Naš organizam za normalno funkcioniranje treba određenu količinu kolesterola. Međutim, veća količina lošeg kolesterola u krvi dovodi do povećanja rizika za nastanak srčanih oboljenja, povećanja krvnog tlaka pa i moždanog udara. Treba znati da se u krvi nalazi loš i dobar kolesterol.

Loš kolesterol (LDL) je onaj koji stvara naslage na arterijama, a dobar kolesterol (HDL) je onaj koji odvodi loš kolesterol odnosno masnoće u jetru.

Razina kolesterola u krvi kod zdravog čovjeka je uravnotežena. Za organizam je dobro kada je razina HDL veći od razine LDL-a. Kada je razina lošeg kolesterola povećana, dolazi do povećanih naslaga na arterijama i oštećenja krvnih žila te dolazi do mogućnosti da se te žile začepe.

Na razinu kolesterola negativno utječu: pušenje, alkoholizam, fizička neaktivnost, neredovna ishrana, prevelika napetost, prekomjerna težina, previše izlaganja hladnoći, infekcije, stres, psihofizički umor, kronični umor, hormonski poremećaji i još neki drugi faktori.

Povišeni kolesterol možete smanjiti orasima

Nova naučna istraživanja govore da ako pojedete šaku oraha trenutno dobijete zaštitu od srčanih bolesti. Redovno konzumiranje oraha bi pružilo trajnu zaštitu.

Naučnici su uočili značajno poboljšanje razine kolesterola i fleksibilnosti krvnih žila, što pomaže pri dobrom protoku krvi, samo četiri sata nakon što su ljudi konzumirali orahe ili orahovo ulje.

Prema riječima doktorice Peni K. Eterton, koja radi na Univerzitetu u Pensilvaniji, konzumiranje šake oraha, četiri puta tjedno može znatno smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, a sadrže i biljne sterole i vitamin E, a sve navedeno snižava kolesterol i štiti krvne žile.

http://www.kakolijeciti.com/orasi-ce-smanjiti-kolesterol-bolje-od-tableta/