Foto: pixabay.com

Svako živo biće u ovom materijalnom svijetu prolazi kroz sljedećih šest tjelesnih promjena: rođenje, rast, održavanje, stvaranje potomaka, starenje i raspadanje. Ove promjene događaju se svim materijalnim tijelima, bilo da pripadaju biljnoj, životinjskoj ili ljudskoj vrsti. Kada se dijete rodi, ono vremenom izraste u mladića, stvara potomke te postupno stari, obolijevajući od raznih bolesti da bi potom napustilo tijelo.

Mi ne možemo zaustaviti ovaj slijed uz pomoć materijalne znanosti. Ponekad ljudi budalasto misle kako će uz pomoć znanstvenog napretka čovjek postati besmrtan. Mi ne možemo zaustaviti čak ni ovih šest prirodnih promjena u tijelu, a što tek reći o samoj smrti?

Darvinova teorija o evoluciji nepotpuno je shvaćanje stvarne spiritualne evolucije koja se događa putovanjem duše iz jednog tijela u drugo tijelo. Izvorno, sva živa bića duhovne su duše, ali kad požele uživati u materijalnom svijetu, padaju iz duhovne okoline. Živo biće u materijalnom svijetu prvo prihvaća tijelo u ljudskom obliku, ali postupno, zbog svojih degradiranih djelatnosti i vezanosti za proizvode prirode, pada u sve niže oblike života: u životinjske, biljne i vodene. Uz pomoć postupnog procesa evolucije kroz 8.400.000 vrsti života (tijela), živo biće ponovno dostiže ljudsko tijelo u kojem mu se pruža prilika da izađe iz ovog procesa transmigracije. Ako duša ponovno propusti svoju priliku u ljudskom obliku (priliku da shvati svoj duhovni položaj), iznova se vraća krugu ponavljajućeg rađanja i umiranja u različitim vrstama tijela. Ovo je potpuno i savršeno znanje o evoluciji (SB, 4.22.4).

Bhagavad_Gita_a_19th_century_manuscriptVrste tijela u materijalnom svijetu (Padma purana):

  • 900.000 vodenih vrsta života
  • 2.000.000 vrsti biljaka i drveća
  • 1.100.000 vrsti insekata
  • 1.000.000 vrsti ptica
  • 3.000.000 vrsti zvijeri
  • 400.000 ljudskih vrsti

Možemo primijetiti kako se značenje riječi “vrsta” suvremenih biologa razlikuje od smisla ove riječi kojeg navode Vede. Značenje riječi “vrsta” od strane biologa odnosi se na grube fizičke pojave ili grube morfološke oblike materijalnih tijela. Vedsko značenje temelji se na stupnju svijesti živog bića. Na primjer, biolozi kažu da sve ljudske vrste pripadaju jednoj vrsti, dok vedska literatura navodi 400.000 ljudskih vrsta. Drugim riječima, podrobnije pojašnjeno, postoji 400.000 vrsta ljudskih bića razvrstanih prema različitim stupnjevima svijesti. U nižim stupnjevima svijesti živo biće, iako je smješteno u ljudskom tijelu, ponaša se poput životinje. U višim stupnjevima njegova svijest biva više razvijena i on postaje svjestan samosebičnih interesa svoje obitelji. U još višem stupnju svijesti, on je svjestan šireg okružja u kojem živi te države ili nacije. Potom postaje altruist ili filantrop. I kad se, konačno, nakon mnogo života evoluiranja, duša počne raspitivati o Bogu, tada počinje razvijati različite koncepcije o Njemu, sve dok ga na kraju ne shvati kao Svevišnju Božansku Osobu.

Kako bismo zaustavili ponovno rađanje i umiranje u različitim oblicima života, moramo transcendirati prekrivače sačinjene od materijalne prirode i doći na razinu čiste svijesti. No, ako ne savladamo transcendentalno znanje o Bogu, tada ćemo u trenutku smrti biti preneseni u novo materijalno tijelo, bolje ili lošije od ovog sadašnjeg, u skladu s našom karmom.

Nikola i Krunoslav Đurđević, jyotish-vedska-astrologija.com

Prethodna objavaZapočnite dan zelenim napitkom za detoksikaciju
Slijedeća objavaThich Nhat Hanh – Djevojčica, pirat i ja
Avatar photo
Vedski astrolog i numerolog. Autor brojnih članaka i eseja na temu samorazvoja, karme, reinkarnacije, numerologije i astrologije, a do sada je napisao šest knjiga iz spomenutih područja. Bio je urednik nekoliko časopisa kao što su “Karma”, “Ezoterikus” i “Liječenje biljem”. Profesionalno se bavi numerologijom od 1999. godine, a od 2011. i Jyotishem (vedska ili indijska astrologija). U 2016. godini u “Pacific Institute of Vedic Science” (Cardiff by the Sea, SAD), uspješno je završio Jyotish školu “The Essentials of Maharishi Jaimini’s Upadesha Sutras” i “Advanced Jaimini Jyotisha”, a u 2019. godini i “Predicting Major Life Events”. Održava savjetovanja i tečajeve Jyotisha i numerologije. Oženjen je. Živi i radi u Zagrebu.