pixabay.com

52
Zeleni Matcha čaj podrijetlom je iz Japana. U Japanu se najviše i koristi, ali zbog novih spoznaja o ljekovitosti ovog pjenastog napitka Matcha čaj je sve više popularan u mnogim drugim kulturama.

Matcha čaj je zapravo proizvod iste biljke kao i zeleni čaj. Ipak, zbog razlike u obradi listića biljke, karakteristike ova dva napitka su potpuno drugačije. Metoda obrade listića tradicionalni je čin u Japanu, kao što je i samo ispijanje čaja.

Nećemo se previše zamarati detaljima u vezi proizvodnje ovog čaja. U nastavku teksta ćemo spomenuti ljekovita svojstva ovog napitka, kao i upute za pripremu pjenušavog zelenog čaja.

Za razliku od drugih vrsta čaja, koji dolaze u vrećicama, ili kao sušeni dijelovi raznih biljaka, matcha čaj je prah. Sitni zeleni prah dobiven je iz listova biljke, koji su ubrani i sakupljeni u posebno odabranom trenutku.

Prah je izrazito zelene boje, lagan po okusu i tek pomalo gorak. U ovom zelenom prahu pronalazimo spojeve kao što su katehin, karotin, te mnoge vitamine poput vitamina A, B, C, i E.

Zanimljivo za spomenuti je činjenica da se za izradu 30 grama finog praha, kameni mlin čuva upaljenim i do sat vremena.

Pravilno konzumiranje i čuvanje matcha čaja

Matcha čaj mora se piti svježe pripremljen. Za razliku od nekih drugih vrsta čaja, Matcha čaj se priprema svjež i takav se pije. Ako ste kupili pakiranje ovog zelenog praha možete primijetiti da je došlo zapakirano u vakuumu. Već nakon prvog otvaranja vrećice i pripreme prve doze čaja, pakiranje zatvorite i spremite u hladnjak ili zamrzivač.

Pripremite čaj prema uputama koje donosimo

Prije nego krenete sa pripremom čaja bilo bi dobro da imate matcha šalicu i bambus metlicu. Čaj pripremate tako što stavite 1-2 grama praha u matcha šalicu. Prah zalijete vodom od 60 stupnjeva C, i lagano miješate bambusovom metlicom sve dok se ne pojavi pjena. Po pjeni možete zaključiti koliko je dobar čaj koji ste napravili – Što je čvršća pjena, čaj je bolji.

Mnogi ovaj čaj koriste i kao dodatak jelima, sladoled desertima i raznim mliječnim napitcima. Dobar je dodatak čokoladama i naravno kolačima.

Ako vam ne odgovara okus čaja, koji podsjeća na okus trave, čaj možete kombinirati sa prirodnim medom, ili drugim vrstama koje vam prijaju.

52
OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.