People photo created by yanalya - www.freepik.com

Položaj čučnja se u jogi naziva malasana. Brojne su njegove dobrobiti, a neke od njih su da pomaže radu probavnih organa, potiče probavu te sprječava nastanak hemoroida. U nastavku doznajte na koje načine jogijski čučanj, koji možete prakticirati umjesto sjedenja, pomaže ne samo vašoj probavi nego i vašem cjelokupnom zdravlju.

atma.hr – 52
Na Istoku, primjerice u Indiji, možete vidjeti muškarce, žene i djecu kako različite aktivnosti na ulici ili kod kuće obavljaju – u čučnju. Njima je to najprirodniji položaj tijela, koji ne samo da snaži noge i otvara kukove, nego ima i brojne druge dobrobiti za njihovo zdravlje. 

Položaj čučnja se u drevnoj Indiji primjenjivao i kao poticaj za pražnjenje crijeva. To je poza koja izvrsno pomaže kod konstipacije. 

Nažalost, ako patite od zatvora, na Zapadu vam nijedan liječnik opće prakse neće preporučiti čučanje, koje je prirodno i ništa vas ne košta. Umjesto toga, radije će vam dati laksative ili neke druge štetne lijekove. 

Mi zapadnjaci navikli smo sjediti na stolcima, sofama, kauču, dok u položaju čučnja možemo vidjeti samo malu djecu. Kako to da je djeci, baš kao i Indijcima, to prirodan položaj tijela, a nama nije?

U nastavku doznajte na koje načine jogijski čučanj, koji možete prakticirati umjesto sjedenja, pomaže ne samo vašoj probavi nego i vašem cjelokupnom zdravlju.

Zašto je sjedenje štetno

Sjedilački način života jedan je od glavnih uzroka kroničnog zatvora. Naime, dugotrajnim sjedenjem na kauču ili stolcu mišići stražnjice i anusa postaju sve slabiji, probava se usporava, crijeva postaju troma i pasivna te se stvaraju preduvjeti za nastanak bolnih i neugodnih hemoroida.

Upravo su na Zapadu konstipacija i hemoroidi glavne boljke koje muče većinu ljudi, dok u Indiji, gdje se prakticira čučanje, takvih problema gotovo da i nema. 

Onog trenutka kad smo uveli praksu dugotrajnog sjedenja počeli smo gubiti snagu u nogama i trbušnim mišićima te fleksibilnost u gležnjevima, listovima i kukovima. A svi su ti elementi izuzetno bitni za zdravlje i vitalnost cijelog našeg organizma.

Stoga, kako biste spriječili zdravstvene tegobe, što češće prakticirajte – čučanje.  

atma.hr – 52
Kako se izvodi jogijski čučanj

Položaj čučnja se u jogi naziva malasana. Brojne su njegove dobrobiti, a neke od njih su da pomaže radu probavnih organa, potiče probavu te sprječava nastanak hemoroida.

Upute za izvođenje:

1. Stanite tako da su vam stopala malo šira od širine kukova (što su vaši kukovi zatvoreniji, to ćete više trebati stopala raširiti u stranu). Zatim duboko udahnite, spojite dlanove ispred srca te se s izdahom – ravne kralježnice – spustite u čučanj. Spustite sjedne kosti što niže prema podu.

2. Laktovima još malo razmaknite koljena u stranu te izdužite kralježnicu i vrat. 

3. Sa svakim udahom dodatno otvorite prsni koš i pošaljite srce prema naprijed, a sa svakim izdahom još malo produbite čučanj.

4. Ostanite u položaju barem 8-10 dubokih udaha i izdaha. Sa svakim izdahom osjetite kako se vaš probavni sustav aktivira.

atma.hr – 52
Varijanta za početnike:

Ako su vaši kukovi zatvoreniji te imate skraćenu Ahilovu tetivu, prije ulaska u čučanj ispod peta stavite zarolanu dekicu ili ručnik – to će vam olakšati ulazak u položaj.

No, što više budete prakticirali položaj čučnja, i vaše će se pete sve više spuštati prema podu.      

Dobrobiti malasane:

 • pomaže radu probavnih organa
 • potiče metabolizam
 • sprečava zatvor
 • dobar je položaj za trudnice – olakšava porođaj
 • otvara kukove
 • snaži cijeli donji dio tijela
 • jača trbušne mišiće
 • snaži mišiće potkoljenica, gležnjeve i stopala
 • smanjuje napetost u donjem dijelu leđa

Napomena: položaj čučnja nemojte izvoditi ako ste imali ozbiljnije ozljede koljena.

Kako djeluje jogijski čučanj?

U malasani su crijeva u takvom položaju da je izbacivanje njihova sadržaja olakšano. Izvođenjem jogijskog čučnja dodatno aktivirate apana vayu energiju. To je energija koja struji vašim tijelom – prema dolje, a to znači da ima ulogu eliminacije otpadnih tvari iz vašeg organizma. 

Izuzetno je zdravo čak i obavljati nuždu u položaju čučnja, jer to smanjuje napetost, naprezanje i pritisak u anusu te okolnim venama.

Smanjenjem naprezanja smanjit ćete i rizik od nastanka hemoroida, ali i ublažiti stanje već postojećih ako ih imate.

atma.hr – 52
Čučanj pomaže radu crijeva na više načina:

U ovom položaju težina cijelog gornjeg dijela tijela je na stopalima, pri čemu torzom pritišćete bedra. Na taj način prirodno se stvara pritisak u debelom crijevu te se uz pomoć gravitacije potiče eliminacija otpadnih tvari iz crijeva.

U crijevima, točnije na spoju tankog i debelog crijeva, postoji tzv. ileocekalni ventil.  Jogijskim čučnjem stvara se pritisak upravo u tom „ventilu“ koji propušta otpadne tvari iz tankog u debelo crijevo. Na taj način se ubrzava eliminacija.

U položaju čučnja puborektalni mišić se opušta, što čini prolaz kojim putuju otpadne tvari ravnim. S druge strane, dok sjedite, taj je mišić napet i ometa prolaz.

Još je jedan dio crijeva svojevrsna prepreka pražnjenju crijeva – to je sigmoidno debelo crijevo ili kolon, koji je zakrivljen. U položaju čučnja lijevim bedrom smanjujete zakrivljenost kolona te se i zbog toga olakšava pražnjenje.

cucanje1

Dodatni savjet

Imate li hemoroide ili zatvor, osim čučanja prakticirajte i žustro hodanje barem po 20-ak minuta dnevno kako biste osnažili mišiće stražnjice i anusa. Jer oslabljeni mišići upravo dovode do razvoja ovih neugodnih i bolnih promjena.

Također, kod hemoroida pazite na dostatnu hidrataciju organizma i na dovoljnu količinu sna, kao i na prehranu, koja bi trebala biti dijetalna i lagana.   

Još nekoliko jogijskih asana koje pomažu radu crijeva:

 • apanasana (ležeći položaj s koljenima na prsnom košu)
 • jogijski twistovi
 • položaj svijeće (sarvangasana) 

alternativa-za-vas