Ono što vidimo kao vanjsko gibanje Sunca prema zenitu, zapravo je njegovo obogaćivanje, dok ne dobije onu predivnu boju koja je vidljiva pri zalazu Sunca. Taj proces se uspoređuje sa zrelošću osobnosti. Mnogi pokušavaju odustati od ovog puta obogaćivanja i prečacem doći do zrelosti, bez neprestanog taljenja samoga sebe kroz životne izazove. Ovaj proces može postati pozitivan jedino ako ga se prihvatiti u cijelosti, bez ubrzavanja.

atma.hr – 78
Crno Sunce označava najosnovnije nesvjesno dok za alkemičara ono predstavlja neobrađenu sirovinu. Crno sunce u alkemiji je kamen mudraca, koji omogućava pristup besmrtnosti. Prevedeno jezikom suvremenosti to je ostvarenje potpune svjesnosti.

Kamen mudraca ili crno sunce je ono neotkriveno u nama što tek kroz život moramo osvijestiti. Crno sunce je također i simbol NIGREDO u alkemiji, koje zovemo sol, a njime vlada planet učitelj Saturn. Kada Crno Sunce ili Saturn djeluje u nama, tu fazu u alkemiji zovemo Magnum Opus gdje se sve nečistoće u tijelu čiste i onda vraćaju se u Prima Materiu na ponovno rastvaranje i čišćenje Velikoj Majci.

Ostale faze u alkemiji vas ne moraju zanimati jer mogu stvoriti veliku zbunjenost, ali pokušati ćemo to objasniti na drugi način. U mitovima skriveno Sunce daje hranu vidljivom suncu. Crno Sunce je povezano s okultnim ili znanjima. No, takva simbolička slika Sunca je nepoznata ali vidljiva je u svakom životu, to su svi oni problemi koji dolaze, a koji u biti služe našem dubljem shvaćanju sebe.

Sunce bi u Freudovoj psihologiji mogli povezati s njegovim Superegom koji u nama cenzurira mnoge podatke koje potiskujemo, a zauzvrat, jer se potiskujemo na razne načine, namećemo drugima moć. Sirovi aspekti crnog Sunca su moć i dominacija, ali i procesi ulaska u nesvjesno, u podzemni svijet promjena gdje se susrećemo s mnogim životnim taljenjima sebe samog.

atma.hr – 39

Kroz taj proces učimo vidjeti Merkura kao tajnu vatru intelekta koja u nama stvara razlučivanje, Marsa koji nosi hrabrost, transformira Sunce čineći ga veličanstvenim kojeg na završetku procesa vidimo gotovo svakodnevno u zalasku Sunca. Zato postoji ceremonija ispijanja čaja u kojem se promatra zalaz Sunca ili završetak susreta sa svim planetama, donoseći nam na kraju vijest o ponovnom rađanju svijesti koja još jednom mora ući u noć ili podzemni svijet.

Sunce ustvari predstavlja našu svijest, dok crno Sunce predstavlja ono što nas muči kako bi progledali. Gibanje Sunca ustvari predstavlja mikrokozmički proces naše svijesti koja je na početku naivna, jednostrana i ohola, a raznim zaljubljivanjima, razočarenjima, robovanjima novcu, svijest se polako, ali sigurno kroz taj proces uzdiže do spoznaje.

Taj proces većina ne vidi kao nešto poželjno, ali uz Saturnove metode u kojima nas on pritišće i oduzima ono projicirano, mi se malo pomalo mijenjamo odnosno Sunce ili svijest se oplemenjuje. Početno jako Sunce nas može opeći, ali sa zalaskom ono ulazi u podzemni svijet i naša svijest se kroz taj svijet transformira raznim životnim iskušenjima.

Spomenuta ceremonija ispijanja čaja jest promatranje Sunca koje zalazi jer ono predstavlja zrelost koja se očituje u koloritu boja koja se ne može vidjeti na dnevnom svijetlu.

Dovršenje “velikog djela” ili osvještavanje samoga sebe, izražava se znakom Sunca u horoskopu. Ovaj znak se razlikuje od Sunčeva kruga kao sastavnog dijela drugih planetarnih znakova jer ima središnju točku. Dakle, ono što na svim drugim stupnjevima postoji samo načelno i potencijalno, ovdje postaje očitim.

atma.hr – 78
U dovršenom obliku, ovaj simbol je mandala ili cjelina, sveukupnost ili simbol Jastva ili Boga. Preobraženo Sunce u alkemiji u nesvjesnom označava preobraženu našu svijest obogaćenu iskustvima koja su nas učinila slobodnim od ovozemaljskih robovanja.

Ono što vidimo kao vanjsko gibanje Sunca prema zenitu, zapravo je njegovo obogaćivanje, dok ne dobije onu predivnu boju koja je vidljiva pri zalazu Sunca. Taj proces se uspoređuje sa zrelošću osobnosti.

Mnogi pokušavaju odustati od ovog puta obogaćivanja i prečacem doći do zrelosti, ali bez neprestanog taljenja samoga sebe kroz životne izazove, ovaj proces može postati pozitivan jedino ako ga se prihvatiti u cijelosti, bez ubrzavanja. U jyotishu ovo Sunce sazrijeva u sazviježđu Uttara Ashadhi koja se nalazi na prijelazu Strijelca i Jarca, točnije Jupitera i Saturna, dva najveća učitelja gdje spomenuto Sunce dobiva svoju zrelost.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/

86 NIKOLA ŽUVELA

Knjige autora: Nikola Žuvela


nikola zuvela jyotish i djelovanje shanija

nikola zuvela o ljubavi

nikola zuvela muskarac i zena u procjepu

nikola zuvela katalog samozavaravanja


Prethodna objavaKako i za što koristiti vodu, šećer i ulje osunčane u bocama različitih boja? (RECEPT)
Slijedeća objavaHerman Hesse: “Naš cilj nije da se stopimo jedno s drugim, već da saznamo jedno od drugoga!”
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.