Foto: commons.wikimedia.org

Plodovi drače se smatraju odličnim prirodnim lijekom za sve probavne organe i poremećaje u njihovu radu, čak i za upalu debelog crijeva. Svoju ljekovitost najviše mogu zahvaliti antiseptičkom i protuupalnom djelovanju. Poznato je da se čajem od plodova drače može ubrzati proces zacjeljivanja teško zacjeljujućih rana. Odličan je i za zdravlje desni i usne šupljine.

atma.hr – 52
Ako se u kolovozu/avgustu zateknete negdje na jadranskoj obali ili pak u krševitoj unutrašnjosti Dalmacije, jedno je sigurno – vidjet ćete grmove veličine 2-3 metra prepune trnja i na njima žute plodove, koji izgledaju poput malih valovitih diskova. Naši su ih predci nazivali „kolačićima“ jer su ih doslovno jeli kao poslasticu.

Radi se, naravno, o drači (lat. Paliurus spina-christi), čiji se latinski naziv veže uz legendu prema kojoj je Krist bio okrunjen krunom od ove biljke. No, osim što je poznata po spomenutoj legendi, drača je usto vrlo ljekovita biljka od čijih se plodova može pripremati zdravi čaj.

U narodnoj medicini ti su se plodovi koristili u liječenju raznih tegoba, od loše probave do upale desni.

Izvrsni za sve probavne organe

Plodovi drače su jestivi te okusom podsjećaju na sušenu jabuku. U sredini imaju tvrdu košticu koju okružuje krilce ispunjeno spužvastim blijedožutim mesom. U početku su žutozeleni, a poslije kada dozriju, u kolovozu i rujnu, poprimaju žutonarančastu boju – tada ih je najbolje brati za sušenje i pripremu čaja.

Plodovi drače sadrže dosta trjeslovine ili tanina zbog čega se smatraju odličnim prirodnim lijekom za sve probavne organe i poremećaje u njihovu radu, čak i za upalu debelog crijeva.

Svoju ljekovitost najviše mogu zahvaliti antiseptičkom i protuupalnom djelovanju. Nakon što ih uberete, stavite ih sušiti na prozračno mjesto zaštićeno od izravnog sunca.

Poslije ih čuvajte u zatvorenoj staklenoj ili keramičkoj posudi.

atma.hr – 52
Čaj od plodova drače

Za pripremu ovog čaja trebat će vam zdrobljeni ili usitnjeni plodovi drače.

Stavite 1-2 žličice u hladnu vodu pa ostavite da zakipi. Potom maknite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Procijedite.

Konzumacija:

Preporučuje se popiti šalicu-dvije dnevno, i to prije obroka.

Odličan je za probavu, bubrege, reumu, upalu grla i zacjeljivanje gnojnih rana.

5 dobrobiti plodova drače

1. Pomaže kod zatvora, a i proljeva

Zanimljivo je to da se drača još u srednjem vijeku koristila kao prirodni lijek za zaustavljanje proljeva i dizenteriju.

No, isto tako, zahvaljujući vlaknima, njezini plodovi potiču probavu te sprečavaju zatvor.

Primjena: kako biste potaknuli probavu, na prazan želudac pojedite 10-15 nedozrelih plodova drače.

2. Potiče mokrenje i rad bubrega

U narodnoj medicini plodovi drače primjenjuju se za poticanje mokrenja i dobar rad bubrega.

Poznato je, naime, da oni djeluju diuretski, čime se potiče ispiranje bubrega i održava njihovo dobro zdravlje.

Primjena: osim konzumacije čaja na dnevnoj bazi, možete jesti i plodove drače.

atma.hr – 52
3. Pomaže kod upale grla i ždrijela

Zahvaljujući antiseptičkom djelovanju, čaj od plodova drače pomaže kod grlobolje i upale ždrijela. Odličan je i za zdravlje desni i usne šupljine.

Primjena: skuhajte čaj od plodova drače pa njime ispirite usnu šupljinu i grlo kod prvih znakova grlobolje ili upale ždrijela.

4. Ublažava reumatske tegobe

Budući da djeluju kao diuretik, odnosno potiču mokrenje, osim za bubrege, plodovi drače dobri su i za ublažavanje reumatskih tegoba.

Primjena: imate li reumu, redovito pijte čaj od plodova drače.

celerov sok

5. Potiče zacjeljivanje rana

Poznato je da se čajem od plodova drače može ubrzati proces zacjeljivanja teško zacjeljujućih rana.

Primjena: imate li ranu, čak i gnojnu, svaki dan je isperite svježe pripremljenim čajem od plodova drače.

alternativa-za-vas