atma.hr – 52
U našem dubokom nesvjesnom kriju se arhetipovi koji nam oblikuju stavove, ponašanje i osobnost. Oni nam ponekad pomažu, ali zapravo nas ograničavaju i onemogućuju nam da razvijemo stvarne potencijale. Bez obzira na to da li se poistovjećujete sa suprugom, majkom, mudrom ženom ili ratnicom, u vama ima prostora za sve njih

Mnogi ljudi uvjereni su kako je ono što im se događa jedinstveno, svojstveno samo njima i da su drugačiji od svih drugih. To razmišljanje nije daleko od istine. Naše ambicije, sklonosti, ponašanja takvi su zbog okolnosti koje nas određuju od dana rođenja, no postoji i nešto što je dio dubljih slojeva naše duše. Taj dio, koji spada u duboko nesvjesno, često je pod utjecajem sila koje su u ljudskoj psihi prepoznate od antičkog doba i mitovima se prenose iz generacije u generaciju. I tako se, htjeli ne htjeli, možemo prepoznati i u drugima!

Carl Gustav Jung, začetnik analitičke psihologije, razlikovao je u tom nesvjesnom dva sloja: osobno i kolektivno nesvjesno, a upravo iz tog kolektivnog, temeljenog na mitovima i simbolima, razvila se arhetipska psihologija koju su nakon njega usavršavali mnogi sljedbenici – jungijanci.

Jedna od njegovih učenica je i Jean Shinoda Bolen, koja je svojim radom ušla u najdublje slojeve nesvjesnih i arhetipskih sila koje utječu na našu osobnost, pod utjecajem kojih smo toliko različiti, a opet slični jedni drugima. Kombinirajući grčku mitologiju i arhetipove koji su iz nje razvijeni – unutarnji, duboko nesvjesni obrasci doživljavanja i ponašanja – JS Bolen je u svojim knjigama Bogovi u svakom muškarcu i Boginje u svakoj ženi opisala tipove muškaraca i žena, dajući im imena prema bogovima i boginjama iz starogrčkih mitova.

Arhetipovi nam mogu pomoći da razvijemo vlastito ponašanje i izbore, ali i dati nam ideju kako da sebi pomognemo njihovim aktiviranjem. Upravo na taj način možemo ublažiti ili otkloniti negativne obrasce u ponašanju i postati bolje, uravnotežene i sretnije osobe. I sama sam nekoliko važnih životnih situacija razriješila upravo aktiviranjem arhetipa koji mi je ponudio kvalitetnije izbore od onoga koji je tada bio dominantan.

Postoji sedam temeljnih arhetipova koji vladaju ženama, a na koje nam pažnju skreće Jean S. Bolen: božica Afrodita – arhetip ljubavnice, Artemida – arhetip sestre, Atena – tatina kći, Demetra – majka, Hera – supruga, Hestia – mudra žena, tetka i Perzefona – mamina kći.

Možemo se prepoznati u jednom ili više arhetipova koji vladaju našim životima u različitim životnim razdobljima. Ograničenja koja osjećamo kad se poistovjetiti s jednom boginjom često nadilaze prednosti koje imamo u njihovoj koži. No znanje o prednostima i nedostacima (tamna strana) svake, kao i o načinima kako probuditi arhetipske boginje u vlastitom životu, možemo iskoristiti za svoju dobrobit i dobrobit onih koji nas okružuju.

U ovom tekstu osvrnut ću se na dio svih arhetipova koji se odnosi na ljubavni život i ponuditi savjet što učiniti ako u svojoj strukturi kao dominantan imate neki arhetip, a izostaje kvalitetu u ljubavnom odnosu. I sama sam, često spontano, u životu pravila izbore koji bi u meni probudili onu boginju koja daje rješenje, a jednom sam, odustajanjem od onoga što bi Demetra učinila, uspjela da ostvarim temeljnu promjenu ponašanja prema vlastitoj kćeri, što je rezultiralo našim izuzetno kvalitetnim odnosom.

atma.hr – 52
Afrodita – božica ljubavi i ljepote, arhetip ljubavnice

Predstavlja senzualnost, uživanje i ljepotu, prisiljavajući ženu da ostvari i kreativnu i prokreativnu ulogu. Žena kod koje dominira ovaj arhetip je zavodnica, dama, privlači muškarce i uživa kad su oni u nju zaljubljeni. Kao žena može biti izuzetno zahtjevna, a sebe će realizirati ako razvije svoju kreativnost. Često žudi za djecom, ali inspiracija za to nije u majčinstvu, nego u zaljubljenosti u muškarca s kojim želi potomstvo. Zanimljivo je da privlači muškarce, ali često nije sretna u ljubavi jer je privlače uglavnom oni koji za nju ili prema njoj nisu dobri. Imat će osobito problematičan odnos s muškarcem Hefestom, koga je majka odbacila pa prema ženama istovremeno osjeća privlačnost i mržnju. Zaljubljiva je i za svakog muškarca misli da je onaj pravi, no samo dok traje zaljubljenost. Drugi česti obrazac je da se zaljubi u muškarca koju nju ne želi.

Pomaže joj razvoj arhetipova Here ili Demetre u majčinstvu, ili Hestija kako bi pod kontrolu stavila svoju strast, koja može biti razorna.

Artemida – boginja lova, arhetip sestre

Personificira neovisnu ženu, usmjerenu prema dostignućima, natjecateljskog karaktera. Žena Artemida živi u pokretu (aktivan život), potrebni su joj stalni izazovi, a brak i djeca joj nisu potrebni ako nema aktivne arhetipove Here ili Demetre. Iako joj emotivna bliskost nedostaje, lako će je kompenzirati bliskim prijateljskim i sestrinskim odnosom. Često je razorna u odnosu na druge, lako povrijedi druge ili im nanese štetu.

Rješenje je da kroz vlastiti bol nauči biti ranjiva. Najnegativniji aspekt njenog karaktera su emocionalna nedostupnost i nemilosrdnost, a rješenje je razvijanje suosjećanja prema drugima, kao i opraštanje sebi i drugima. Tada postaje svjesna da joj je bliskost potrebna kao i neovisnost.

Atena – božica mudrosti, arhetip tatine kćeri

Predstavlja racionalnu, samouvjerenu ženu kojom vlada razum, a ne srce. Može biti prestroga i tako uplašiti muškarca. U odnosu s muškarcem teži partnerstvu, ravnopravnosti i uvažavanju. Kao kći koja je očeva mezimica, naklonjena je moćnim muškarcima koji odgovaraju arhetipu patrijarhalnog oca, šefa, vođe. Voli uspješne muškarce i sama bira svog partnera, a oni je često razočaraju.

Rješenje se nalazi u otkrivanju djeteta u sebi, odustajanju od svemoći i izgradnji kvalitetnog odnosa s majkom. Razvijanjem vlastitog majčinstva i aktivacijom arhetipa Demetre uči razumjeti vlastitu majku, druge žene, ali i sebe. Tada postaje spontana, opuštenija, a ujedno dopušta drugima da je utješe i zagrle, odustajući od uloge ratnice i mudre sveznalice.

atma.hr – 52