Food photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Nije teško hraniti se u skladu s bioritmom, a rezultat je taj da ćete se neusporedivo bolje osjećati i za kratko vrijeme primijetiti kako vam se težina smanjuje sama od sebe!

atma.hr – 52
Većina dijeta se bavi time što i koliko treba jesti da biste smršavili, a pritom zanemaruju u koje vrijeme treba uzimati hranu. Međutim, pristalice prehrane prema bioritmu postupaju drugačije: jedu sve, ali u strogo ograničenom vremenu, piše uspesnazena.com.

Biološki ritmovi su ciklične promjene u radu organizma. Svaki organ i sistem organa ima periode uspona i padova aktivnosti. Dakle, ako isplanirate prehranu u skladu s njima, hranu ćete probavljati deset puta bolje, a vaš metabolizam će se ubrzati.

Za kratko vrijeme ćete primijetiti kako vam se težina smanjuje sama od sebe.

Kada je najbolje jesti

Na temelju proučavanja vremena u kojem su organi aktivni, nutricionisti su napravili opći plan prehrane.

atma.hr – 52
Od 6 do 10

Od 6 do 10 ujutro crijeva i želudac su maksimalno aktivni. Upravo u to vrijeme najbolje je doručkovati i uzeti jaču hranu. Dok pripremate obrok, popijte čašu vode sa žličicom limunovog soka i istom količinom meda. Tako pomažete gušterači i jetri da se aktiviraju.

Za doručak birajte hranu bogatu vlaknima, ugljikohidratima i bjelančevinama: sir, maslac, integralni kruh, kaše od žitarica s medom i voćem.

Tada se hrana u potpunosti apsorbira i pretvara u energiju.

Od 9 do 11 i od 11 do 13

Od 9 do 11 i od 11 do 13, slezena i srce naporno rade. To je vrijeme za mentalne napore i laganu užinu.

Čaj sa šakom suhog voća, jogurt s voćem ili banana bit će vam sasvim dovoljan.

Od 13 do 15

Od 13 do 15, crijeva i želudac ponovo se uključuju u rad. Pritom u organizmu tada ima mnogo amilaze i proteaze – enzima koji razlažu šećer i škrob.

To je vrijeme aktivnog upijanja! Da biste zadržali radnu sposobnost na istoj razini, potaknite organizam obrokom (150 g) koji sadrži bjelančevine i vlakna.

atma.hr – 52
Od 16 do 17

Od 16 do 17 se aktivira sistem za izlučivanje: mjehur, znojne žlijezde. Sagorijevanje masti se povećava. Provedite ovaj sat bez hrane. To je idealno vrijeme za sport.

Ne zaboravite nadoknaditi gubitak tekućine i popijte najmanje dvije čaše vode!

Od 17 do 19

Između 17 do 19 vrijeme je za laganu večeru, da utolite glad i opustite se. Za ovaj obrok su najpogodniji pečeno povrće, mladi sir i nezaslađeno voće.

Imajte na umu da večernji obrok treba biti upola manji od ručka.

Poslije 19 sati

Nešto poslije 19 sati, organi za probavu usporavaju rad. U to vrijeme se enzimi za skoro uopće ne luče.

I zato, da u vrijeme kad pođete u krevet ne biste osjetili glad, popijte čašu kefira. Nakon toga, u organizam ne bi trebalo unositi ništa osim biljnog čaja.

Od 20 do 21

Od 20 do 21 počinje se lučiti melatonin – hormon koji organizam priprema za spavanje.

Doprinesite tome: čaj bez kofeina od kamilice, matičnjaka ili majčine dušice smirit će vam živčani sistem i pripremiti organizam za odmor.

banner za knjige AYURVEDA

Od 22 do 24

Od 22 do 24 povećava se koncentracija melatonina i hormona rasta, koji je zadužen za rast kod djece i za metabolizam kod odraslih.

Ovo je faza aktivnog obnavljanja i sagorijevanja masti. Ukoliko u to vrijeme spavate i niste se prejeli navečer, za noć možete izgubiti i do 900 kcal!

Nije teško hraniti se u skladu s bioritmom, a rezultat se ne ogleda samo u broju izgubljenih kilograma. Neusporedivo ćete se bolje osjećati!

uspesnazena.com