Designed by Freepik

Narcisoidna osoba  vjeruje da će se cijeli svijet raspasti bez nje … ili barem želi vjerovati u to. Općenito, kad govori, on/ona se razbacuje riječima, hvali se sa stvarima koje je kupio, gdje je sve bio, što je radio, s kim, koliko novaca je potrošio. Rijetko će postavljati pitanja o vama ili vašem životu.

atma.hr – 52
Nikada ne činite pogrešku misleći da narcisoidnog partnera možete mijenjati ili mu pomoći. Osim ako ste obučeni terapeut, a on vas je direktno zamolio za pomoć u svrhu rješavanja njegovog problema.

Sada kada je to jasno … kakve sve igre narcisoidni partneri igraju u odnosima?

1. Apsolutni nedostatak empatije

Ovdje je scenarij: Vi govorite o školskom prijatelju koji se sada bori s karcinomom. Partner odgovara: “Pa, tako mu i treba, pušio je 10 godina prije nego što je prestao. Što je očekivao?”

Evo, imamo nula empatije, ali ono što ga čini još gorim je omalovažavanje osobe u njenim teškim trenucima. To je veliki znak upozorenja da ste s narcisoidnim partnerom.

Kada omalovažavaju druge, narcisoidne osobe se bolje osjećaju i imaju bolje mišljenje o sebi. Ipak, duboko u sebi imaju osjećaj manje vrijednosti, iako djeluju superiorno svima oko njih.

atma.hr – 52
 2. Visoko napuhan osjećaj vlastite važnosti

Ovdje je npr scenarij: Žena pita muškarca ili obrnuto, želi li otići s njom na prijeko potreban odmor. Muškarac odgovori: “Imaš li uopće ideju što bi se dogodilo kad bih napustio svoj posao u ovom trenutku?”

Narcisoidna osoba  vjeruje da će se cijeli svijet raspasti bez nje … ili barem želi vjerovati u to. Općenito, kad govori, on/ona se razbacuje riječima, hvali se sa stvarima koje je kupio, gdje je sve bio, što je radio, s kim, koliko novaca je potrošio. Rijetko će postavljati pitanja o vama ili vašem životu.

Cijeli razgovor je obično jednostran, o njemu i njegovim postignućima. On imaju tendenciju ispasti umišljen i pretenciozan. Ako ga druga osoba ne shvati onako kako je želio, postaje nestrpljiv i možda čak i ljut.

Narcisoidan partner će misliti: “Uopće ne shvaćaju tko sam ja!”

3. Krhko samopoštovanje

Ovdje je scenarij: Npr. žena sugerira učinkovitiji način za napraviti trbušnjake, jer ona zna da on želi dobar stas, ali ne vježba pravilno, te zbog toga neće dobiti rezultate koje želi.

Muškarac odgovara: “Što to govoriš? Ja ih radim savršeno i osim toga, ja ih čak ne bi trebao ni raditi. Izgledam odlično za čovjeka mojih godina. Pogledaj sebe, mogla bi malo smršavjeti! ”

Opet, ovdje imamo nekoga tko umjesto da pokaže interes i zahvalnost za pomoć, reagira na ponižavajući način. Ovo je klasično narcisoidno ponašanje.

atma.hr – 52
A tu su i drugi znakovi upozorenja…

Narcisoidan partner je obično vrlo šarmantan i vrlo inteligentan. Često vam obećava sunce, mjesec i zvijezde. On zna koje će konce povući kako bi vas zarobio u njegovom svijetu, tako da radite ono što on želi.

U trenutku kada prestanete raditi ono što on želi, on će se naljutiti. Kada odlučite napustiti odnos, on će poludjeti i počet će govoriti svima kako ste ga iskoristili, te će izigravati žrtvu.

Iako ste možda bili žrtva narcisoidnog ponašanja, sjetite se da je narcisoidna osoba, također, žrtva. Ona zaista treba pomoć.

Umjesto da markiram ljude, radije ću reći: “Voli osobu, mijenjaj ponašanje.” Ipak, imajte na umu da se osoba mora željeti promijeniti. Voljeti tu osobu ne znači trpjeti zlostavljanje. Možete voljeti tu osobu i dalje  i ostaviti je. Možete je voljeti i pomoći joj da potraži profesionalni savjet.

banner za knjige AYURVEDA

Ako ne želi pomoć, tada trebate (kako bi moja baka rekla) “trčati, ne hodati” u svoju sretniju budućnost! Ako osoba potraži pomoć, dobar profesionalac zaista može pomoći. Postoji velika šansa da je osobi narcizam utisnut još u vrlo ranoj dobi od roditelja.

Ako vi ili netko koga poznajete i volite ima simptome narcisoidnosti, potražite stručan savjet.

Ne zaboravite da ste veličanstvena bića ljubavi i svjetlosti!

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić