Natečene noge koje bole, osjećaj težine u potkoljenici, te sporost i slabost, to su simptomi koje ne biste trebali uzimati olako. Problem s oticanjem nogu započinje drugdje u tijelu i zato morate liječiti i otok i njegov uzrok.

atma.hr – 78
Oticanje nogu uzrokuju problemi s krvnim žilama, hormonski poremećaji, kao i poremećaji u radu bubrega, trudnoća, vrućina, srčana insufijencija i još mnogo toga.

Ako lagani pritisak prstiju na koži ostavlja udubljenje, ako osjećate napetost i umor u udovima, a oteklina je očita, evo što trebate učiniti.

Saznajte što uzrokuje otok

Oticanje nogu javlja se iz dva glavna razloga. Jedan je nakupljanje tekućine (edem), a drugi upala. Edem se događa kada tkiva ili krvne žile u vašim nogama drže više tekućine nego što bi trebali. To se može dogoditi ako jednostavno provodite dug dan na nogama ili predugo sjedite. Ali to može biti i znak da imate prekomjernu težinu, da nedovoljno vježbate ili imate ozbiljnija zdravstvena stanja.

Upala također može biti uzrok. Događa se kada tkiva u vašim nogama postanu iritirana i natečena. To je prirodan odgovor ako slomite kost ili rastrgnete tetivu ili ligament, ali to može biti i znak ozbiljnije upalne bolesti, poput artritisa.

Kad primijetite da vam stopala i noge natječu, a da otok ne prolazi, prvo posjetite svog liječnika. Pored općeg pregleda, liječnik će predložiti provjeru krvnih žila na nogama kolor doplerom. Ovom bezbolnom metodom ocjenjujemo stanje dubokih i površnih vena nogu, njihovo sužavanje ili proširenje. Tromboza – djelomična ili potpuna blokada krvne žile s krvnim ugruškom može se otkriti u ovom pregledu, na primjer.

Nekoliko stvari može dovesti do viška tekućine ili edema na jednoj nozi ili na obje:

atma.hr – 39

Srčana insuficijencija

Događa se kada je vaše srce previše slabo da bi pumpalo svu krv koju vam tijelo treba. To uzrokuje nakupljanje tekućine, posebno u vašim nogama.

Ostali simptomi srčane insuficijencije su kratkoća daha, umor i kašalj.

Problemi sa venama – tromboza i tromboflebitis

Nakupljanje tekućine mogu izazvati i tromboza dubokih vena i tromboflebitis. Ako imate trombozu, to znači da u veni nogu postoji krvni ugrušak koji se može otkinuti i otputovati u pluća. Kad se to dogodi razvija se opasna po život plućna embolija.

U tromboflebitisu, koji se naziva i površinski tromboflebitis, ugrušci se formiraju bliže površini kože i malo je vjerojatno da će se raspasti.

Jedan od prvih simptoma ovih oboljenja je jedna natečena noga, posebno u predjelu potkoljenice. Prate ga bol i grčevi, koža je crvene ili čak plave boje.

Varikozne vene i kronična venska insuficijencija

Dobivate ova stanja kada zalisci unutar vena vaših nogu ne dovode do protoka krvi u vaše srce. Umjesto toga, stvara rezervnu kopiju uzrokujući plavkasto nakupljanje varikoznih vena na vašoj koži.

Ponekad vam mogu nateći noge, a koža biti suha i ispucala. Nakon dugog sjedenja ili stajanja možete osjetiti bol, također.

atma.hr – 75
Poremećaji u radu bubrega

Dugotrajna bolest bubrega nastaje kada bubrezi ne rade kako bi trebali. Umjesto da filtrira vodu i otpadni materijal iz krvi, tekućina se nakuplja u vašem tijelu, uzrokujući oticanje na rukama i nogama. Također možete primijetiti ove simptome: umor, kratkoća daha, mučnina, modrice i krvarenja, žeđ.

Akutno zatajenje bubrega, stanje kad vam bubrezi iznenada prestanu raditi, može uzrokovati i natečene noge, gležnjeve i stopala.

Lijekovi

Ponekad oticanje može biti nepoželjna nuspojava lijekova. Lijekovi koji najvjerovatnije uzrokuju otečene noge jesu blokatori kalcijumovih kanala, protuupalni lijekovi poput Aspirina i Ibuprofena, hormonski lijekovi koji sadrže estrogen ili progesterone, kao i neki antidepresivi.

Trudnoća

Do trećeg tromjesečja vaša rastuća beba vrši pritisak na vene u nogama. To usporava cirkulaciju vaše krvi i uzrokuje nakupljanje tečnosti. Rezultat je blago oticanje. Ako ste tijekom posljednjeg tromjesečja ili ubrzo nakon porođaja imali natečene noge i nedostatak daha, razgovarajte s liječnikom o stanju zvanom perpartalna kardiomiopatija, vrsti zatajenja srca povezanog s trudnoćom.

Ako nakupljanje tekućine nije krivo za natečene noge, to može biti upala. Česti uzroci podrazumijevaju nekoliko bolesti i stanja.

atma.hr – 78
Artritis i ostali problemi sa zglobovima

Ovdje je prvo giht – iznenadni bolni napad uzrokovan kristalima mokraćne kiseline u vašim zglobovima, što obično slijedi poslije prekomjernog jedenja i pijenja. Oticanje nogu uzrokuje i burzitis koljena. To je upala u burzi, vrećici ispunjenoj tekućinom koja djeluje kao jastuk između kostiju i mišića, kože ili tetive.

Osteoartritis i reumatoidni artritis, kao i različite ozljede, stres, uganuće i slomljene kosti mogu uzrokovati otok. Ako uvrnete gležanj ili prelomite kost, vjerojatno ćete dobiti malo otekline. To je prirodna reakcija vašeg tijela na povrede. Ona premješta tekućinu i bijela krvna zrnca u područje i oslobađa kemikalije koje vam pomažu da se izliječite.

Neke od najčešćih ozljeda, pogotovo kod sportaša, puknuće Ahilove tetive i ruptura prednjeg križnog ligament (ACL) za posljedicu imaju otok. Ahilova tetiva je najveća tetiva u ljudskom tijelu. Ona povezuje lisni mišić s petnom kosti i pomaže da hodamo, skačemo, trčimo. Kod ozljede ove tetive možete osjetiti oštru bol u zadnjem dijelu gležnja i potkoljenice. ACL se nalazi u koljenu i važan je za njegovu stabilnost. Zbog rupture ovog ligamenta koljeno može ispasti, te biti bolno i natečeno.

Celulitis

Kada bakterije poput streptokoka i stafilokoka uđu kroz pukotine kože, najčešće u potkoljenici, razvija se ozbiljna infekcija celulitis.

Koža je crvena i bolna, a može se javiti i groznica i osip.

atma.hr – 39

Infekcija, rana ili posjekotina

Svaki put kada dobijete posjekotinu, ogrebotinu ili ozbiljniju ranu, vaše tijelo gura tekućinu i bijele krvne stanice u područje što izaziva oticanje.

Ako traje duže od 2-3 tjedna, potražite liječnika.

Što trebam učiniti s otečenim nogama?

Možete isprobati neke kućne lijekove kako biste olakšali oticanje. Smanjite slanu hranu, jer natrij potiče zadržavanje tekućine. Jedite hranu koja izbacuje tekućinu iz tijela poput celera, koprive i cikle.

Nosite kompresijske čarape, vježbajte svaki dan. Nevjerojatna snaga istezanja pokazat će svoje rezultate i ovdje.

Na dugim putovanjima automobilom mijenjajte položaje i zaustavljajte se na pauzama što je češće moguće. Masirajte kožu više puta dnevno gelovima i kremama koje će umiriti otekline, kao što je primjerice gavez krema.

Podižite noge iznad razine srca pola sata, nekoliko puta dnevno. Možete isprobati i prirodne lijekove protiv oticanja nogu. Ako je uzrok zadržavanja tekućine bolest srca, pijte čaj od bijelog gloga. Za problem sa venama koristite esencijalno ulje čempresa ili gel na bazi divljeg kestena. Čaj od končare i jasena  pomaže kada je uzrok otekline neka bolest bubrega.

atma.hr – 78
Budući da oticanje nogu može biti znak nečeg ozbiljnog, nemojte ga zanemariti.

Ako primijetite druge simptome, posebno bol u nogama, nedostatak daha ili ekstremni umor, odmah nazovite liječnika.

28 MALAHOV

banner za knjige malahov