Foto: pixabay.com

Dok smo bili djeca, bili smo više takve osobe, slijedili smo svoje instinkte i s radošću stvarali svaki svoj dan. Kako smo rasli, izgubili smo povezanost sa stanjem Istine i prihvatili Matricu koju nam je svijet odraslih stavio preko očiju.

atma.hr – 52
Bergson, čuveni filozof i nobelovac, koji je postao poznat po zasnivanju filozofskog pravca pod imenom intuicionizam, pokušao je objasniti što je to intuicija.

Na to je bio potaknut shvaćanjem da se svijet oko nas i u nama ne može objasniti pukim intelektom, pozitivistički, već samo uz pomoć intuicije koja povezuje intelekt i instinkt.

Jednom divnom i kratkom rečenicom on je objasnio novu misao koja je u stanju približiti stvarnost, a da je pri tom ne iskrivi:

“Intuicija je bljesak evidencije.”

Kako drugačije, nego ovom preciznom rečenicom objasniti uvide i spoznaje koji su ljudima spašavali živote, spajali ih sa srodnim dušama, donosili im nebrojena blaga i činili izbjeći negativne događaje.

Samo netko tko je osjetio trenutak u kojem je unaprijed znao što će se dogoditi i u skladu s tim znanjem djelovao, može razumjeti intuiciju. Na svu sreću, svi na ovom svijetu su bar jednom to doživjeli.

Sedamdeset godina poslije smrti čuvenog filozofa Bergsona, koji je potvrdio neslužbene teorije da svaka prava i istinska filozofija na svom kraju odlazi u duhovnost, metafiziku i mistiku, intuicija je fenomen koji se sve više integrira u našu svakodnevicu i kom se prilazi gotovo znanstveno i egzaktno, u nastojanju da se on razvije, razumije i praktično primjeni.

Šesto čulo ne nosi tek tako ovaj naziv. Dobro nam je poznato pet osnovnih osjetila i bez njih naš život ne bi imao gotovo nikakvog smisla.

atma.hr – 52
Međutim, ono šesto, zakržljalo i neprimjetno jer se većina pravi kao da i ne postoji, igra toliko bitnu i važnu ulogu u našem životu, da svatko tko bi iskusio njegov puni kapacitet korištenja više ne bi pomislio da ga se odrekne. A u pitanju je zaista, samo odricanje od moći, a samim tim i od odgovornosti.

Intuicija je naša urođena osobina, naše čulo i dio bića koji je u stanju da nas blistavom svjetlošću provede kroz život i nauči sve što treba naučiti, kada bi mu samo to dozvolili.

Intuicija, u svom najnižem, nerazvijenom obliku, ispoljava se kao uvid, tj. kratak osjećaj djelića Istine koji nas usmjeri gdje treba. Čak i to je mnogim ljudima previše, pa ostaju zapanjeni i u čudu prepričavaju svoj nevjerojatni doživljaj.

Međutim, u svom razvijenom obliku, intuicija nudi širok arsenal sposobnosti i moći, koje život običnog čovjeka pretvaraju u nešto sasvim drugačije i ljepše.

Neke od tih sposobnosti su predviđanja, dakle, vrlo jasni i nesumnjivi uvidi koji nude širu sliku Istine, kao i osjećaj da smo vođeni višim razumijevanjem, zatim sposobnost da komuniciramo sa živim svijetom oko nas, s biljkama, životinjama, kao i da empatički osjetimo ljude u potpunosti.

Jezik simbola kojim Univerzum komunicira s nama postaje sve razumljiviji, poruke koje nam stižu putem najčudnijih prenosilaca lako bivaju rastumačene, a osjećaj da smo vođeni samim tim postaje čvršći. Intuicija u svom najvišem obliku predstavlja Znanje, stanje opće povezanosti s Apsolutnom Istinom, Bogom i svime stvorenim gdje nema mjesta za strah i sumnju.

Osoba koja je svoje šesto čulo razvila postaje kreativna i sposobna prihvatiti kontrolu nad svojim životom. Ona zna da je kokreator vlastite realnosti i s radošću igra ovozemaljsku igru ​​stvaranja i učenja, oslobođenja svih strahova i barijera.

Dok smo bili djeca, bili smo više takve osobe, slijedili smo svoje instinkte i s radošću stvarali svaki svoj dan. Kako smo rasli, izgubili smo povezanost sa stanjem Istine i prihvatili Matricu koju nam je svijet odraslih stavio preko očiju.

Ipak, mnogi su svoje oči otvorili i povratili “djetinji” pogled. Takvih ljudi je, na svu sreću, sve više na ovoj planeti.

M. Bojić / lovesensa.rs