“Slabi ne mogu opraštati. Oprost je odlika velikih.” M. Gandhi

atma.hr – 78
Ljudi često povezuju opraštanje s pomirenjem, prema definiciji, opraštanje ne uključuje uvijek pomirenje ili čak interakciju s počiniteljem. Opraštanje je definirano kao “svjesna, namjerna odluka da se oslobode osjećaja ljutnje ili osvete prema osobi ili grupi koja vam je naudila, bez obzira zaslužuju li zaista vaš oproštaj.”

Peterson to opisuje kao pomak u razmišljanju od “Ja ću ih natjerati da plate” ili “Želim ih vidjeti kako pate” do toga da prestanete nekome zamjerati. Međutim, oproštaj više znači vama nego vašem počinitelju. Kao što stara izreka kaže:

„Ako se držite osjećaja bijesa, to je kao da ste uhvatili vruć žar s namjerom da ga bacite na nekoga, ali sami ćete se opeći.“ – Buddha

Opraštanje se može smatrati i osobinom i stanjem. Razlika između ova dva je značaj opraštanja za pojedinca, dok oproštaj kao stanje može biti kratkotrajno ili se može primijeniti na jednu situaciju, oni koji posjeduju osobinu praštanja imati će opći pristup prema stresnim ili bolnim situacijama u kojima se lakše postiže opraštanje.

atma.hr – 39

Značaj opraštanja

Oprost je ključni dio mnogih religija i civilnih kodova jer pomaže društvima da liječe i funkcioniraju. Brojne studije su otkrile da su pozitivni efekti oprosta za one koji praštaju veći nego za one kojima je oprošteno.

Jedna takva studija je utvrdila da su oni koji su oprostili bili manje ljuti i pod stresom, manje su prigovarali u usporedbi s onima koji su se držali svoje ljutnje i bola.

Modeli praštanja

Everett Worthington koji je godinama proučavao oproštaj, koristio je svoju metodu da oprosti brutalno ubojstvo svoje majke. Ovih pet koraka uključuju:

 • Sjeti se povrede
 • Suosjećajte s onim tko vas je povrijedio
 • Ponudite altruistički dar za oproštaj
 • Obaveži se da oprostiš
 • Drži se oproštaja

atma.hr – 75
Enrightova metoda odjeknula je mnogo više od Worthingtonove, a dodaje i razumijevanje što je oprost, opraštajući sebi i razvijajući naše “mišiće za oprost”. On također priznaje da korištenje naših snaga može nam pomoći da lakše oprostimo.

On priznaje da potraga za smislom u patnji pomaže kod opraštanja. On također naglašava potrebu da se prizna vlastiti bol, a da se ne zaglavi u njemu.

Njegovih osam tačaka za oproštaj su:

 • Znaj zašto opraštaš i zašto je to bitno
 • Postani sposoban oprostiti
 • Usmjeri unutrašnji bol na nešto
 • Razvij “oproštajni um” kroz empatiju
 • Nađi smisao u svojoj patnji
 • Kada je oprost težak, dozovi snagu
 • Oprosti samom sebi
 • Razvoj “srca koje oprašta”

atma.hr – 78
Vježbanje oprosta

Napišite pismo u kojem opraštate nekoj osobi, pošaljite ga ako želite. Objasnite zašto vas je povrijedila i zašto joj opraštate.

Vježbajte opraštanje kroz gore navedene korake.

stil.kurir

90 SONIA CHOQUETTE: HODOČAŠĆE DUŠE

Sonia Choquette: Hodočašće duše

Hodoćašće duše

Moj put dug 800 kilometara od gubitka do iscjeljenja

„Hodočašće duše“ knjiga je u kojoj je Sonia Choquette opisala osobno iskustvo velikog gubitka i boli zbog kojeg je krenula na hodočašće tijekom kojeg je ponovno pronašla sebe. Sonia je u svojoj duši pronašla snage da oprosti drugima, ali i sebi.  U ovoj iskrenoj knjizi dijeli s nama trenutke patnje, ljepote i humora. Njeno je iskustvo duboko osobno, ali mudrost koju donosi je univerzalna.

376 stranica, format: 14,8×22 cm

Cijena: 139,00 - Kupi ovdje