Foto: pixabay.com

Popijte ovaj čaj sat vremena prije spavanja. Spavat ćete kao beba 🙂

atma.hr – 78
Naše zdravlje i raspoloženje uvelike ovisi o dobrom spavanju. Kvalitetan san pomaže u boljem mentalnom i fizičkom zdravlju, podiže kvalitetu i sigurnost života.

Spavanje je esencijalno za mozak jer on za to vrijeme procesuira svakodnevne aktivnosti i održava fizičko zdravlje. Spavanje povoljno utječe na koncentraciju, bistrinu i mladolikost.

S druge strane premalo sna može narušiti zdravlje, a može biti uzrokovano lošim navikama, nedostatkom minerala i životnim stilom. Manjak sna vodi manjku energije, depresiji, slabosti, bolesti i povećanom riziku od hipertenzije.

Novija istraživanja ukazala su na zabrinjavajuće brojke. Naime samo u Americi 50-70 milijuna ljudi pati od poremećaja spavanja i premalo sna. To objašnjava zašto se mnogi muče s manjkom enerije i nervozom. Takva se stanje lako može preslikati i na naše prostore.

Ako se borite s ovakvim problemima postoji prirodno rješenje koje vam može pomoći da se konačno odmorite.

Banane ste vjerojatno jeli mnogo puta, no jeste li ikada probali čaj od cijele banane?

atma.hr – 39

Kada se kombinira sa drugim sastojkom koji pomaže u uspavljivanju to je čini samo djelotvornijom.

Banana je bogat izvor kalija i magnezija, minerala koji poboljšavaju kvalitetu sna. Kalij opušta mišiće i priprema tijelo na spavanje.

Jedna velika banana sadrži 487 mg kalija. Magnezij također opušta mišiće, zbog čega je hrana bogata magenzijem populara za smirivanje. Jedna velika banana sadrži 37 mg magnezija.

Ovi minerali pomažu u oslobađanju negativnog utjecaja kortizola na vene i mišiće. Banane također sadrže aminokisleinu triptofan koji pomaže u podizanju razina serotonina koji reguliraju san.

Ovo voće je i izvor melatonina koji se značajno podiže u krvi 2 sata nakon konzumacije, a s njegovim povećavanjem počinjete se osjećati opijenima u upadate u san.

Drugi sastojak ovog napitka, cimet, sadrži čudesna esencijalna ulja, poput eugenola, koji je iz klase kemikalija pfenolpropanoida koji cimetu daje sladak i aromatičan miris, a uz to sadrži vitamin A, pantotetnsku kiselnu, nijacin i pirodiksin.

Cimet ima bezbroj koristi za zdravlje, pomaže probavu i cirkulaciju.

atma.hr – 78
Čaj za uspavljivanje od banane i cimeta

Sastojci:

  • 1 neoguljena organska banana
  • Prstohvat cejlonskog cimeta
  • Šalica vode

Priprema:

Zakuhajte vodu. Odrežite krajeve neoguljene banane i dodajte bananu u kipuću vodu. Kuhajte deset minuta i zatim procijedite u šalicu te dodajte prstohvat cimeta.

Kuhanu bananu s korom slobodno pojedite. Popijte ovaj čaj sat vremena prije spavanja.

Spavat ćete kao beba 🙂

Ivana Sabljić za atma.hr

53 SUPERHRANA

SUPERHRANA

superhrana 1

Kreativne ideje za uvođenje supernamirnica u svakodnevnu prehranu

Kuharica, ali i knjiga koja nas upoznaje s biljnim supernamirnicama koje bismo uvijek trebali imati kod kuće kako bismo održavali stalnu razinu optimalnog zdravlja.

Autorica nam donosi slasne i originalne, ali jednostavne recepte koje je lako uklopiti u dnevnu rutinu i obiteljski jelovnik. Od doručka do večere, od energetskih napitaka do brzih slastica za podizanje energije i snage, ova knjiga je vodič za cjelovitu gurmansku prehranu, uz koju ćete "pucati od zdravlja".