Oprost nije tako jednostavan, a ono što prebrzo oprostimo često zapravo ostane neoprošteno. A ono što odbijamo oprostiti zagađuje nas iznutra.

atma.hr – 52
Iako oprost nije lak zadatak, on je iznimno značajan i prekida ciklus patnje, transformira osjećaje i pomaže vam da odlučite koje značenje dati iskustvu i da konačno otpustite. A to se oslobođenje može dogoditi samo kroz oprost.

Oprost je higijena duše

Nakon traume ili teških iskustava, oprost je ono što nam omogućuje da ponovno krenemo naprijed. Bez toga smo zapeli.

Sjetite se kanalizacijskog sustava. Ako sustav ne radi kako bi trebao, usporava ili se začepi, tada nastaju problemi. Ako se blokada ne otkloni, kontaminacija se pojačava, a na kraju i u cijelom sustavu dolazi do kvara.

Neutralizirajući osjećaje i pritužbe, oprost djeluje kao protuotrov takvoj destrukciji. Umjesto da nam dopusti da privremeno zaboravimo na osjećaje krivnje ili osude, on ih potpuno uklanja iz našeg unutarnjeg okruženja.

Opraštajući nekome (vrlo često to smo mi sami), osoba se oslobađa svih pritužbi, kao i negativnog naboja koji je povezan s tom situacijom. Oslobođeni tereta, svjesno idemo dalje.

Oprost može biti posebno težak ako nas je netko ozbiljno uvrijedio. Međutim, najveća pogreška koju mnogi čine je pretpostavka da je nekom drugom potreban oprost. Zapravo, oprost treba onome tko oprašta, ne spašavajući drugoga od nevolja, ne oslobađajući prijestupnika od kazne. Daje slobodu nama samima.

Mišljenje da netko drugi treba oprost uobičajena je zabluda te najveća i najteža prepreka oprostu. Ali koliko god ovaj korak bio težak, on je vrlo značajan i ne može se bez njega.

atma.hr – 52
Što god da nam se dogodi, smatrajući se “žrtvom”, prekidamo sebi put do ozdravljenja. Da bismo se osjećali kao žrtva, potreban je zlikovac koji se prema nama jako loše ponašao.

Gdje postoje suprotnosti, javlja se otpor. Ako postoji otpor u tijelu, tada iscjeljujuća energija ne cirkulira u njemu. Trebamo naučiti opraštati zbog nas samih.

Ovaj korak će vam pomoći da krenete na put oprosta i to bez obzira kome opraštate: strancu, voljenoj osobi ili čak – što je posebno važno – sebi.

ATMA/econet.ru/Pripremila: Suzana Dulčić