Često se događa da ljudi razmišljaju o vlastitoj prehrani samo kada nastoje smršaviti. Međutim, konzumiranje određenih namirnica ne samo da potencijalno može produljiti životni vijek, nego može i poboljšati kvalitetu života. Kada stignemo u određene godine, svatko želi usporiti proces starenja. Jedan od najjednostavnijih načina održavanja mladosti našeg tijela jest izbjegavanje nezdrave hrane.

Međutim, postoji druga strana u toj računici: određene namirnice imaju nevjerojatna svojstva kojima se usporava proces starenja. Ako ih uključimo u prehranu, ove namirnice mogu u velikoj mjeri usporiti naš biološki sat.




“Prečesto se događa da ljudi razmišljaju o vlastitoj prehrani samo kada nastoje smršaviti. Međutim, konzumiranje određenih namirnica ne samo da potencijalno može produljiti životni vijek, nego može i poboljšati kvalitetu života” izjavio je dr. Charles Platkin, profesor nutricionizma i ugledni predavač na CUNY School of Public Health, Hunter College, piše Glasnik o zdravlju.

U nastavku donosimo popis namirnica dr. Platkina koje bi trebao jesti svatko iznad 40 godina:

Bademi

Svi su orašasti plodovi dobri za Vaše zdravlje, ali bademi su posebno zdravi. Štoviše, analizom sedam kliničkih studija otkriveno je da konzumiranje oko 30 g badema dnevno, što je dio zdravog životnog stila, snižava LDL kolesterol, te se time smanuje rizik od bolesti srca. Međutim, orašasti plodovi debljaju, stoga ih nemojte jesti u neograničenim količinama – dovoljno ih je desetak.

Trešnje

Trešnje ne sadrže puno kalorija, a bogate su antioksidansima. Stoga sprečavaju bolesti srca i rak. Odličan su zalogaj prije spavanja zato što uz visoke razine zdravih vlakana i kalija sadrže i melatonin, prirodno sredstvo protiv nesanice. Sastojci trešnje bore se protiv upala, a posebno su učinkoviti u ublažavanju gihta.

Zobena kaša

Dokazano je da zobena kaša snižava kolesterol, a zbog veće količine proteina i vlakana od ostalih uobičajenih namirnica koje jedemo za doručak, smanjuje apetit tijekom cijelog dana. Konzumiranje zobene kase za dorucak takodjer dovodi u normalu i stabilizira razinu šećera u krvi. Nisu sve zobene kaše pripravljene na isti način: više hranjivih tvari možete dobiti iz kaša spravljenih po staroj recepturi nego od instant varijanti. U kašu umiješajte svježe ili smrznute borovnice kako biste dobili dodatne antioksidanse.




Brokula

Malo je vrsta povrća koje ima toliko svojstava kojima se usporava proces starenja kao brokula. Brokula ima malo kalorija (jedna šalica ima samo 44 kalorije), a bogata je vitaminima A, C i K (pomaže u održavanju čvrstoće kostiju). Također je odličan izvor željeza i folne kiseline.

Brokula je puna fitokemikalija koje pomažu u sprečavanju razvoja stanica raka. Usporedbom jednake količine brokule i mlijeka, ispada da ove dvije namirnice imaju istu količinu kalcija. Ova vrsta povrća sadrži lutein i zeaksantin koji oči održavaju mladima smanjivanjem rizika od razvoja katarakte.

dnevno.hr