Designed by Freepik

atma.hr – 52
Dobro nam je svima poznato da je stres taj koji razara naše tijelo na svim razinama. Šteti nam mentalno i fizički. I zapravo svaka tehnika samopomoći temelji se smanjenju razine stresa u svakodnevnom životu. Da bismo uspjeli u rješavanju bilo kojeg problema, bilo zdravstvenog, mentalnog, duhovnog, materijalnog naš zadatak je smanjiti stres, tj. kortizol.


Widget not in any sidebars

Koja je funkcija kortizola?

Kroničan stres i svakodnevna napetost rezultiraju povećanjem kortizola. Kortizol prozvodi nadbubrežna žlijezda i on je od velike koristi i pomoći kada se nađemo u opasnim situacijama jer priprema naše tijelo za borbu ili bijeg. Kada opasnost prođe razina kortizola se smanjuje i vraća se na normalne vrijednosti. Ali u današnjem načinu i tempu života kada je stres, što fizički, što psihički, prisutan u gotovo svakoj minuti našeg života razina kortizola se ne vraća na normalne vrijednosti nego ostaje visoka.

Visoka razina kortizola uništava polako naše tijelo, razara organizam jer naš tjelesni sustav ne može i ne smije biti stalno u stanju pripravnosti na opasnost. Naši unutarnji organi ne rade na način na koji bi trebali, kapacitet rada je smanjen jer kortizol drži tijelo na oprezu i ne možemo se opustiti.

Kako smanjiti stres?

Najučinkovitija metoda s kojom sam se ja susrela je svakako tapkanje – EFT. Tapkajući na energetske meridijane uz istovremeno izgovaranje afirmacija uspješno smanjuje razinu kortizola i to za manje od 20 minuta.  U jednom istraživanju Odsjeka za psihologiju i sociologiju Sveučilišta Texas psiholog Jack Rowe, dr.sci., testirao je razinu stresa kod ljudi prije i nakon EFT-ja. Mjerio je razinu stresa kod ispitanika mjesec dana prije radionice, na početku radionice, po završetku radionice, mjesec dana poslije završetka radionice i šest mjeseci kasnije. Otkrtiveno je da se između početka i završetka radionicerazina stresa (količina kortizola u krvi) značajni smanjila. No mjerenje je ponovljeno i šest mjeseci nakon radionice i razina stresa kod ispitanika je bila i dalje niža od onih vrijednosti zabilježenih prije početka radionice. Rezultati istraživanja su bili toliko uvjerljivi da je vjerojatnosst da je to bilo slučajno manja od 1:1000.

Gotovo svi moji klijenti poslije tapkanja govore da su mirniji, upravo to je osjećaj kojim znamo da je  količina stresa smanjena, reakcija promijenjena, a količina kortizola vraćena na niže vrijednosti.

Također smanjuje se i ubrzan rad srca, želja za supstancama o kojima smo ovisni (slatkiši, cigarete, alkohol), normalizira se krvni tlak i podiže nivo energije. Jer kao što smo rekli kortizol je razarač organizma, a samim time i kradljivac energije.

Više o tapkanju kao metodi pročitajte na linku.

Danijela Medaković
EFT praktičar & Life coach
095 7421 162
[email protected]
www.tapkanje.eu
www.danijelamedakovic.com

atma.hr – 39

Prethodna objavaJeste li nezadovoljni svojim izgledom?
Slijedeća objavaReinkarnacija i duhovno rođenje
Danijela Medaković
Danijela Medaković, certifirani Life coach, EFT Praktičarka (obrazuje se po AAMET-ovim standardima pod mentorstvom Pike Rajnar), NLP Master i energetski psiholog u edukaciji. Kroz godine samorazvoja i rada na sebi kroz razne metode i tehnike otkrila sam i EFT koji mi je u potpunosti promijenio život i okrenuo ga naglavačke, naravno u pozitivnom smjeru. Od tada svo moje profesionalno usavršavanje i vještine i znanja kreću u smjeru EFT-ja i popularizacije ove jednostavne i učinkovite tehnika na našim prostorima. Kreirala sam tako i osnovnu radionicu tapkanja "Tapkanje za sve" koju održavam po cijeloj Hrvatskoj, kao i tematske radionice i programe "Tapkanjem do idealne težine" "Tapkanjem do financijske slobode" " Tapkanjem do ispunjujućih odnosa" i "Odtapkajte anksioznost" i više manjih tematskih radionica. Na web stranici www.tapkanje.eu pišem blog i vodim Facebook stranicu Tapkanje-EFT, pišem kolumne za respektabilne alternativne portale među kojima je prva Atma koja je zaslužna i za to što moji tekstovi, moja ideja i moja misija dolaze do vrlo širokog broja ljudi.