U pradavno doba živio svetac Narada. Bio je pun žarke pobožnosti, a Bog se jednoga dana zaista pojavi pred njim i obeća mu ispuniti jednu želju. Narada tada zaželi upoznati tajnu stvarnosti, tajnu maye.

Tada mu Bog reče: “Zaroni u ono tamo jezerce pa ćeš saznati što je maya.

atma.hr – 52
Narada zaroni u jezerce. Kad je izronio, pojavio se u liku ljepotice, kćeri kralja. Pošto je bila u cvijetu mladosti, otac je uskoro uda. I njezin suprug bio je kralj. Do kraja su uživali slasti tjelesne ljubavi i materijalnog bogatstva. Lijepa kraljica imala je mnoge sinove i unuke te bijaše neizmjerno sretna.

Godine su tekle i jednoga dana izbije razdor između njezina oca i supruga i razdor se začas rasplamsa u krvavi rat kraljevstava. U jednoj jedinoj žestokoj bitci izgiboše mnogi njezini sinovi i unuci, a također i otac i muž. I kad joj glasnici dojaviše žalosnu vijest, žena u žalobnoj odjeći naredi da se sagradi divovska pogrebna lomača. Vlastitom rukom prinese baklju da zapali lomaču, i kad je liznuo plamen, ona vrisnu: “Sine moj! Sine moj!

Oganj se šumno razgori i žena se baci u nj. Istoga trenutka vatra postade hladna i bistra: lomača se pretvori u jezerce. A nasred vode nađe se žena, ali opet kao svetac Narada. Bog mu pruži ruku i izvede ga na obalu. Kad su stupili na suho tlo, Bog ga sa smiješkom zapita: “Reci mi, tko je taj sin kojega oplakuješ?

Svetac Narada stajaše osupnut i posramljen. Bog nastavi: “Eto vidiš, tako izgleda maya, ta moja žalovita, mračna, strašna maya. Nijedan od bogova ne može prozreti njezinu bezdanu dubinu. Pa kako da onda ti shvatiš nju, koja je neshvatljiva?!

Više pročitajte u knjizi https://atmawebshop.com/proizvod/razotkrivanje-tajnih-mudrosti/

Sanja Vuković Grbac

https://www.youtube.com/watch?v=ZgqjSk1UdVs&t=26s&ab_channel=RazotkrivanjeTAJNIHmudrosti

atma.hr – 52