Foto: pixabay.com

atma.hr – 52
Žena lider – nije tajna da mnogi gledaju žene poprijeko zbog određenih osobina koje muškarcima donose poštovanje. Ovaj fenomen ima različite efekte koji ženama otežava napredovanje u korporativnom svijetu, jer se određeno ponašanje pripisuje isključivo muškarcima.

Na taj način se poništava ideja da žena lider može biti podjednako dobra (ili čak i bolja) za pojedine uloge i pozicije. Ali frustrirajuće je što ovakva situacija dovodi do toga da žena zanemari svoj liderski potencijal.

Postoji razlog za to; ponašanja i osobine poput ambicije, asertivnosti i beskompromisne vizije su upravo osobine zbog kojih se žene na liderskim pozicijama često kritiziraju, a koje su zapravo neophodne. Ali imamo dobre vijesti – ne morate se obazirati na to. Najbolje što možete učiniti je da budete odgovorni za svoje divno, ambiciozno, šefovsko JA.

atma.hr – 39

Žena kao zapovjednički lider („bossy“)

Kada muškarac preuzme odgovornost, on je vođa. Kada isto to učini žena lider, dobiva etiketu nekoga tko stalno naređuje. Ovo je čist primjer dvostrukog standarda. Zašto bi žena koja je lider bila negativno okarakterizirana? Zašto ne bi netko, bilo žensko bilo muško, uzeo stvar u svoje ruke i bio šef? Samo se kod žene u biznisu riječi zapovijest, šef, lider promatraju s duboko negativnom konotacijom.

U stvarnosti, žene koje se bore za vodeću poziciju okarakterizirane su kao netko tko stalno naređuje („bossy“). Za sada se izgleda to ne može izbjeći, zato ovakve oznake treba nositi kao medalje časti.

Zašto biste se stidjele nečega što volite raditi i u čemu ste dobre? Volite organizaciju, volite voditi, surađivati, usmjeravati svoje timove i učiniti najbolji mogući posao? Samo naprijed! Ne dozvolite da tuđe osude i stereotipi utječu na vas.

atma.hr – 75
Žena kao beskompromisni lider („oštrokondža“)

Svi vole beskompromisne ljude. Pogledajte samo kako se svi dive Tony Starku ili Gordon Ramsayu. Svi ih obožavaju zato što oni kažu i rade stvari koje nitko ne smije, a svi bi htjeli. Oni ne trpe svakoga, govore sve što im je na umu, znaju što treba učiniti – i to i učine!

Ali kada je žena lider takva? Odjednom nije okarakterizirana kao šarmantna, već kao „oštrokondža“. To je samo sinonim za nekoga tko zna što mu treba i tko će se pobrinuti da to i dobije. Svakako je lakše reći nego učiniti, naročito u okruženju koje vas konstanto sputava zato što ste jake volje i karaktera.

Morate vjerovati svojim instinktima i intuiciji da biste učinili i rekli ono što treba, jer samo tako možete ostvariti svoju viziju.

atma.hr – 39

Žena kao asertivni lider („teška osoba“)

Još jedna negativna osobina koja se lijepi za žene na liderskim pozicijama jest ta da je netko teška osoba. To zapravo znači da ne pristajete na sve, da shvaćate okolnosti određene situacije i da nećete lako odustati.

Dakle, odbacite ovaj stereotip i shvatite da nitko nije napredovao u poslu, politici, a da je pustio druge da diskutiraju.

Ako imate ideju ili se ne slažete s nečim, slobodno recite. Liderstvo je nemoguće ako se plašite progovoriti.

atma.hr – 75
Žena kao lider sa samopouzdanjem („naporna“)

Najgore je kada vas netko nazove napornim. Kada netko nazove nekoga tako, uvijek radi to s oklijevanjem. Zapravo se implicira da je netko jako drzak kada ima toliko samopouzdanja u sebe i svoje vještine. Ali se upravo od lidera očekuje tolika doza samopouzdanja.

Iako nije neophodno da svaki put uđete u sobu kao da posjedujete sve u njoj, bilo bi dobro da se s vremena na vrijeme vidi da ste sigurni u sebe.

Vi znate svoju vrijednost i trebate nastaviti graditi samopouzdanje, naročito kada vas netko ili nešto izaziva.

atma.hr – 39

Žena kao ambiciozni lider („agresivna“)

Podsjetimo se da ambicija nije loša. Ambicioznost se toliko vezuje za muški rod da se promatra u negativnom kontekstu samo kada se govori o ambicioznoj ženi. Ali to je suština rukovodstva – imati viziju i cilj i biti neumoran u potrazi za istim, biti žena lider.

Smiješno je što žene često osjećaju potrebu da svoje ambicije ostave po strani jer nam društvo nameće da druge stavljamo ispred sebe.

Dakle, prihvatite žene lidere onakve kave jesu – ambiciozne, samopouzdane, beskompromisne. Društvo je to koje se mora mijenjati, a ne mi.

bizlife

23 TESLINA PLOČA