Ekcem je poznat i kao atopijski dermatitis, to je kronično alergijsko stanje u kojem koža razvija osip, svrbež i perutanje. Posebno pogađa dojenčad i djecu. Rizik od ekcema se također povećava ako u obitelji postoji povijest ekcema, te alergijskih stanja poput astme ili peludne groznice.

atma.hr – 52
Simptomi ekcema mogu pogoditi bilo koji tijela, no najčešće se javljaju na skalpu, laktovima, koljenima, zapešćima i rukama.

Ekcem se tipično pojavljuje u obliku ljuskavih komada kože, a svrbljenjem se može pogoršati i dovesti do osipa i crvenila, te različitih infekcija i trajnih ožiljaka.

Drugi simptomi ekcema su:

– Područja suhe perutave kože.
– Suhi mjehurići na koži.
– Crvenilo i upala pogođenog područja.

Ipak, svrbež predstavlja glavni problem ekcema zbog kojeg mnogi posežu za kortikosteroidima koji dugoročno mogu biti štetni, a i manje djelotvorni.

Dobra vijest je da možete sami napraviti prirodnu kremu koja će vam donijeti olakšanje i smirenje ekcema. Također je možete koristiti i za ublažavanje iritacija kože uzrokovanih osipom, ogrebotinama, ubodima kukaca, pa čak i vodenih kozica.

Prirodna krema protiv ekcema

Sastojci:

• 1/4 šalica zobi
• 3/4 šalice kokosovog ulja
• Par kapi ulja ružmarina (po želji)
• 1 žlica maslinovog ulja

atma.hr – 52
Postupak:

1. Sameljite zob.
2. Rastopite kokosovo ulje na laganoj vatri.
3. Dodajte ružmarinovo ulje.
4. Umiješajte zob i miješajte dok ne bude jednolično.
5. Umiješajte maslinovo ulje i miješajte dok se sve ne poveže.
6. Maknite s vatre i ulijte u staklenku.
7. Čuvajte u hladnjaku i koristite po potrebi.

Djelovanje sastojaka

Zob je glavni sastojak ovog tretmana protiv ekcema. Stoljećima je korištena u travarstvu za atopičnu kožu, a na temelju tih saznanja osnovane su i specijalne kozmetičke linije za atopičnu kožu.

Zob je izvrstan izvor vlakana, omega-3 masnih kiselina, tiamina, željeza, beta glukana i antioksidansa avenantramida. Sadrži zdrave masti koje u obnavljaju, vlaže i omekšavaju kožu. Djeluje kao emolijens, omekšava kožu, a prisustvo glukana i škroba pomaže ne samo zaštiti kože, već i djeluje lokalno na imunološki sustav kože.

Kokosovo ulje izvrsno vlaži sve tipove kože, posebno suhu i zreliju. Sadrži mnogo dobrih masti, odlično hidrira te je puno vitamina E. U kožu prodire brzo, kremama daje lakoću, a koži daje glatkoću.

Štiti kožu od isušivanja, ali ne stvara film na koži.

Maslinovo ulje predstavlja odličan ovlaživač zbog udjela linolenske kiselina koja sprečava gubitak vlage. Ono na koži stvara barijeru koja produljuje vlažnost tretmana. Budući da je prirodno bogato antioksidansima, te vitaminom E, olakšava i eliminaciju toksina iz organizma.

Ulje ružmarina pomaže u toniranju kože i smanjivanju dehidracije. Odlično je za smirivanje iritacije i smanjivanje svrbeža uzrokovanog ekcemom. Djeluje detoksicirajuće i antioksidativno čime pomaže u smanjenju upale.

Ostali savjeti za borbu protiv ekcema

– Konzumirajte antiupalnu hranu što značajno može utjecati na smanjenje upala u tijelu.
– Kožni poremećaji često se povezuju sa stresom; zato tehnike oslobađanja od stresa značajno mogu pomoći u pružanju olakšanja.
– Uzimajte suplemente gamalinolenske kiseline (GLA), koja se nalazi u ulju noćurka, crnog ribizla i boražini. GLA hrani kožu, kosu i nokte. Preporučljivo je 2 puta dnevno uzimati 500 mg tijekom 6-8 tjedana.
– Eliminirajte mliječne proizvode koji mogu iritirati imunitet.

***

NAPOMENA

Problemi kortikosteroidnih krema

Kortikosteroidi su danas najčešće korišteni lijekovi u upalnim bolestima i rutinski se upotrebljavaju za liječenje ekcema i psorijaze te obično brzo ublažavaju simptome. Sa kortikosteroidnim kremama nevolja je u tome što se smiju koristiti samo nekoliko tjedana, jer mogu izazvati stanjivanje kože, a prekomjernom uporabom mogu izgubiti djelotvornost.

Takvi lijekovi blokiraju reakciju imunog sistema ili u težim slučajevima, potiskuju rad cijelog imunog sistema. Iako takav pristup može pomoći, on nudi samo ublažavanje simptoma i ništa ne poduzima da bih riješio pravi uzrok bolesti. Pacijenti ovise o svojim lijekovima i pate od mnogih nuspojava.

Najgore u svemu je, da pacijenti stalno potiskuju svoj imuni sistem, što još više pogoršava zdravstveno stanje. Kod primjene kortikosteroida trebalo bi biti puno razuma. Cilj bi svima trebao biti da se koriste kada je potrebno smiriti upalu. Trebalo bi razmišljati i o drugim pristupima liječenju, što uključuje i prirodne metode, kako bi se intervali između vraćanja upale i ponovne primjene kortikosteroida što više produžili.

Ivana Sabljić za atma.hr