Foto: pixabay.com

atma.hr – 52
Kurkumu u Indiji zovu i žuto zlato, to je jedan od najdragocjenijih i najljekovitijih začina na svijetu.

No, osim u kuhinji, Ayurveda Kurkumu preporučuje koristiti i u – kozmetici.

Piling od kurkume za lice je djelotvorniji, zdraviji i ljekovitiji od svih (puno skupljih) pilinga iz dućana.

Piling od Kurkume dubinski čisti kožu, uklanja mrtve stanice i druge nečistoće s površine kože, potiče limfu i površinsku cirkulaciju krvi, zbog svog protuupalnog djelovanja ublažava akne, pojačava sjaj i prirodni Ph kože.

Zašto kupovati pilinge prepune umjetnih dodataka, kad puno bolji i potpuno prirodni možete lako napraviti i sami?

atma.hr – 39

A njega kože nije samo u svrhu ljepote, ona ide puno, puno dublje, u sve pore našeg organizma. Jer, sve što stavimo na kožu, za 20 minuta već je u našem krvotoku.

Kroz kozmetiku možemo prevenirati, ali i potaknuti mnoge neravnoteže u tijelu. I zato, kao podršku zdravlju birajmo isključivo prirodnu kozmetiku.

Piling od kurkume za lice

  • 1/2 žličice kurkume
  • 2 žličice brašna (zobeno brašno, brašno od slanutka, ječmeno brašno)

Prah neposredno prije upotrebe umutimo s par kapi vode kako bi dobili smjesu koju potom nanesemo na lice. Umasiramo minutu do dvije po licu, vratu i dekolteu, te potom isperemo. Umjesto vode, možete koristiti i hidrolate te biljna mlijeka (bademovo, zobeno, lješnjakovo, kokosovo…)

atma.hr – 75
Imajte na umu žutu boju kurkume koja će dati lijepi ton licu, no nakon pilinga potrebno je dobro isprati lice kako ne bi ostale žute mrlje… Stoga, ovaj piling preporučujem raditi nakon umivanja, a prije tuširanja. Nakon što stavite piling, najbolje je stati pod tuš.

Osobe sa suhom kožom mogu u ovaj prah dodati i malo praha cvijeta bazge. Masnoj koži godit će i dodatak praha korijandera ili cvijeta lavande, te par kapi soka svježeg limuna (skuplja pore). Kod normalne kože dodajte i malo praha latica crvene ili roze ruže.

Predlažem, ukoliko Vam godi, napravite si unaprijed više praha, držite u kupaonici, te svako jutro 2-3 žličice praha, odnosno pilinga razrijedite u malo vode i umijte se u njemu.

Ukoliko želite masku, prahu dodajte pola žličice meda i umjesto vode, koristite mlijeko kako bi dobili pastu. Masku na licu ostavite 15 minuta, potom isperite.

Savršen mehanizam kože odbacuje milijune mrtvih stanica na sat, i zato je važno da na prirodan način podržimo taj prirodni proces. Ubtan, odnosno biljni pilinzi idealni su za to. Koži je potrebno oko mjesec dana da se u potpunosti regenerira, no prve rezultate ovog blagotvornog pilinga primjetit ćete odmah.

atma.hr – 39

Pilinzi, maske i ostali kozmetički preparati koje možete kupiti u trgovinama, često su preagresivni za kožu. Mrtve stanice kože uklanjaju prenaglo, i tako novonastale stanice ostavljaju nezaštićenima. To je još jedan razlog nastajanja kožnih problema…

Njegovati kožu ne znači samo težiti ljepoti. Njegovati kožu znači težiti zdravlju. Jer koža je naš najveći organ, i sve što nanesemo na kožu dugoročno utječe na naše zdravlje.

I zato, uvijek dajte prednost prirodnoj kozmetici, najbolja je ona koju izradite sami. I koju, ako vam nešto ostane, možete na koncu i pojesti. 🙂

Tanja Kraljić Strgačić, Ayurvedska terapeutkinja

27 OSHO: MOĆ LJUBAVI