atma.hr – 52
Donosimo vam najbolje narodne recepte za prirodne eliksire za razne tegobe i bolesti. Potrebni su vam samo med, češnjak, orasi i ocat.

Med je najbolje sredstvo za uspavljivanje i učvršćuje san. Ako jedna žlica meda tijekom večeri nije dovoljna za čvrst san, narodna medicina preporučuje sljedeći recept: U manju čašu meda dodati tri žlice jabukovog octa. Pola sata nakon toga san će vam doći na oči. U slučaju teže nesanice potrebno je uzeti još dvije žličice ove smjese. Postupak ponoviti i u slučaju buđenja tijekom noći.

atma.hr – 52
Kod anemije je potrebno pripremiti smjesu od pola kilograma meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve se dobro izmješa i uzima svaka tri do četiri sata. Smjesa je dobra za oporavak anemičnih i iscrpljenih osoba.

Za liječenje hipertenzije i nedostatka željeza svakodnevno treba uzimati 100 grama oraha sa istom količinom meda, najmanje 45 dana.

Med i orasi su veoma djelotvorni. Žlica meda sa tri-četiri oraha ne samo da je izvanredna delikatesa, već i odlično prirodno sredstvo protiv glavobolje, nesanice, skleroze.

Zarastanje čira na želucu prolazi brzo i efikasno ako pola sata prije jela uzimate pet-šest žličica orahovog mlijeka, koje ćete pripremiti na sljedeći način: 20 grama samljevenih oraha preliti sa 100 grama tople prokuhane vode, dobro promućkati, procjediti i dodati dvije žlice meda.

Sljedeći recept obnavlja snagu organizma i veoma je dobar protiv astme i otežanog disanja: kilogram meda, sok od deset limunova i sok od deset glavica češnjaka dobro izmješati i ostaviti da odstoji tjedan dana u zatvorenoj tegli. Pije se jednom dnevno po četiri žličice i to puštajući da sok lagano curi kroz grlo. Treba ga piti redovito tijekom dva mjeseca da bi se postigao željeni učinak.

Protiv gripe, veoma je ovaj poznat narodni lijek od meda i češnjaka: očišćeni češnjak je potrebno izgnječiti (napraviti kašu) i pomiješati sa lipovim medom u odnosu 1:1. Uzimati po jednu žlicu ( koju ste u mlakoj vodi malo razblažili) prije spavanja.

dnevno.hr