Foto: Tyler Sturos/pixabay.com

Većina poremećaja i bolesti dolazi od toga da naš živčani sustav nije uravnotežen. Autonomni živčani sustav bavi se regulacijom svih automatskih tjelesnih funkcija (rad srca, cirkulacija, probava, žlijezde, organi i dr.) i dijeli se na simpatički i parasimpatički živčani sustav. Simpatički živčani sustav odgovoran je za aktivnost i ubrzavanja, dok je parasimpatički odgovoran za usporavanje i hlađenje organizma.
Iako su to automatske radnje u tijelu kojih uobičajeno nismo svjesni putem yoge možemo na njih svjesno utjecati a zbog prirode njihove suprotnosti potrebno ih je održavati u ravnoteži.

Jedna od jednostavnih i cjenjenih tradicionalnih tehnika disanja za uravnoteženje živčanog sustava je nadi-shodana pranayama (naizmjenično nosno disanje). Sam prijevod ove tehnike disanja je pročišćavanje energetskih kanala (nadija) i to dva koji su među najvažnijim (lijevi i desni).

ida_pingala01Kada stimuliramo dah kroz nosnice direktno utječemo na rad živčanog sustava i energetskih kanala (nadija) te oslobađamo put vitalnoj životnoj energiji (prani) da struji. Količina prane u nama je iznimno važna za zdravo funkcioniranje na svim razinama a osim prane naš živčani sustav se opskrbljuje svježim kisikom i krvi. Kada udišemo, energija zraka se apsorbira kroz nadije, a kada izdišemo nadiji se oslobađaju nečistoća (npr. kao krvotok koji se opskrbljuje kisikom prilikom udaha a izbacuje štetne tvari pri izdahu).

Lijeva nosnica i lijeva strana tijela povezane su sa parasimpatičkim živčanim sustavom i Ida nadijem (ženski princip) dok su desna nosnica i desna strana tijela povezane sa simpatičkim živčanim sustavom i Pingala nadijem (muški princip).

  • Ida nadi je pasivan mjesečev princip (ženski) koji nastoji sačuvati energiju, aktivan je noću, podupire san i predstavlja mentalno.
  • Pingala nadi je aktivan princip sunca (muški) koji troši energiju i predstavlja fizičku aktivnost, snagu volje, temperament i vitalnost.

Ako smo preaktivni ili prepasivni dolazi do neravnoteže živčanog sustava i stresa. Ako je Pingala preaktivna tijelo i um će biti uznemireni, a ako je Ida preaktivna um je sklon previše misliti i emotivno smo uznemireni.

Nadi-shodana pranayama

  • Pran-Nadi-Shodhana2Stavite desnu ruku u vishnu-mudru a lijevu u jnana-mudru (vishnu-mudrom se služimo za zatvaranje nosnica a jnana-mudrom zbog koncentracije i umirenja).
  • Zatvorite desnu nosnicu, udahnite polako kroz lijevu nosnicu do svog punog i potpunog udaha.
  • Zatvorite lijevu nosnicu i izdahnite kroz desnu do potpunog izdaha.
  • Zatim udahnite opet kroz desnu nosnicu, zatvorite obje nosnice, te izdahnite istim procesom kroz lijevu. To je jedan potpuni krug Nadi-shodana pranayame.

Održavajte svoj živčani sustav u ravnoteži i prakticirajte minimalno 5-10 minuta dnevno kako bi osjetili učinke ove jednostavne i učinkovite tehnike disanja. Ona će umiriti i rad srca, poboljšati pamćenje te mentalnu jasnoću.

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga
www.yogazagreb.com
Divya Yoga Centar & Škola, ZagrebPrethodna objavaSkida glavobolju, otečenost nogu i normalizira tlak za par minuta – Recept!
Slijedeća objavaUm pod kontrolom inteligencije
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas.Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga).Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli.Web:www.yogazagreb.comwww.vastuhealingarts.comhttp://dharmayogazagreb.weebly.com

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.