Image by Freepik

Svaki se čovjek nalazi na duhovnom putu. Taj put je crta između našeg rođenja i smrti, ali ona se proteže u mnogim pravcima, krugovima i spiralama. Tu se vrti bezbroj naših misli i osjećaja. Duhovne prakse su ključ duhovne mudrosti jer nam mogu pomoći svjesno upravljati onime što se stvara u nama.

atma.hr – 52
Kako istočna mudrost opisuje duhovno putovanje?

Duhovne prakse su jedini put. Neke događaje i ljude nismo mogli izbjeći u životu te nam se čini kao da su prepreke na našem duhovnom putu. Koliko puta je naše okružje ipak uspjelo utjecati na naše raspoloženje i unutarnje stanje? Cilj duhovnih praksi jest dokinuti ovakve utjecaje, pomoći nam da ostanemo u dobrim mislima, osjećajima i raspoloženjima, bez obzira na okruženje.

Istočna mudrost život opisuje kao veliko duhovno putovanje, prepuno izazova i osobnih previranja. Vjeruju u evolucijski cilj duhovnosti, dakle postiže se predano, malim koracima. Meditacija i joga su medij transcendencije svijesti.

Višu svjesnost i razumijevanje zašto nam se nešto događa, zašto nam određeni ljudi dolaze u život, može svatko postići, ali samo osobnim radom i trudom. Unutarnji mir je jedino što nam nitko ne može dati. Izuzetno je važno pronaći osobnu praksu, koju valja svakodnevno odrađivati.

Što će nas naučiti duhovne prakse?

Ako promijenimo misli i osjećanja i posljedice će biti drugačije, bez obzira na okolnosti. Umjesto osjetilnih užitaka i gomilanja materijalnog, važnije je biti u miru i ravnoteži.

Priroda bivanja sve vraća u ravnotežu – zato nakon emocionalnih uspona slijede padovi, nakon tuge sreća, ali duhovne prakse dokidaju ovakva dualistička osjećanja.

atma.hr – 52
Prakticiranje duhovnih praksi naučit će nas unutarnjem stanju mira, čak i u nepovoljnom okružju. Kao što priroda sama po sebi nije ni dobra loša, tako možemo razviti i svoje unutarnje viđenje.

Kroz duhovne prakse jasnije shvaćamo da je sve na razini arhetipa i simbolike, te u onome kako opisujemo ono što nam se događa. Svi zapravo želimo ljubav, razumijevanje, poštovanje, praštanje, čak i oni koji su nas povrijedili ili su djelovali nepošteno prema nama.

Stoga, kada naše unutarnje stanje dosegne višu svjesnost, shvatit ćemo da iz našeg unutarnjeg nemira proizlazi onaj vanjski.

Sanja Vuković Grbac