Kako bismo napredovali na putu duhovnosti potrebno je razviti spoj poniznosti s odlučnošću. Kad nemamo poniznosti, razvijamo sklonost usredotočivanja na tuđe umjesto na vlastite pogreške. Kad nam drugi pokušaju ukazati na naše pogreške, odmah pomislimo da njihova opažanja proizlaze iz njihovih, a ne naših nesavršenstava. Zato zaključujemo da smo mi u redu – no nismo u redu jer nitko u materijalnom tijelu nije u redu. Da u potpunosti shvaćamo svoje pogreške, onda ne bismo ni bili u materijalnom svijetu.

Bog nam na razne načine neprestano pokazuje što nam je potrebno kako bismo probudili svoju transcendentalnu svjesnost. Poniznost je toliko važna da njena prisutnost ili odsutnost savršeno ukazuje na stupanj duhovnog napretka. Onaj tko se neprestano preispituje kako bi vidio što treba ukloniti brzo će napredovati. Uklanjanje je od suštinske važnosti jer smo mi već vječno povezani s Bogom. Čisti smo, no ta je čistoća prekrivena.

Naš duhovni život zapravo znači razotkrivanje. To je i jednostavno i teško. Kad se razotkriju naše pogreške, što činimo? Neki se ljudi naljute kad ih probudite iz sna. Kada dođu u dodir s Istinom žele da ih se pusti na miru. Propuštaju priliku jer ne žele prihvatiti da su zatočenici u svijetu iluzije. Što je netko luđi, to više sve druge, a ne sebe, gleda kao umobolne. Umobolna osoba može tumarati ulicama neprilično odjevena i jesti iz kanti za smeće, istodobno misleći kako su drugi smiješni. Može čak zamišljati daje sretna. Uostalom, može svugdje spavati, dok drugi moraju raditi, kupati se i preodijevati se. Mentalno oboljela osoba može misliti da je sve u redu s njom, čak i ako usred ljeta nosi pet kaputa. Umišljajući da joj drugi zavide, odbacuje ih kad je gledaju podozrivo i kažu joj da skine kapute. Mentalno uznemireni ljudi često ne mogu promijeniti svoju situaciju. Smatrajući sebe potpuno pametnima, odbijaju čuti druge.

Jedan od načina otkrivanja stupnja vlastite poniznosti leži u uočavanju u kojoj se mjeri držimo vjerovanja da postoje neprijatelji. Čak i ako netko djeluje kao naš neprijatelj, ne trebamo ga gledati kao neprijatelja. Ne imati neprijatelja ne znači da ne vidimo stvari kakve jesu ili da izbjegavamo ukazati na neprilično ponašanje. Bavimo se problemima iz ljubavi i s poniznošću, govoreći istinoljubivo. Istovremeno, trebamo se truditi ne vidjeti druge kao neprijatelje, slagali se oni s nama ili ne.
Početnici na putu osvještavanja svoje izvorne duhovne prirode odbijaju prihvatiti povratnu informaciju i katkad čak pokušavaju klevetati one koji im pokušavaju pomoći da uvide vlastitu patnju. Čak i ako smatramo da smo u pravu i da nas druga osoba samo pokušava poniziti, imamo još više razloga biti ponizni. Očitujući poniznost, pomažući onima koji kritiziraju u shvaćanju što je pravilno, dopuštamo da prevlada naša duhovna strana.

Osoba velike snage ne pada pod utjecaj raširene sentimentalnosti, hirova, prijatelja ili neprijatelja. Naprotiv, uvijek osjeća blaženstvo. Kad osvjesti činjenicu da se Bog nalazi posvuda pa i u njegovu srcu, prirodno će se zapitati zašto Mu se još nije vratio. Duboko svjesni da nas Bog stalno zove, želimo znati što sprječava naš napredak. Moramo postati ponizni i očajnički nastojati otkriti što ometa naš povratak kući. Trebamo žarko željeti otkriti sve svoje slabosti, sa spoznajom da su te mane odgovorne za naš položaj u ovome materijalnom svijetu.

Pripremio: Dario Duišin Džunić

Bhakti Tirtha Swami
korišteni dijelovi iz knjige “Predaja – Ključ vječnog života”
Naručite knjigu

PREDAJA: Ključ vječnog života

PRED-wMolim vas, posvetite ovaj život Gospodinu. Ne želim da više morate prolaziti proces saṁsāre, uzastopna rađanja i umiranja. Uključivanje u proces bhakti svim srcem nije preteška žrtva za dostizanje vječnog postojanja. Da bismo se oslobodili neprijatelja jednom zauvijek, da bismo se trajno oslobodili neprekidnih negativnih bombardiranja s kojima smo prisiljeni suočavati se svaki pojedini dan – nijedna cijena koju moramo platiti za to nije prevelika.

Čak i ako svaki dan moramo živjeti u tjeskobi i frustraciji, neshvaćeni, vrijedi zbog onog što ćemo na kraju dostići. Ako cilj nije divan, onda, naravno, nije poželjno platiti veliku cijenu. Ako cilj nije trajan i ako na kraju moramo odustati od njega da bismo ponovno upali u brojne poteškoće od kojih smo pobjegli, onda to i nije nešto privlačno. No ako je krajnji rezultat uništenje sve patnje – smrti, bolesti, starosti i neprestanog življenja u sredini u kojoj se moramo boriti da bismo preživjeli – onda vrijedi. Ostavimo iza sebe sva ta neugodna iskustva posvećujući ovaj jedan život Bogu bezuvjetno. Kad si dopustimo ponovno se zaljubiti u Gospodina, to iskustvo voljenja i uzvraćene ljubavi povećava se velikom brzinom. Ponovno se zaljubljujući u Kṛṣṇu, postupno postajemo kandidati dostojni ulaska u carstvo čiste ljubavi.

174 stranice, rječnik, meki uvez, cijena 65 kn

Knjigu možete naručiti ovdje – http://duhovniratnik.com/predaja/

Prethodna objavaUvid u osobnu povijest
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 06.01.2016.
Bhakti Tirtha Swami
Bhakti Tirtha Swami (1950 – 2005), duhovni učitelj, diplomirani student psihologije i politike na Princetonu, autor serijala knjiga Duhovni Ratnik, Prosjak, Vodič za doba više svjesnosti, Osvrti na vedska učenja, stručnjak za međunarodne odnose i rješavanje sukoba, duhovni savjetnik mnogih visokih članova Ujedinjenih naroda i svjetskih vođa. Bio je predsjednik studentskog odbora na Princetone Sveučilištu te predsjednik Koalicije trećeg svijeta. U zapadnoj Africi je okrunjen kao tradicionalan vladar, a u SAD-u je bio osnivač i ravnatelj Instituta za primijenjenu duhovnu tehnologiju. Bio je član je Instituta za noetičke znanosti, Centra za informacije obrane, Saveza Ujedinjenih naroda za Ameriku, Zaklade Nacionalnog mirovnog instituta, Društva za budućnost svijeta te Globalnog foruma duhovnih i parlamentarnih vođa.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.