Promjene trebaš učiniti upravo ti, jer boljka svih boljki leži u otuđenju od samoga sebe. Budi siguran u sebe, prati svoje osjećaje, slušaj svoje tijelo i nevidljive stege koje te vežu i slabe nestat će kao što su i nastale.

atma.hr – 78
Kad ti jaka gripa začepi osjetila, a ti i dalje jedeš, bez obzira što ne osjećaš ni ukus ni miris hrane… isto tako možeš živjeti ne osjećajući ni ukus ni miris života. I vosak nametnutih normi može ti lako začepiti osjetila. A kad se osjetila začepe, ti se ubrzo navikneš živjeti bez njih i zaboraviš da život može imati i ukus i miris.

PROMJENA

Nastavljaš gutati redom sve što je servirano. Trpaš u sebe sve odjednom, jer ne osjećaš što je svježe, a što trulo, što ti prija, a što ne.

I ja sam se dugo osjećao bespomoćno. Mislio sam da ne mogu učiniti ni jednu stvarnu promjenu na svom putu i uopće u svijetu. Primao sam što mi je servirano, radio po uputstvima. Okolina me je učila da budem pijun u igri zvanoj život, da je na meni da pokorno stojim na označenom polju i čekam komandu na koje polje se pomjeriti.

Vezivao sam se za stvari i ljude za koje sam mislio da vuku te poteze i čine promjene. Često sam bio nervozan, ljut na sebe i na sve oko sebe jer nisam znao kako utjecati na svoj život. Ali uvijek sam osjećao da može drugačije. I kad sam napravio svoj prvi potez ne čekajući instrukcije okoline, sve se počelo mijenjati. Taj moj prvi potez bila je odluka da se počnem liječiti sam.

Svi mi tražimo oslonac u životu. Kad osjetimo i shvatimo da se naš život gradi i potječe iz nas samih, onda taj oslonac dobija na čvrstini. Mi spontano počinjemo jačati taj temelj, razvijati duhovnost, održavati svoje tijelo i idemo ka zdravlju i sreći. I ako odlučno krenemo na takav put, uz nas će biti ljubav.

atma.hr – 39

Ako si nekad osjetio potrebu da učiniš nešto drugačije od onoga što ti razum i logika nalažu, ali si vremenom tu potrebu zatrpao u sebi i prihvatio svoje stanje i postojeće navike kao nepromjenjive, znaj da se uvijek sve može mijenjati. I ti si zato sada tu, baš na ovom mjestu, da izoštriš svoja osjetila.

Promjene trebaš učiniti upravo ti, jer boljka svih boljki leži u otuđenju od samoga sebe. Budi siguran u sebe, prati svoje osjećaje, slušaj svoje tijelo i nevidljive stege koje te vežu i slabe nestat će kao što su i nastale.

ZDRAVLJE OMOT PREDNJA

Koža najbolje diše kad smo bez odjeće.

Izlažući se hladnoći, hladnom zraku, vodi, snijegu, naše tijelo reagira tako što se prilagođava promjenama. Hladno ubrzava metabolizam.

Autor knjige: Peđa Vujović, fototerapeut

63 PLACEBO

banner placebo