pixabay.com

atma.hr – 52
Zeleni Matcha čaj podrijetlom je iz Japana. U Japanu se najviše i koristi, ali zbog novih spoznaja o ljekovitosti ovog pjenastog napitka Matcha čaj je sve više popularan u mnogim drugim kulturama.

Matcha čaj je zapravo proizvod iste biljke kao i zeleni čaj. Ipak, zbog razlike u obradi listića biljke, karakteristike ova dva napitka su potpuno drugačije. Metoda obrade listića tradicionalni je čin u Japanu, kao što je i samo ispijanje čaja.

Nećemo se previše zamarati detaljima u vezi proizvodnje ovog čaja. U nastavku teksta ćemo spomenuti ljekovita svojstva ovog napitka, kao i upute za pripremu pjenušavog zelenog čaja.

Za razliku od drugih vrsta čaja, koji dolaze u vrećicama, ili kao sušeni dijelovi raznih biljaka, matcha čaj je prah. Sitni zeleni prah dobiven je iz listova biljke, koji su ubrani i sakupljeni u posebno odabranom trenutku.

Prah je izrazito zelene boje, lagan po okusu i tek pomalo gorak. U ovom zelenom prahu pronalazimo spojeve kao što su katehin, karotin, te mnoge vitamine poput vitamina A, B, C, i E.

Zanimljivo za spomenuti je činjenica da se za izradu 30 grama finog praha, kameni mlin čuva upaljenim i do sat vremena.

Pravilno konzumiranje i čuvanje matcha čaja

Matcha čaj mora se piti svježe pripremljen. Za razliku od nekih drugih vrsta čaja, Matcha čaj se priprema svjež i takav se pije. Ako ste kupili pakiranje ovog zelenog praha možete primijetiti da je došlo zapakirano u vakuumu. Već nakon prvog otvaranja vrećice i pripreme prve doze čaja, pakiranje zatvorite i spremite u hladnjak ili zamrzivač.

Pripremite čaj prema uputama koje donosimo

Prije nego krenete sa pripremom čaja bilo bi dobro da imate matcha šalicu i bambus metlicu. Čaj pripremate tako što stavite 1-2 grama praha u matcha šalicu. Prah zalijete vodom od 60 stupnjeva C, i lagano miješate bambusovom metlicom sve dok se ne pojavi pjena. Po pjeni možete zaključiti koliko je dobar čaj koji ste napravili – Što je čvršća pjena, čaj je bolji.

Mnogi ovaj čaj koriste i kao dodatak jelima, sladoled desertima i raznim mliječnim napitcima. Dobar je dodatak čokoladama i naravno kolačima.

Ako vam ne odgovara okus čaja, koji podsjeća na okus trave, čaj možete kombinirati sa prirodnim medom, ili drugim vrstama koje vam prijaju.

atma.hr – 52