Snovi su najbolja pedagogija, nakon deset godina bavljenja noćnim posjetiteljima, još uvijek se ne mogu načuditi mudrosti i spoznajama koje nam oni donose. S druge strane postaju nam toliko nejasni, nerazumljivi i njihov jezik potpuno nepoznat. Najteže je shvatiti svoj vlastiti san, premda smo samo mi ti koji znamo njegovu pravu poruku. Teško je čuti i shvatiti kada smo sami upleteni u dinamiku svoga života, ali isto tako u kreaciju svoga sna. Stoga je dobro podijeliti san kako bi uz pomoć nekoga shvatili što je to što nam san poručuje, koju nam novu svjesnost donosi. San nikada ne govori o nečemu što već znamo, on donosi nove informacije koje našoj svijesti promiču!

atma.hr – 52
San koji sam nedavno dobio potaknuo me je na razmišljanje o nekim našim podsvjesnim dinamikama. Ponekad se pronađemo u nekim životnim situacijama i okolnostima pitajući sebe: „Zar opet?” Tako je bilo sve dobro, život je poprimio neke lijepe obrise i konture, osjećaji u nama su rezonirali s onime što se događa oko nas, a onda odjednom ponovno zbrka, kaos i unutarnja previranja. Što ako postoji naš unutarnji sustav, mehanizam koji se pokrene kada god se nađemo na nekom dobrom mjestu u životu?! Da li dozvoljavamo sebi da budemo na takvom mjestu? Odgovori su bitni, ali vjerujem da su pitanja još značajnija!

Unutarnji saboter je arhetipska sila koja se može pojaviti iz nekog razloga. Vjerujem kako je svaka osoba jedinstvena: netko ima unutarnji sustav vjerovanja kojega je pokupio iz svoje obitelji, netko je možda u svojoj osobnoj povijesti učio neke korake na kojima si neprestano zamjera i kažnjava samoga sebe, netko podsvjesno ne želi „bolju sudbinu” od svojih predaka… vjerojatno je ova lista poduga. Oduševilo me u ovom snu kako je podsvijest ove osobe na trenutak prije nego što je ponovno krenula u isti obrazac, poslala obavijest i svjesnost o unutarnjem svijetu! Stani! Pogledaj što činiš! Neki uvidi nemaju cijenu. Ovaj je jedan takav, neprocjenjivi. Svjesnost mijenja našu stvarnost. Kada ugledamo jedan sasvim novi element u bilo kojem kontekstu života, mi smo drugačiji. Promijenili smo se.

atma.hr – 52
Što učiniti po pitanju ove unutarnje dinamike? Shvatiti je! Unutarnji saboter na neki način vam je služio i nešto je odradio za vas – koliko god moguće štete da je ponekad nanio. Potisnuti ga ili odbaciti dovodi samo do kontraefekta. Ovaj san je već za osobu bio terapeutski! Dozvolio joj je da ga ugleda, vidi! Doveden je na svjetlo dana. Kada je nevidljivo postalo vidljivo možemo reći da je započelo iscjeljenje. Saboter ima u sebi element destrukcije. Možda je vrijeme da se okrenemo prema kako je sada moguće iskoristiti ovaj pokret u dobre svrhe: Što je to što ne pripada više mom novom svijetu, realnosti, osobnosti, a što je spremno da bude rastavljeno?

Hvala snivaču na ovom snu koji nas je obogatio novim spoznajama i postavio neka pitanja koja su bitna za svakoga od nas. A i ovo je dobar primjer zašto pisati snove, slušati njihove poruke – vrlo često to je od neprocjenjive važnosti.

https://youtu.be/6e5rvNcMhhA

Antonio Mrzlić,
voditelj sistemskih konstelacija
magistar psihoterapije
[email protected]