“Previše” žena tjera ljude da previše razmišljaju, da previše osjećaju i da se previše zamaraju, svojom autentičnošću i samopouzdanjem, načinom na koji hoda. Smije se trbuhom, ima nezasitni apetit i sklonost prema vatrenim strastima. Sve su oči uperene u nju, ovu atraktivno divlju ženu.

atma.hr – 52
Evo je… Žena koja je “previše”. Ona koja previše voli, previše osjeća, previše pita, previše želi.

Evo je, opet zauzima previše prostora svojim smijehom, svojim oblinama, svojom iskrenošću i seksualnošću. Njezina je prisutnost visoka poput stabla, široka kao planina. Njezina energija zauzima previše prostora.

Ona je opasna.

I eto je, ova “previše” žena tjera ljude da previše razmišljaju, da previše osjećaju i da se previše zamaraju, svojom autentičnošću i samopouzdanjem, načinom na koji hoda. Smije se trbuhom, ima nezasitni apetit i sklonost prema vatrenim strastima. Sve su oči uperene u nju, ovu atraktivno divlju ženu.

Oh, ta “previše” žena… Preglasna, preživa, preiskrena, preemotivna, prepametna, preintenzivna, prelijepa, preteška, preosjetljiva, predivlja, prezastrašujuća, preuspješna, predebela, prejaka, previše politička, preradosna, prezahtjevna.

Trebala bi se malo stišati i smanjiti. Netko bi je trebao poslati na mjesto gdje će biti poštovana. Netko bi joj trebao reći.

Ovdje sam… “Previše” žena, s prenježnim srcem i s previše emocija.

Hedonista, feministkinja, tražiteljica zadovoljstva, empat.

Želim puno – pravdu, iskrenost, prostranstvo, lakoću, intimu, aktualizaciju, poštovanje, da budem viđena, razumljena, želim punu pažnju i ispunjenje svih obećanja.

Prozvana sam prezahtjevnom ženom jer želim ono što želim. Nazvali su me zastrašujućom zbog prostora koji zauzimam. Nazivali su me sebičnom zato što se volim. Nazivali su me vješticom jer se znam iscijeliti.

atma.hr – 52
Ali ja još uvijek rastem… Unatoč svemu. Želim, osjećam, pitam, riskiram, zauzimam prostor.

Moram.

Mi, žene koje smo “previše”, stoljećima smo bile suočavane s istrebljenjem. Toliko je se bojimo, užasavamo se njezine velike pojave, načina na koji traži da je se poštuje i nosi istinu svojih osjećaja.

Stoljećima pokušavamo ugušiti “Previše Ženu” – u svojim sestrama, suprugama, kćerima. Pa čak i sada, čak i danas, sramotimo žene da su previše, zbog njihove veličine, želje, strastvene naravi.

I još uvijek… Ta žena raste i jača.

banner za knjige KUHARICE 1

U mom vlastitom svijetu i pred mojim očima, svjedočim usponu i rastu žena koje su bile prozvane da su “Previše”. One su poznate i kao Divlje Žene i kao Božanske žene.  Kako god se zvale, one su ja i ti, i drago im je da ih se napokon prepoznaje.

Ako su te ikada nazivali “previše”, “pretjerano emocionalnom”, “kučkom”, “oholom” ili “uobraženom”, vjerojatno si i ti žena koja je “previše”.

A ako jesi… Preklinjem te, prigrli sve što jesi – svu svoju dubinu, svu svoju veličinu; ne skrivaj se i nikada ne napuštaj sebe, svoju veličinu i svoj sjaj.

Zaboravi sve što si čula – “biti previše” je tvoj poklon; o da, onaj koji može iscijeliti, motivirati, aktivirati, stimulirati, osloboditi i ući u samo srce stvari.

atma.hr – 52
Ne boj se svog dara i ne daj da te itko ikada od njega odvrati. Tvoje “previše” je čarolija, ono je lijek koji može promijeniti svijet.

Zato te molim, ženo koja si “previše”: Pitaj. Traži. Želi. Sanjaj. Rasti. Cvati. Bujaj. Djeluj. Osjećaj. Budi.

Dozvoli svojim valovima da rastu, svojoj vatri da gori, probudi i uzbudi nas.

Molim te, ustani.

Trebamo te.

AUTOR: Ev’yan Whitney

Prevela i prilagodila Angelica Horvatić / angelicahorvatic.com