Foto: pixabay.com

Neki teoretičari tvrde da je fatalnost urođena, odnosno da se žene i muškarci rađaju predodređeni da budu neodoljivi, karizmatični… Postoje prelijepe žene i muškarci koji su samo kratko zanimljivi, ali i oni puno manje atraktivnog izgleda koji su toliko upečatljivi da možete potpuno “izgubiti glavu” za njima. Zašto?

atma.hr – 78
Kada se spomene izraz “fatalna žena” prvo što nam padne na pamet je zanosna ljepotica, tajanstvena, privlačna, neodoljiva, ona koja ostavlja bez daha. Ipak, sam pojam prvenstveno je označavao prelijepu, ali opasnu ženu, koja je muškarca potpuno opčinjavala svojim čarima, ali ga je na kraju odbacivala, često i ubijala.

Izraz potječe iz francuskog jezika “femme fatale” i u doslovnom prijevodu označava sudbinsku, ali smrtonosnu ženu. Sam izraz populariziran je u filmovima 20. stoljeća, a kako je zapisao jedan francuski filmski kritičar “Fatalna žena je kamenog srca ispod seksi kombinezona od crne svile. Ona jednostavno uništava muškarce “. I to je prava suština pojma fatalna žena.

Ona svoje čari naglašava tijelom, a karizmom prikriva svoj pravi karakter. Potpuno izludi muškarca, uzme od njega ono što želi, i na kraju ga odbacuje kao nepotrebnu stvar. Muškarac je toliko opsjednut njenom ljepotom i čarima, da bi za nju učinio apsolutno sve. Ipak, u svakodnevnom životu “fatalna žena” ne uzima život, ali ga često potpuno određuje i ostavlja neizbrisiv trag.

Ali, bez obzira na definicije, postoji li jedinstven odgovor koje su to žene fatalne? Što ih čini toliko neodoljivim? Da li je to lijepo tijelo, lice, karizma, način na koji postupaju sa muškarcima Mijenja li se pojam “fatalne žene” s planetarnim trendom “savršene žene”? Ili tu fatalnost one jednostavne nose u sebi, bez obzira na prihvaćene predstave o ljepoti?

atma.hr – 39

Psiholozi tvrde da su “fatalne žene” u stvari one koje “zrače”, imaju dozu tajanstvenosti u sebi, urođeni seksipil, pa muškarcu koji ih promatra djeluju nedokučivo, misteriozno, tajanstveno. Nije, dakle, stvar ni u seksi tijelu, izazovnoj haljini, crvenom ružu ili parfemu koji stavlja.

Tajna je u izrazu lica, gestama, ponašanju, govoru i držanju tijela. Žena izgleda fatalno kada je neosvojiva, neukrotiva … Ona ostavlja muškarca potpuno zbunjenog, ne može shvatiti što je to na njoj što ga toliko privlači, tvrde stručnjaci.

Prof. dr Toševski kaže da “fatalnost” odražava stanje rijetke sposobnosti da se emocionalna memorija drži mirnijom nego kod “nefatalnih” ljudi. On tvrdi da žena nikada nije fatalna dok je sama, već samo kada je okružena muškarcima. Taj atribut daje rijetka aktivacija emocionalnih zapisa, što se događa samo kada se ženi na licu ocrtavaju neodređene, često nesvjesne memorije, koje nisu u vezi s muškarcem s kojim ona razgovara.

Njene misli u tom času nikome nisu upućene, nema fiksiranu emocionalnu namjeru. Zbog toga muškarac ne može dokučiti što ona misli i želi. To je, po riječima ovog stručnjaka, “tajna fatalnosti”.

Također, psiholozi tvrde da je pored toga što žena djeluje mnogo fatalnije kada se stječe dojam da nikome ne pripada, najprivlačnija kada je u društvu muškarca koji je pogrešno uvjeren da je ona njegova.

Ono što krasi “fatalnu ženu” je nenamješten, iskren osmijeh, koji potječe od njenog zadovoljstva samom sobom. Žene koje su svjesne svojih kvaliteta, koje znaju biti sretne i ispunjene i kada su bez emocionalnog partnera, fatalnije su od drugih, pokazuju istraživanja.

atma.hr – 75
Fatalne su i one žene koje mogu “čitati” muške osobe, odnosno one koje znaju što je muškarcu na pameti, a inače su bolje u tumačenju neverbalnih znakova i govora tijela. One koje kod muškaraca znaju stvoriti iluziju da su fatalne, njih će oni tako i doživljavati.

Ne moraju imati ni savršeno tijelo, ni prelijepu kosu, ni nježnu kožu. Neke su jednostavno jako upečatljive, sposobnošću manipulacije i snagom svoje osobnosti svakog muškarca uvjerit će da su fatalne. Ona koja zna za muškarca ostati enigma i tajna, ostavit će najdublji trag.

Neki teoretičari tvrde da je fatalnost urođena, odnosno da se žene rađaju predodređene da budu neodoljive.

Postoje prelijepe žene koje su muškarcima kratko zanimljive, ali i one manje atraktivnog izgleda koje su toliko upečatljive da muškarci potpuno “izgube glavu” za njima. Fatalnost je i energija kojom žena zrači, a zračit će dobro samo ako je zadovoljna sobom.

Zanimljivo je da muškarci kao “fatalnu ženu” uvijek navode neostvarenu ili neprežaljenu ljubav, vrlo rijetko svoje stalne partnerice. Psiholozi tvrde da nas ono što nismo proživjeli, ono o čemu samo maštamo najviše kopka i intrigira, zbog čega takve ljubavi doživljavamo kao najfatalnije.

atma.hr – 78
Neodoljivi muškarci

Što je to što muškarca čini neodoljivim? Je li to njegov savršen fizički izgled, atletsko tijelo, “dubok” džep, moć, status, energija …? Psiholozi tvrde da je moć muškaraca u karizmi, odnosno u sposobnosti da ženu kroz razgovor zainteresiraju za sebe. Žene ne mare puno za fizički izgled, odnosno primijete ga samo prilikom prvog susreta. Mnogo im je interesantnije ono što je “unutra”.

Dok su muškarci uglavnom vizualni tipovi i rijetko će se zainteresirati za ženinu osobnost ukoliko im se ona fizički ne sviđa, žene će lakše dati šansu muškarcu koji im se na izgled ne sviđa, ali ima “ono nešto” u sebi što ih privlači. Upravo je to tajna muške neodoljivosti, tvrde stručnjaci, odnosno energija kojom muškarac zrači i daje do znanja da je jak i pun samopouzdanja.

Ništa više ne zadivljuje ženu nego sposoban muškarac, kojeg nijedna okolnost ne može iznenaditi, tvrde stručnjaci za ljubavne odnose. Moć i umijeće da svaki problem brzo riješi čine ga magnetom za suprotan spol. Većina žena voli da se pored muškarca osjeća sigurno i ako im on to pruži, dobit će njihovu naklonost i ljubav.

Također, muževnije muškarce, s viškom hormona testosterona, žene doživljavaju kao neodoljive, pokazalo je jedno istraživanje.

Muško samopouzdanje možda je i najvažnije u “formuli” neodoljivosti. Ništa nije privlačnije od muškarca koji ima vjere u sebe, to je afrodizijak bez konkurencije. Ta vrsta moći djelotvornija je i od materijalne, a činjenici da je on zadovoljan u svojoj koži, malo koja žena može odoljeti.

atma.hr – 39

Žene neodoljivim doživljavaju i duhovite muškarce, koji ih znaju nasmijati, a britak muški intelekt i obrazovanje muškarca također ga čine neodoljivim jer je vrlo “na cijeni” da se može uključiti u razgovor o aktualnim temama i da ima određen nivo opće kulture.

Psiholozi tvrde da su najveći zavodnici oni muškarci koji ponešto znaju o “ženskim” temama. Kao što svakom muškarcu prija žena koja se razumije u nogomet, ženi će jako imponirati ukoliko sluša ono što mu ona govori.

I, naravno, džentlmeni su uvijek u modi! Muškarac koji otvori vrata automobila, pridržava kaput i pruža ruku ženi koja silazi niz stepenice, ima velike šanse da dobije epitet “neodoljiv”.

Jedno istraživanje pokazalo je da muškarci koji imaju monotone, jednolične glasove bez velikih oscilacija u tonovima, žene doživljavaju privlačnijim. Jednolični glasovi povezani su sa značajkama kao što su snaga i samopouzdanje, tvrde istraživači, pa muškarci s ovakvom bojom glasa imaju više partnerica i žene ih pamte kao bolje ljubavnike.

Stručnjaci vjeruju da je jednoličan glas kao simbol autoriteta i nezavisnosti vrlo privlačan.

Dubok glas i umijeće da verbalno izraze osjećaje, učinit će da ih žene dožive kao neodoljive, a u prilog tome ide i istraživanje koje je pokazalo da žene neprivlačnima doživljavaju muškarce koji ne znaju da artikulirano izraziti osjećaje, iako su fizički izuzetno atraktivni.

atma.hr – 78
Od Samsona i Dalile

Prve “fatalne žene” povijest bilježi još u Starom vijeku. Zbog prelijepe Helene Trojanske zaratile su dvije najmoćnije države, dok su za Kleopatrom, egipatskom kraljicom, ludovali vladari i vojskovođe.

Tu je i Dalila, koja je zavela Samsona koji je zbog nje oslijepio, sumerska božica Ištar, oličenje grijeha, pa prekrasna Afrodita koja je svakog muškarca ostavljala bez daha. Također i filmsko platno prepuno je fatalnih žena. Od Lane Turner, Rite Hayworth, Marilyn Monroe do Sharon Stone, Monice Belluci … Sve su to žene neobične ljepote i karizme.

Što se muškaraca tiče, svake godine sastavljaju se liste najprivlačnijih i zanimljivo je da su na listama uglavnom muškarci s javne scene, najčešće glumci. Iako se pojam muške ljepote i privlačnosti mijenja, glumci suvereno vladaju listama najpoželjnijih. Psiholozi to tumače karizmom koju oni pokazuju igrajući svoje uloge.

novosti.rs

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja