određene simptome, njihov nastanak i uzroci zabilježeni su u našoj podsvijesti i ovim testom možemo lakše doći do tih informacija.

On nas vrlo pouzdano, poput ispravnog kompasa vodi do cilja i pomoću njega možemo dobiti precizne odgovore koji su uzroci nekih bolesti, simptoma, blokada, neuspjeha, problema i raznih životnih poteškoća. Služi nam za otkrivanje bilo koje blokirajuće emocije, uvjerenja i tjelesnog stresa kojeg na taj način imamo priliku osvijestiti i otpustiti te za osnaživanje i jačanje našeg tijela i uma kako bi što više ostvarili potencijal za jedan ispunjavajući život.

Sudbina i karma su jedan te isti pojam. Nesvjesno, prema Jungu, sadrži neosviještene dijelove osobnosti koje osoba kroz različite životne traume osvještava. Bit karme ili sudbine je osvještavanje ili poduka, a ona se ponaša isto kao nesvjesno. Dakle, za Junga, ono što nije osviješteno postaje naša sudbina.

Jung kaže da iz mišljenja glavom proizlaze svi naši problemi. Glavom sudimo, dijelimo, osuđujemo i uplićemo se sve više u sve više problema. Da se problemi mogu riješiti glavom, već bi odavno bili riješeni. Uz pomoć ograničenog uma i ograničenog načina razmišljanja, mi ne možemo riješiti probleme bezgraničnog života.

Na sreću, postoji i druga stvarnost – neograničena. To je područje neobjašnjivog, sinteze, a ne analize. Ovdje se ne raščlanjuje već spaja, sastavlja. To je područje gdje nema sukoba, straha, to je područje vječnoga sada. Ova stvarnost je znanje duše, srca, tu govore osjećaji, intuicija i mudrost.

Tko gleda prema van, sanja; tko gleda prema unutra, budi se.

Izvori: 

sensa.mondo.rs / omurabdort.com / ATMA