Designed by Freepik

Vitamin B9, poznatiji kao folna kiselina je odgovoran za dobro stanje organizma pa je od izuzetne važnosti da ga unosite redovno.

atma.hr – 78
Manjak folne kiseline izaziva brojne tegobe, ali se one rijetko povezuju s nedostatkom ovog vitamina. Osim više biokemijskih procesa u tijelu, ona pomaže i u “popravku” DNK i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Manjak ove hranljive tvari odgovoran je za čitav niz zdravstvenih problema, a nerijetko i liječnici smetnu s uma da bi upravo u njenom nedostatku mogao biti uzrok brojnih simptoma.

Nedostatak folne kiseline se najbolje nadoknađuje uzimanjem suplemenata, ali se može naći i u velikom broju namirnica. Da biste održali optimalnu razinu ovog vitamina potrebno je da u prehranu uvrstite namirnice poput tamnog zelenog lisnatog povrća, graha, soje, pivskog kvasca, cijelog zrna žitarice, pšeničnih klica, mlijeka.

Ovo je popis najčešćih simptoma koji pokazuju da je tijelu potrebno više folne kiseline.

Umor i bljedilo

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, odgovoran je za transport kisika iz pluća u sva tkiva tijela. Kada tijelo nema vitamina B9, nema ni dovoljno crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina.

To može dovesti do osjećaja slabosti mišića, umora, ukočenosti u rukama i stopalima i blijede kože.

atma.hr – 39

Bolovi u tijelu

U teškim slučajevima anemije uzrokovane nedostatkom folne kiseline, mozak dobiva manje kisika nego što bi trebalo. Kao odgovor, arterije mozga počinju “bubriti” i uzrokuju glavobolju.

Međutim, mozak nije jedini organ koji ne može bez kisika, tako da se bol javlja i u drugim dijelovima tijela, posebno u grudima i nogama.

Kognitivni problemi

Folna kiselina je izuzetno važna za centralni živčani sistem. Kada je tijelo nema dovoljno, može se javiti depresivno raspoloženje, problem s koncentracijom, zaboravnost i razdražljivost.

Ukoliko je nedostatak folne kiseline kroničan i ne liječi se, smatra se da povećava rizik da se oboli od demencije ili Alzheimerove bolesti.

Vrtoglavica

Nesvjestica i vrtoglavice su također česta posljedica manjka folne kiseline.

Uz ove simptome, također se može osjetiti i povećana brzina otkucaja srca i čest osjećaj nedostatka daha.

Oslabljen osjećaj okusa

Prema nekim studijama, osim poremećaja usne šupljine, nedostatak folne kiseline može dovesti do poremećaja čula ukusa.

atma.hr – 78
Rane u ustima i oticanje jezika

Ovi simptomi obično se pojavljuju kada je nedostatak folne kiseline zaista veliki. Jezik izgleda natečeno, crveno ili sjajno, obično oko vrha i rubova na početku.

Zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca, također se može osjetiti i bol pri gutanju ili je jezik bolan.

Probavni problemi

Mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu i dijareja poslije jela mogu biti prvi znakovi da je tijelu potrebna folna kiseline.

stil.kurir

62 MEDICINSKI MEDIJ: HRANA KOJA MIJENJA ŽIVOT

medicinski medij hrana koja mijenja zivot